Društvo

Simović Zvicer: Kavarić imao pravo na mirovanje staža

Foto: TVCG/Screenshot

Doktoru Nebojši Kavariću, bivšem direktoru Doma zdravlja nakon 32 godine prestao je radni odnos u toj zdravstvenoj ustanovi. Novi direktor Doma zdravlja Danilo Jokić kazao je da Kavarić nije imao status mirovanja radnog staža pa raspoređivanje na mjesto pedijatra u Centru za djecu sa posebnim potrebama nije imalo zakonski osnov. Profesorica radnog prava Vesna Simović Zvicer kaže da je nevjerovatno da je učinjen takav propust Pravne službe Doma zdravlja, ukoliko nije donešeno rješenje o mirovanju prava i obaveza, na koje je doktor Kavarić, kako kaže, imao pravo.

<<<Nakon 32 godine rada u Domu zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić ostao bez posla<<<

Profesorica radnog prava Vesna Simović Zvicer objašnjava da je takvo pravo doktor Kavarić mogao da ostvari, budući da je riječ o situaciji koja se desila prije stupanja na snagu novog Zakona o radu.

“Imao je pravo. Da li je to pravo ostvario? Ja prosto ne mogu da vjerujem da se to nije desilo. A ako je to tako onda zaista ne vidim problem”, kazala je Zvicer.

Nevjerovatno joj je, dodaje, da je učinjen takav propust.

“Nažalost, ja onda moram da kažem nažalost. Prosto ne mogu da vjerujem da se desio takav propust Pravnoj službi Doma zdravlja, da ne donese rješenje o mirovanju prava i obaveza”, istakla je Zvicer.

Direktor Doma zdravlja objašnjava da je rješenje o novom Ugovoru o radu sačinjeno bez pravnog osnova, jer osoba koja ga je potpisala nije bila ovlašćena za tako nešto. Nažalost, kako kaže Jokić, doktor Kavarić je sam sebi dao otkaz.

“On je odlično znao pravne mogućnosti, odlično je znao sve stavke i tačke zakona, njemu je mandat prestao po sili zakona. Znači, on je mogao da koristi svoju pravnu mogućnost i ranije prije smjene da iskoristi pravnu mogućnost i da se objavi konkurs i da ostane da obavlja na upražnjeno mjesto pedijatra u Domu zdravlja. Mislim da je lično čak doveo u veliku nepriliku svog pomoćnika koji je takođe ljekar, koji je potpisao to bez prava da potpiše”, kazao je Jokić.

Dodaje da je Kavariću rješenje uručeno na kućnu adresu, te da u narednih 15 dana ima pravo da potraži pravnu zaštitu kod Agencije za mirno rješavanje sporova.

“Da pokrene spor pred Agencijom i da se vidi da li je pravno rješenje koje mu je uručeno apsolutno zakonski validno ili nije”, kazao je Jokić.

Ili da potraži pravnu zaštitu pred sudom, objašnjava Simović Zvicer.

“Pošto se radi o prestanku radnog odnosa, u ovoj situaciji nije obavezno prethodno mirenje kao što je u situaciji novčanog potraživanja iz radnog odnosa, nego može direktno na sud”, dodaje Zvicer.

A da bi doktor Kavarić ponovo zasnovao radni odnos, mora se prethodno raspisati javni konkurs, uz saglasnost Ministarstva zdravlja.

“Na koji se doktor Kavarić prijavljuje kao i svi kandidati i odlučuje se o prijemu u radni odnos”, kazao je Jokić.

Obavezno je javno oglašavanje, ističe i Zvicer Simović.

“Nažalost, da se desi takva situacija. Ja samo govorim na nivou pojmova. Jer mi je prosto malo vjerovatno da se dešavaju takve greške da posljedica bude prestanak radnog odnosa”, kazala je.

I dok novi direktor zdravlja ističe da zakoni moraju isto važiti za sve, iz Demokratske partije socijalista, čiji je Kavarić član, ocjenjuju da je to, kako su naveli u saopštenju, još jedan dokaz revanšizma nove vlasti. I to, kako ističu, u trenutku kad ponestaje energije među zdravstvenim radnicima, zbog toga što Crna Gora i definitivno gubi bitku s koronavirusom.

8

avatar
1000
7
1
0
 
8
Rumija.NikolaCinikmali-budaCinik
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rumija.
Gost
Rumija.

Apsolutizam, nekolegijalnost, osvetoljubivost, revanšizam, zelja da se pokaze moc, i mnogo losih ljudskih i drustvenih osobina prikazano pod plaštom zakonitosti! U najtežem drustvenom trenutku za nase zdravstvo, sve je moglo lako, bez pompe sa kolegijalnim, ljudskim pristupom da se riješi, samo da je bilo vise dobre volje.

Nikola
Gost
Nikola

Je si li vise proucila imaju li koje pravo i ostali radnici?

Cinik
Gost
Cinik

Uostalom, nije ni prvi ni posljednji covjek koji je ostao bez posla, ne znam cemu ovoliki publicitet. Znam i strucne i nestrucne ljude koji su gubili posao, i muskarce i zene, i pametne i manje pametne, i lijepe i manje lijepe, i visoke i niske… Tako da niko nije 100% postedjen, pa ni ovi koji su bili ubijedjeni da jesu.

mali-buda
Gost
mali-buda

Gospodja Zvicer zaboravlja da pozicija direktora Doma zdravlja nije državna funkcija i da se mirovanje odnosi samo na jedan mandat, dr Kavaricu je ovo bio drugi ili..ne bitno koji? I ako moze profesorica nek objasni sta se desava sa Ugovorom o radu koji ima ili Aneksom? Mislim da je ovo proizvoljno i sturo tumacenje sa ciljem dodvoravanja novoj vecini, sramotno… Više »

Cinik
Gost
Cinik

Moguce da je imao to pravo, ali ga ocigledno nije iskoristio jer je mislio da ce biti direktor do penzije.

Marko
Gost
Marko

Nisam cuo da se gospodja Simovic Zvicer oglasila kada je najvljeno otpustanje 600 radnika od strane vlasnila Uniproma Pejovica. Toliko o njenoj stvarnoj brizi za radnike i njihove familije.

🇲🇪bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪bernini🇲🇪

Neka ih tuži i dobit će!

Vlado
Gost
Vlado

A kaži i šta će dobiti… Ljudi,zašto prvo ne pročitate članak?

Send this to a friend