Društvo

SDP: Zdravstvom zadovoljni samo Hrapović i vlasnici privatnih klinika

Zdravstvenim sistemom u Crnoj Gori zadovoljni su samo ministar zdravlja Kenan Hrapović i vlasnici privatnih klinika, saopštili su iz SDP-a.

Oni su kazali kako izvještaj DRI, u kojem su utvđene brojne nepravilnosti u oblasti trošenja novca poreskih obveznika u sistemu zdravstva, i zvanično potvrđuje sve ono na što je ukazivala SDP već duži niz godina.

“Podatak da je revizijom utvđeno da je vrijednost samo četiri objekta između 2018. i 2019. godine narasla sa 18.8 miliona eura na 29.9 miliona pokazuje kako se raspolagalo sa novcem u ministarstvu kojim rukovodi Hrapović.

Porast budžeta zdravstva na čak 281 milion u ovoj godini u odnosu na 198 miliona eura u 2017. pokazuje da su se određene”stavke” pri izgradnji i “ugradnji” značajno povećale, dok su plate ljekarima i medicinskom osoblju i dalje najniže u regionu, pacijenti nezadovoljni sa listama čekanja, a prosječni zdravstveni objekat star 47 godina”, saopšteno je iz SDP-a.

Ali, kako dodaju, kad se vrijednost objekta u ministrovim Pljevljima poveća sa 2.9 miliona na 6.1 milion u samo godinu dana, onda je jasno da će pored kvalitetnog posla koji je odradila DRI, imati dosta materijala i za druge državne organe, pogotovo za Tužilaštvo.

“Slično je i sa rastom procjenjenih troškova za Kliniku za mentalno zdravlje, sa 2.8 na 5.6 miliona eura ili Klinike za dermatologiju sa 4.4 na 8.2 miliona eura. Gotovo svi građevinski radovi su udvostručeni, a očigledno su u samom vrhu ministarstva zdravlja postali “eksperti” i za građevinske radove, ali ti radovi koštaju duplo više kad građani plaćaju”, kazali su iz SDP-a.

Oni zaključuju da podaci DRI dokazuju razloge zbog kojih su svi u sistemu zdravstva, koji košta građane preko 280 miliona eura, listom nezadovoljni – i ljekari i medicinske sestre i pacijenti i poreski obveznici.

Zadovoljan je jedino, gle čuda, ministar zdravlja Kenan Hrapović i vlasnici privatnih klinika koji su zaradili milione u okviru zajedničkog posla”, zaključuje se u saopštenju.

Send this to a friend