Društvo

Šehović i Kemp: Nastava engleskog jezika značajno unaprijeđena

Nastava engleskog jezika na svim nivoima obrazovanja znatno je unaprijeđena ovogodišnjom reformom i jedan je od zajedničkih prioriteta Crne Gore i Velike Britanije u oblasti obrazovanja, zaključeno je na današnjem sastanku ministra prosvjete Damira Šehovića, ambasadorke Velike Britanije u Crnoj Gori Nj.E. Elison Kemp i direktorice Kancelarije Britanskog savjeta u Crnoj Gori Vanje Madžgalj.

Šehović je izrazio zadovoljstvo zbog plodotvorne dugogodišnje saradnje koju Ministarstvo ostvaruje sa Britanskim Savjetom i Ambasadom.

On je naglasio da je kroz reformu sistema obrazovanja engleski jezik jasno pozicioniran kao obavezan prvi strani jezik koji se izučava od prvog razreda osnovne škole.

Pored toga, pružena je mogućnost izučavanja engleskog jezika u predškolskom obrazovanju.

Šehović je pohvalio rezultate projekata na kojima su Ministarstvo i obrazovne institucije radili u saradnji sa Britanskim savjetom u prethodnom periodu.

On je istakao značaj pilot projekta nastave na engleskom jeziku koji se od ove godine primjenjuje u četiri crnogorske osnovne škole.

Madžgalj je predstavila rezultate dosadašnjih aktivnosti, kao i mogućnosti za saradnju u narednom periodu u kojem će fokus biti na razvijanju ključnih vještina kod učenika u kontekstu kompetencija za 21. vijek.

Kemp je istakla važnost reforme u dijelu koji se tiče izučavanja engleskog jezika kao jednog od ključnih faktora za dalji edukativni i profesionalni razvoj crnogorskih učenika.

Ovom prilikom ambasadorka je uručila Šehoviću zvanični poziv za prisustvo Globalnom obrazovnom forumu koji održava u Londonu, početkom 2018. godine.

Sagovornici su izrazili uvjerenje da će se zajedničkim naporima u narednom periodu nastaviti sa usavršavanjem nastave na engleskom jeziku, pri čemu će akcenat biti na sticanju funkcionalnih znanja.

M.B.

Send this to a friend