Društvo

Savjet RTCG kontroliše bolovanje bivše direktorke

Javni servis RTCG

Savjet Radio-televizije Crne Gore (RTCG) zatražiće od menadžmenta javnog servisa provjeru zakonitosti svih odsustvovanja sa posla, uključujući i bolovanja. To je za „Dan“ najavio član Savjeta Goran Đurović.

Prema saznanjima „Dana“, više zaposlenih u javnom servisu na dugotrajnim su bolovanjima, a njihovu osnovanost niko nije provjeravao. Na desetomjesečnom bolovanju je i bivša direktorica Televizije Crne Gore Radojka Rutović, koja je, prema saznanjima ovog lista, trenutno raspoređena u redakciji za međunarodnu saradnju. Prema nezvaničnim izvorima „Dana“ iz te medijske kuće, Rutovićeva se na posao nije pojavljivala godinu i po.

Informaciju „Dana“ o bolovanju Rutovićeve potvrdila je generalna direktorica RTCG Adrijana Kadija. Ona je kazala da je Rutović trenutno na godišnjem odmoru, na koji je otišla sa bolovanja, na kojem je od sredine januara ove godine.

Kadija

Na pitanje „Dana“ da li je RTCG provjeravala osnovanost tog bolovanja, odnosno da li je imala takvu inicijativu prema nadležnim institucijama, Kadija je kazala da je u javnom servisu odsutno više zaposlenih zbog dugotrajnih bolovanja, te da nijesu imali razlog da sumnjaju u njihovu osnovanost. Naglasila je da nijesu provjeravali osnovanost bilo čijeg bolovanja, pa tako ni odsustvo Rutovićeve.

Kadija je dodala da u javnom servisu trenutno ima desetak zaposlenih koji su na dužim bolovanjima. Prema njenim riječima, najkraće bolovanje je tri mjeseca, a najduže na kojem je jedan zaposleni traje 22 mjeseca.

“Mi vjerujemo da su zaposleni iz opravdanih razloga odsutni i ne sumnjamo da zloupotrebljavaju bolovanja”,  naglasila je ona.

Kadija je dodala da zaposleni koji su na dugotrajnim bolovanjima vrše prekid bolovanja odlaskom na godišnji odmor. Prema njenim riječima, nakon završetka odmora, ponovo se vraćaju na bolovanje.

Đurović foto: RTCG

Član Savjeta RTCG Goran Đurović najavio je da će se Savjet pozabaviti ovim pitanjem.

“Od generalne direktorice ćemo tražiti da se kontinuirano provjerava zakonski osnov za sva odsustva sa posla, uključujući i bolovanja”,  poručio je Đurović.

Rutovićeva juče nije odgovarala na pitanja „Dana“ oko najave Savjeta.

Rutovićeva je bila na bolovanju kada se prijavila na konkurs za generalnog direktorajavnog servisa. U aprilu prošle godine podnijela je ostavku na funkciju direktora Televizije Crne Gore, što je bio uslov opozicionih partija prilikom potpisivanja Sporazuma o fer i slobodnim izborima. Konkurs je bio otvoren do petka, 3. marta, nakon čega je Savjet RTCG 21. marta imenovao Kadiju za generalnog direktora javnog servisa.

Rutović

Kadija je na tu funkciju izabrana nakon tri kruga glasanja na sjednici Savjeta, u kojem je dobila pet glasova, dok je Radojka Rutović imala četiri glasa. Najviše glasova u prvom krugu četiri, dobila je Radojka Rutović, dok je tri glasa dobila Andrijana Kadija. Između njih dvije članovi Savjeta su birali generalnog direktora u drugom krugu. U drugom krugu Kadija i Rutović dobile su po četiri glasa, dok je jedan listić bio nevažeći.

Smjena bila uslov opozicije

Odlazak Rutovićeve sa funkcije direktora TVCG bio je uslov opozicionih stranaka koje su učestvovale u pregovorima o slobodnim i fer izborima tokom prošle godine.

Savjet javnog servisa je potom, krajem prošle godine, smijenio sa dužnosti generalnog direktora javnog servisa Rada Vojvodića. Njegova smjena inicirana je zbog poništenja konkursa za direktora Televizije Crne Gore i ocjene dijela članova Savjeta da je takvom odlukom nanio štetu javnom servisu.

Njega je Savjet razriješio i uz obrazloženje da nije poštovao njihove akte i zaključke. Vojvodić je u međuvremenu pokrenuo sudski postupak, tvrdeći da je nezakonito smijenjen.

Send this to a friend