Društvo Počela kampanja Za odličan 5!

Šehović: I ove godina pola miliona eura za Fond za talente

I ove godine budžet Fonda za kvalitet i talente iz koga se dodjeljuju nagrade najboljim učenicima i nastavnicima biće oko pola miliona eura, prosječna nagrada iznosiće 1.000 eura, a biće ih dodijeljeno oko 500, rekao je ministar prosvjete Damir Šehović na današnjem obilježavanju početka ovogodišnje kampanje ” Za odličan 5!”.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, konkurs za ovogodišnju dodjelu nagrada je u toku i trajaće do kraja oktobra, a odluka o dobitnicima biće donijeta do kraja novembra.

Ministar je rekao da se ispostavilo da je Fond sjajan način ne samo za nagrađivanje, već i promovisanje najboljih.

“Nastavnici su noseći stub društva, ali treba da budu i idoli i uzori mlađima. No, obično se o njihovim uspjesima van zbornice ne govori, kako zbog njihove skromnosti, tako i usljed katkad iskrivljenog sistema vrijednosti. Upravo zato što ne želimo da se oni utope u prosjek i da se za njih ne čuje, pokrenuli smo Fond i kampanju koja ga prati”, pojasnio je Šehović.

Posebno je istakao da je u međuvremenu povećan jedan dio konkursnih kriterijuma, kako bi još bolje obradili neke oblasti, poput sporta, umjetnosti i slično, te da bi se na Konkurs mogao prijaviti što veći broj nastavnika i djece koji su u prethodnoj školskoj godini postigli zapažene rezultate.

Najavio je i da će selekciju i ove godine vršiti komisija sastavljena od predstavnika Sindikata, nevladinog sektora, Zavoda za školstvo, Centra za stručno obrazovanje, Ispitnog centra, Unije srednjoškolaca, Ministarstva prosvjete, škola, a na čelu Komisije i ove godine će biti akademik Ljubiša Stanković.

Nastavnica u Gimnaziji “Slobodan Škerović” Sanja Ognjanović i prošlogodišnja dobitnica nagrade iz Fonda rekla je da je osnivanje Fonda za kvalitet i talente prava podrška najboljim učenicima i prosvjetnim radnicima.

“Dobiti nagradu iz Fonda za kvalitet i talente je velika privilegija imajući u vidu veliki broj izuzetno kvaltetnih prosvjetnih radnika u našem obrazovnom sistemu. Nadam se da Fond neće biti kratkog daha i da će se kolege bez imalo ustručavanja prijaviti i osvajati zaslužene nagrade”, dodala je.

Osvrnula se i na ustanovu u kojoj je zaposlena.

“Zahvalna sam mojim takmičarima koji su na najbolji mogući način predstavili Gimnaziju ”Slobodan Škerović” osvojivši prva tri mjesta iz biologije školske 2017/2018. godine, a posebno učeniku Marku Šušiću koji je 2019. godine prvi put u istoriji crnogorskog obrazovanja osvojio bronzanu medalju na Internacionalnom takmičenju iz biologije u konkurenciji 285 takmičara iz 78 zemalja”, kazala je Ognjanović.

Učenica trećeg razreda škole “Vasa Pavić” i takođe dobitnica nagrade iz Fonda prošle godine Sofija Musić rekla je da je iz njene perspektive formiranje Fonda veoma dobar potez Ministarstva prosvjete.

“Ova nagrada mi mnogo znači, jer predstavlja priznanje za moj cjelokupni, dosadašnji rad, a takođe služi kao motivacija za dalje usavršavanje”, naglasila je Musić.

Istakla je i da su takve nagrade finansijska podrška đacima koji žele da uzmu učešće na nekom od međunarodnih takmičenja.

“Meni je ova nagrada omogućila da učestvujem na međunarodnom muzičkom takmičenju ”Flame” u Parizu na kome sam osvojila II nagradu, kao i na takmičenju ”Sante Centurione” u Italiji na kome sam osvojila I premiju. Zato mi je drago što učenici umjetničkih škola dobijaju ovakve prilike kao i učenici svih ostalih škola. I ove godine planiram da konkurišem za dodjelu nagrade i nadam se rezultatu od prošle godine, koji će mi omogućiti da opet učestvujem na nekom prestižnom takmičenju”, kazala je Musić.

U Ministarstvu prosvjete kažu da će se kriterijumi za učenike, između ostalog, odnositi na uspjeh u školi, nagrade na takmičenjima u prethodnoj godini, osvojenu medalju na državnom sportskom takmičenju u organizaciji Crnogorskog školskog sportskog saveza u prethodnoj godini, članstvo u reprezentaciji, članstvo u učeničkom parlamentu, vannastavne aktivnosti i drugo, čime se pokazuje da ne treba uzimati u obzir samo i isključivo uspjeh u školi, već svestranost, talente i interesovanja djece.

