Društvo

Šćekić – Jukić: Saradnja dvije zemlje besprekorna, zdravstveni sistemi primjer dobrosusjedskih odnosa

Šćekić i Jukić/ Foto: Ministarstvo zdravlja

Crna Gora i Bosna i Hercegovina u svim elementima imaju odlične i primjerne odnose saradnje o čemu, između ostalog, svjedoče desetine sporazuma, ugovora i memoranduma, a iskustva i usmjerenost zdravstvenih sistema dvije države značajan je benefit za građane, konstatovano je tokom sastanka ministra zdravlja Dragoslava Šćekića i ambasadora Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Branimira Jukića.

Da je to zaista tako najbolje je pokazao buran pandemijski period gdje su zdravstveni sistemi, ali i sve institucije pokazale besprekornu odlučnost i spremnost da pomognu jedni drugima, saglasili su se sagovornici.

”Reagionalni okvir saradnje veoma je važan jer smo upućeni jedni na druge kroz najrazličitije i najtješnje veze od službenih do porodičnih, a naša saradnja je bez pokidane niti ” kazao je Ščekić naglasivši značaj Zapadnog Balkana kao ”čvorišta pozitivnih dešavanja i ideja koje će koristiti cijelom regionu”.

Ministar je izrazio spremnost da saradnju i komunikaciju sa zdravstvenim sistemom BiH učini agilnijom i bržom s ciljem zajedničke dobrobiti za osiguranike i korisnike zdravstvenih usluga, ali i medicinsko osoblje i donosioce odluka.

”Ima dosta prostora da se iskustva u okviru zdravstvenih sistema razmijene, ima mogućnosti za usavršavanje i napredak te za recipročnu razmjenu usluga koje su nedostatne u jednom ili drugom sistemu zdravstva. Mislim da naši zdravstveni sistemi treba da budu usmjereni jedni na druge pa tek kada se iscrpe mogućnosti zajedničkih okvira, pomoć tražimo dalje prema inostranstvu” smatra ministar.

Šćekić je Jukića upoznao sa prioritetima rada resora na čijem je čelu uz jasnu opredijeljenost na “smanjenje listi čekanja za specijalističke preglede, kadravsko i infrastrukturno osposobljavanje, te posebnu intenciju ka jačanju i pozicioniranju javnog zdravstva” .

Jukić se zahvalio ministru na prijemu poručivši da “u Bosni i Hercegovini Crna Gora ima brižnog komšiju i pouzdanog partnera za sve oblike saradnje koje mogu uticati na dobrobit građana, a saradnja u oblasti zdravlja to svakako jeste.”

”Covid period pokazao je zavidan nivo komunikacije između dvije države. Institucije su pokazale zrelost i funkcionalnost. Iako je najveći pritisak pretrpio zdrastveni sistem na globalnom nivou, danas smo saglasni da investicije u zdravstvo mogu donijeti samo profit .Vjerujem da zajednički možemo afirmisati različite vrijednosti te da samo ujedinjeni stvaramo nove šanse za napredak”, kazao je Jukić.

Send this to a friend