Društvo

Šehović: Sa Britanskim savjetom u modernizaciju obrazovanja

Zakonskom reformom od prošle godine uvedena je mogućnost izučavanja engleskog jezika u vrtićima, na koju djeca odlično reaguju, a sa njima rade profesori engleskog jezika, poručio je danas ministar prosvjete Damir Šehović sa završne konferencije projekta „Teaching for success“ Britanskog savjeta u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, Šehović je istakao da je u toku pilot-projekat nastave na engleskom jeziku u četiri odjeljenja prvaka, te da imaju potvrde i od nastavnika i od roditelja da je rano učenje jezika najsvrsishodnije.

“Nastavnici su takođe prošli kroz dodatnu obuku Britanskog savjeta, a djeca postepeno, neopterećeno, kroz igru i razgovor, stiču funkcionalno znanje jezika, koje će kasnije moći da primijene potpuno prirodno i bez poteškoća i u najkompleksnijim situacijama”, naveo je ministar.

Dodao je da je obrazovanje zaista ono što ostane nakon što se zaboravi ono što je naučeno u školi.

“Ono je mnogo više od reprodukcije informacije. Pravo obrazovanje je dio nas, ne možemo ga zagubiti niti ignorisati. Ono je ugrađeno u strukturu naše ličnosti, ono je naš vodič kroz život, od svakodnevnih situacija, do međuljudskih odnosa i poslovnog ostvarenja“, kazao je Šehović.

Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori Alison Kemp rekla je da moderno društvo rijetko zastane da razmisli kako brzo se svijet mijenja, te da je najveći izazov danas savladati i razumjeti te promjene.

Direktorica Britanskog savjeta u Crnoj Gori Vanja Madžgalj i direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković govorili su o naporima obrazovnih ustanova i Britanskog savjeta na unapređenju sistema, kao i o značaju činjenice da Ujedinjeno Kraljevstvo daje podršku Crnoj Gori u obrazovanju, kao oblasti u kojoj ta zemlja ima svjetsku reputaciju.

Projekat “Teaching for success” donio je mnoge inovacije u nastavi engleskog jezika, ali se bavio i unapređenjem obrazovnih politika kao što je profesionalni razvoj nastavnika.

Send this to a friend