“Kada je riječ o kriterijumima za nastavnike, između ostalog, vrjednovaće se autorstvo udžbenika i nastavnog sredstva, učešće u komisijama za izradu predmetnih i obrazovnih programa, recenzija udžbenika i nastavnog sredstva, izvođenje nastave na stranom jeziku, mentorstvo učenicima koji su osvojili neko od prva tri mjesta na takmičenjima, autorstvo i realizacija programa stručnog usavršavanja nastavnika, učešće u vannastavnim aktivnostima, objavljivanje rada u stručnom časopisu, učestvovanje u projektima koji su podržani od strane relevantnih međunarodnih organizacija ili relevantnih nacionalnih institucija, stručno usavršavanje i drugo”, pojasnili su.

I ove godine jedan dio nagrada iz Fonda biće dodijeljen po automatizmu, nezavisno od Konkursa, i to onim učenicima koji su osvojili neko od prva tri mjesta na državnom takmičenju u organizaciji Ispitnog centra Crne Gore i Centra za stručno obrazovanje Crne Gore, te međunarodnom u koordinaciji Ispitnog centra Crne Gore.

“Apelujemo na sve zainteresovane da pažljivo pročitaju konkursne uslove. Važno je naglasiti da se uzima u obzir dokumentacija koja se odnosi na rezultate postignute u prethodnoj školskoj godini, odnosno dokumentacija za koju se nesporno može utvrditi da se odnosi na rezultate od prethodne godine”, poručili su iz Ministarstva prosvjete.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DUKLJA
Gost
DUKLJA

ZAŠTO PRAVIŠ TRULE KOMBINACIJE SA MINISTROM JANOVIĆE VEZANO ZA IZGRADNJU I REKONSTRUKCIJU ŠKOLSKIH SPORTSKIH OBJEKATA ,NABAVCI SPORTSKE OPREME ZA ŠKOLSKE SALE I ORGANIZACIJU ŠKOLSKIH SPORTSKIH TAKMIČENJA,

stanka
Gost
stanka

Čudno da opet nije pominjao sedam vrtića?

MNE Gradjanski
Gost
MNE Gradjanski

Odakle novci u fondu? Donatori ili “postupi/uplati po partijskom naredjenju”? Cini se da je to “Koalicionii fond” vladajucih koji ce ubrzo da bude koristen u izborne svrhe i promociju ovog g. Ministra.

ND
Gost
ND

Fond se finansira odizimanjem 30% sredstava svim crnogorskim školama!! Po pola miliona bi trebale da daju Vlada i Ministarstvo! To nam dođu…. Treba mu za ko zna koji stan po redu.

Dejan
Gost
Dejan

Jedno veliko bravo za Fond i za Šehovica!

Bordo plava
Gost
Bordo plava

Vec si to rekao pod imenom posmatrac.

Posmatrac
Gost
Posmatrac

Vise je ovaj covjek imao korisnih inicijativa poput ove, nego citava Vlada zajedno. Svaka cast.

Bordo plava
Gost
Bordo plava

Botovi se probudili da papagajski ponavljaju isto. Kad vrati stan aplaudiracemo. Uzgred, fond se puni tako sto uzimaju novac od ionako osiromasenih skola. Sta bi sa dualnim obrazovanjem kao korisnom inicijativom. Da vam kazem, krah.

objektivnije
Gost
objektivnije

Ako je ovo tačno, a nije, vlada bi trebala odmah da ponese ostavku. Ovaj Šehović nastavlja da sahranjuje obrazovanje. Zakopavanje slijedi uskoro.

ND
Gost
ND

Sve ti je ovo tačno,i grđe 10 puta. Ali su smiješni ovi botovi/papagaji!

Profesor
Gost
Profesor

Zasto se ovdje ne uvrste najbolji studenti? I ucenici osnovnih i srednjih skola imaju stipendije za talente i jos imaju priliku da dobiju 1000 eura. A studenti? Oni studenti koji dobiju stipendiju za talente mjesecno prime oko 80 eura (nesto malo vise od srednkoskolaca), a stipendija se isplacuje 10 mjeseci. I zasto ne nagradite nase studente koji studiraju na vodecim… Više »

sejanje magle
Gost
sejanje magle

Ovu nagradu su nažalost dobili i nastavnici koji ne bi trebalo da ulaze u učionicu. Toliko o kvalitetu. Mogu zapaziti da je ovaj Šehovićev Fond još jedan doprinos korupciji koja vlada u našem obrazovanju.Da li je ovo 500.000 € iz Budžeta ili ih Šehoviću otimaš od škola kao prošli put? Šta bi sa onim autobusima za dva miliona Šehoviću?

Msdm
Gost
Msdm

Sramota da i na ovu temu se nadje neko da ovo pise

stanišić
Gost
stanišić

Napisana je istina, a to izgleda boli!

Maki
Gost
Maki

Tako je. Bravo

Send this to a friend