Društvo

SEEIIST predstavljen Konzorcijumu evropskih istraživačkih institucija za akceartore

Ministarka nauke Sanja Damjanović danas je, na 17. sastanku Konzorcijuma evropskih istraživačkih institucija za akceleratore čestica (TIARA) koji je održan onlajn, predstavila SEEIIST kao projekat panevropske istraživačke infrastrukture, saopšteno je iz Ministarstvo nauke.

Damjanović, koja ujedno obavlja i funkciju predsjedavajuće Upravnog odbora SEEIIST projekta, je istakla da će se ovaj projekat uskoro naći na jedinstvenoj listi evropskih infrastruktura (ESFRI
Roadmap) za koju je aplicirano dokumentom od 350 strana.

“Ovim dokumentom je prezentovana njegov panevropska dimenzija, te da je u liniji sa politikama Evropske komisije: Zelenim sporazumom i jednom od misija za kancer novog okvirnog programa Horizont Evropa (Horizon Europe Cancer Research Mission), kao i sveobuhvatna zahtjevna tehnička aplikacija”, navodi se u saopštenju.

Pored konstantne podrške Evropske komisije, SEEIIST je nedavno dobio i političku podršku od strane Švajcarske u dijelu izrade plana naučne diplomatije za ovaj projekat.

“SEEIIST kao prva zelena istraživačka infrastruktura, jedini je veliki infrastrukturni projekat koji je dio Ekonomsko-investicionog plana Inovativne Agende za Zapadni Balkan, i koji će doprinijeti razvoju i jačanju najsavremenijih istraživanja, konkurentnosti i inovacija na održiv način u oblasti nauke i tehnologija u regionu”, kazala je Damjanović.

Glavni cilj TIARA Konzorcijuma jeste stvaranje namjenske strukture za razmjenu ekspertiza i olakšavanje i podršku uspostavljanju zajedničkih programa istraživanja i razvoja, obrazovanja i obuka u oblasti nauke i tehnologije akceleratora u Evropi.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
1111
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
1111
Gost
1111

Bravo za gos.Damjanovic…vi ste ponos Crne Gore…

Send this to a friend