Društvo

Savjet EU donio odluku o otvaranju granice sa Crnom Gorom i Srbijom

Savjet EU je danas usvojio preporuke o postepenom otvaranju granica EU za državljane 14 zemalja od 1. jula, među kojima su Crna Gora i Srbija.

<<<Crna Gora otvorila granice sa državama EU>>>

Preporuke se temelje na procjenama epidemiološke situacije što će se činiti svake dvije nedjelje, ali u slučaju naglog pogoršanja situacije u nekoj zemlji može se primijeniti postupak “brzog odlučivanja”, navodi se u saopštenju Savjeta EU.

Glavni kriterijum je da broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana bude “blizu ili ispod proseka EU” na dan 15. juna kada je prosječan broj novozaraženih u EU na 100.000 stanovnika bio 16.

Takođe se traži stabilan ili opadajući trend novozaraženih.

Treći kriterijum odnosi se na ukupan odgovor svake zemlje na epidemiju, ključujući testiranje, praćenje kontakata i izveštavanje kao i pouzdanost i dostupnost podataka u trećim zemljama, a u obzir će se uzimati i informacije koje dostave delegacije EU iz tih zemalja.

Na spisku su još Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Južna Koreja, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Kriterijume zadovoljava i Kina, ali iz te će se zemlje moći ulaziti u EU ako Peking ukine zabranu za ulazak građana EU.

Državljani Monaka, Andore, San Marina i Vatikana imaju isti tretman kao državljani EU.

Popis i kriterijumi za ulazak odnose se putovanja koja nisu nužna.

Preporuke nisu pravno obvezujuće jer nadležnost nad upravljanjem granica isključivo pripada državama članicama.

Građani država članica EU kao i građani trećih zemalja koji imaju legalno prebivalište u EU i članovi njihovih porodica i dalje mogu ulaziti u EU iz trećih zemalja.

Restrikcije se ne odnose ni na određene kategorije osoba, poput zdravstvenih radnika, radnika u pograničnim zonama i osoba koje rade na transportu roba.

7

avatar
1000
2
5
0
 
7
MmneZivaIstinaLuxPrc CGMirko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
petar
Gost
petar

i srbijom

Budvanin
Gost
Budvanin

To znaci da CG mora da otvori prema Srbiji.

Mirko
Gost
Mirko

Ne znači bogami, niti će ove godine!

Mmne
Gost
Mmne

Nista nam ne treba ta zaista!!!

Prc CG
Gost
Prc CG

Tačno tako MORA

Lux
Gost
Lux

Ne znači

ZivaIstina
Gost
ZivaIstina

Moze biti al ne mora da znaci. Zatvorite je totalno. I onda ce te imati cinjenivno stanje ko je Srb a ko Cg. Odnosno vec imate, ko je iz Cg dosao u Srb i rizikovao da se duze vrijeme ne vrati, krizajte ga sa spiska Cg drzavljana.

Send this to a friend