Društvo

Šehović: Prosvjetni radnici su pokretačka sila društva

Damir Šehović

Povodom 5. oktobra, Svjetskog dana nastavnika, ministar prosvjete Damir Šehović uputio je čestitku, u kojoj je naveo da su prosvjetni radnici svuda u svijetu, pa i u Crnoj Gori, su pokretačka sila društva.

“Oni obrazuju, prepoznaju i razvijaju talente, pokreću i njeguju najvrjednije u svakom od nas. A pojedinac iz koga je obrazovanje iznjedrilo ono najbolje, nemjerljivo je blago za društvo. Ovaj veliki i razruđeni sistem, sa oko 12 hiljada zaposlenih, samom svojom prirodom zahtijeva stalno unapređenje. Od takvih zahtjeva mi ne da ne smijemo okretati glavu, već smo dužni da im idemo u susret i sami otvaramo pitanja. Ona koja znače poboljšanje vašeg statusa, ali i jačanje uzusa profesije, kojom bi trebalo da se bave odabrani”, poručio je ministar.

On je dodao da veliki izazovi nijesu samo pred prosvjetnom zajednicom, već i prosvjetnim institucijama.

“Vi opravdano očekujete podršku u snaženju ugleda, a institucije koje vode obrazovnu politiku drže otvorena vrata za tu saradnju i takođe očekuju puno partnerstvo. Ono koje znači spremnost da se prepozna problem i učestvuje u njegovom rješavanju, ali i kapacitet da se prepoznaju dobri elementi koje je potrebno jačati”, naveo je Šehović.

On je istakao da će se u naredne tri godine izdvojiti 1,8 miliona eura za stambene potrebe prosvjetnih radnika, odnosno 450. 000 eura više nego što je izdvajano do sada.

“Uveden je Fond za kvalitet i talente da bi njime bili podržani izvanredni učenici i profesori. Dodatno, u fokusu nedavno usvojene zakonodavne reforme bio je učenik, ali je ona istovremeno bila ciljano uslovljena imperativom o neugrožavanju radnih mjesta i statusa profesije u cjelini, u čemu smo uspjeli”, naveo je on.

Ministar je kazao da je ambijent konstruktivnog kriticizma očekivan u situaciji većih reformskih zahvata.

“I ne samo očekivan već i poželjan, jer ga uzimamo kao osnovnu smjernicu u procjeni dosadašnjeg rada i izboru budućih aktivnosti. Stoga vam čestitamo vaš dan, uz poruku da svaki pojedinačni korak u temeljniji, moderniji i snažniji obrazovni sistem zapravo nosi ključnu promjenu, koja je preduslov našeg ukupnog društvenog napretka”, zaključio je on.

Send this to a friend