Društvo

Sigurna ženska kuća: Do danas za podršku i pomoć se obratilo 595 žena

nasilje_nad_zenama.jpg

I ove godine na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama podsjećamo da su vrata Sigurne ženske kuće otvorena za sve žene koje trpe bilo koji oblik nasilja. Od početka 2021. godine do danas za podršku i pomoć nam se obratilo 595 žena, dok je u skloništu bilo smješteno 69 osoba, od čega je 29 žena i 40-oro djece, saopštili su iz Sigurne ženske kuće (SŽK).

Napominju da organizacija ulaže “velike napore kako bi usluge koje pružaju bile dostupne svim ženama u Crnoj Gori”.

“Kako i ranije, tako i sada, svjesne smo da i dalje nepovoljna epidemiološka situacija otežava ženama pristup uslugama pomoći i samim tim ih sprečava da napuste nasilnu zajednicu. Naša organizacija ulaže velike napore kako bi usluge koje pružamo bile dostupne svim ženama u Crnoj Gori i u doba pandemije. S tim u vezi, usluge pravne i psihološke pomoći i podrške su dostupne online. Odnosno, pored SOS linije (069/013-321) koja je dostupna 24/7, nudimo ženama mogućnost da se sa nama povežu putem video poziva i na taj način dobiju potrebnu podršku”, poručuje se u saopštenju.

Takođe, naglašavaju iz SŽK, tu su da pomognu i daju “precizna uputstva oko korišćenja metoda komunikacije koje se mogu koristiti za video kontakt”.

“Na ovaj način smo u mogućnosti da uspostavimo kontakt sa ženama iz cijele Crne Gore i pružimo im podršku na bezbjedan način, ali i bez troška dolaska u našu kancelariju”, dodaje se u saopštenju.

Ohrabruju sve žene i djevojke u Crnoj Gori da se obrate za pomoć i podršku koja im je sada dostupna i putem online platformi.

“Ovaj vid pružanja pomoći sprovodimo u okviru projekta – ,,Jači servisi – snažnija podrška’’ koji finansira Evropska Unija, kroz projekat ,,Zaustavljanje nasilja nad ženama na Zapadnom Balkanu i u Turskoj: Primjena zakona, mijenjanje stavova’’, koje sprovode Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori i Agencija Ujedinjenih nacija za osnaživanje žena i rodnu ravnopravnost (UN WOMEN)”, zaključuje se u saopštenju.

Send this to a friend