Društvo Sjutra potpisivanje ugovora sa Evropskom investicionom bankom

Šehović: Povećaće se izdvajanja za stanovanje prosvjetnih radnika

Damir Šehović

Ministar prosvjete Damir Šehović danas je, odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Crne Gore, najavio sjutrašnje potpisivanje ugovora sa Evropskom investicionom bankom za gradnju četiri škole, rekonstrukciju tri vrtića i opremanje škola, ali je najavio i dalja povećanja izdvajanja za stanovanje prosvjetnih radnika.

Govoreći o projektim u Glavnom gradu, ministar je rekao da ih sjutra očekuje potpisivanje finansijskog ugovora sa Evropskom investicionom bankom za projekat vrijedan preko 40 miliona eura, koji će se, prema njegovim riječima, većinom odnositi na infrastrukturu na teritoriji Podgorice.

“Njime je predviđena izgradnja četiri škole i to: nove gimnazije, te izgradnja novih osnovnih škola u naseljima City kvart, Zabjelo i Karabuško polje”, dodao je on.

Govoreći o osnovnoj školi u Tološima, ministar je rekao da je za ovaj objekat prije par dana raspisan konkurs za izbor najboljeg idejnog rješenja, što je prvi konkretan i vidljiv korak na realizaciji ovog projekta, i zakonski preduslov za dalje aktivnosti na njegovoj izgradnji.

Šehović je najavio i potpisivanje ugovora sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB) do kraja godine.

“U okviru tog projekta će se finansirati gradnja sedam novih vrtića u Crnoj Gori, od čega još četiri nova vrtića na teritoriji Glavnog grada i to u naseljima: City kvart, Zlatica, Tuški put, te još jedan vrtić na Starom aerodromu”, naglasio je on.

Dodatno, govorio je i vrtiću u Bloku 6 da bas ubrzo nas očekuje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova na objektu vrtića u naselju Blok VI površine 1 500 m2, za preko 200 djece, procijenjene vrijednosti oko dva miliona eura.

Govoreći o statusu prosvjetnih radnika, ministar je najavio povećana izdvajanja za stambene potrebe prosvjetara.

“Kako važeći Sporazum koji se tiče izdvajanja Vlade za stambene potrebe prosvjetnih radnika kroz zadrugu „Solidarno“ ističe, u pripremi je realizacija novog sporazuma, za naredne tri godine. Predloženo je povećanje izdvajanja Vlade za stambene potrebe zaposlenih u prosvjeti kroz Stambenu zadrugu „Solidarno“, kako bi od naredne godine ono bilo ne manje od 700.000 eura godišnje“. Posljednje tri godine to izdvajanje je bilo 600.000 godišnje, a ranije 450.000 godišnje”, naglasio je ministar.

Istakao je i da je samo u posljednje tri godine preko 300 ljudi riješilo stambeno pitanje kroz zadrugu „Solidarno“. Ukupno, Vlada Crne Gore je od osnivanja Zadruge do danas izdvojila oko 6,3 miliona eura za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih u prosvjeti.

Ministar je podsjetio i da je nedavno Ministarstvo prosvjete sa Sindikatom prosvjete usaglasilo predlog o povećanju zarada, i to 2020. godine devet, a 2021. godine tri odsto na već uvećanu zaradu iz 2020. godine, odnosno preko 13 procenata kumulativno do početka 2021. godine. To bi ujedno bilo najveće povećanje od 2007. godine i jedno od većih povećanja u regionu.

Govoreći o nagrađivanjima prosvjetnih radnika, ministar je podsjetio i da je trenutno aktuelan Fond za kvalitet i talente, putem koga će do kraja ove godine biti dodijeljeno oko 500 nagrada najboljim nastavnicima i učenicima, kao i prošle godine.

“Riječ je o značajnim finansijskim nagradama, koje osim finansijske podrške, predstavljaju i jasnu poruku prosvjetnim radnicima da društvo prepoznaje i cijeni njihov rad i da je uspostavljeno sistemsko nagrađivanje najboljih nastavnika, kroz godišnji konkurs zasnovan na javnim i jednakim kriterijumima za sve. Samo za ovu namjenu izdvaja se oko pola miliona eura godišnje”, objasnio je Šehović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Misko
Gost
Misko

Sehovicu daj resenja zaposlenima koji cekaju zasto ih drzite u neizvesnosti i postupate mimo zakona.Necete glasova gledat

ND
Gost
ND

Mogu li prosvjetari dobiti po uslovima po kojim si sebi završio? Šehoviću,da imaš obzira(da ne kažem drugo), bar bi ovu temu preskočio da o njoj pametuješ. Po definiciji,ovo je cinizam!

SANTA MARIJA
Gost
SANTA MARIJA

Dobijanje stanova pod povoljnijim uslovima je neustavno. A eticnost tog cina je ispod svakog nivoa.

ND
Gost
ND

Ministarstvo prosvjete,sa ovom postavom višr i nema nivoa!

Bnjj
Gost
Bnjj

Vrati Stan nije ti malo što te građani dobro plaćaju nego hoćeš i stan za bagatelnu cijenu

mrgud
Gost
mrgud

a ocemo li mi u upravi za imovinu sto dobijat . skoro sve drzavne ustanove daju pausal svojim radnicima samo kod nas ne

Send this to a friend