Društvo

Sindikat doktora medicine: Deficit medicinskog kadra stvara nezadovoljstvo

ilustracija

Sve veći deficit medicinskog kadra stvaraće sve veće nezadovoljstvo i ovakve situacije će biti dio naše svakodnevice. Kad prestanemo negirati očigledne problem kao što je nedostatak kadra, nezadovoljstvo zdravstvenih radnika niskim zaradama počećemo rješavati probleme. To će se ujedno odraziti i na pacijente, saopštili su iz Sindikata doktora medicine, nakon što je u Pljevljima žena kamenovala kola Hitne pomoći i pokušala da se obračuna sa ljekarima.

Iz Sindikata su dodali da zdravstveni radnici po ko zna koji put ispaštaju zbog neadekvatne organizacije rada u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć.

“Prva linija kontakta pacijenata sa Zavodom za hitnu medicinsku pomoć je jedna jedina ekipa za cijela Pljevlja koju čine doktor i dvije medicinske sestre. Teritorija opštine Pljevlja obuhvata 1.346 km². Od osnivanja ZHMP 2010. godine u Pljevljima u smjeni radi samo jedan tim, dakle jedan doktor i dvije medicinske sestre. Na papiru u ZHMP Pljevlja zaposleno je pet ljekara, u realnosti samo tri. U novembru 2018. godine tokom 21 dan u kontinuitetu radila su samo dva ljekara i to u smjenama po 24 sata”, objašnjavaju iz SDMCG.

Kako navode, i u avgustu ove godine ista je situacija, samo dva ljekara tokom devet dana pokrivala su cijelu službu u ZHMP Pljevlja.

“Kad ekipa koju čini jedan doktor i jedna medicinska sestra zajedno sa vozačem izađu na teren po pozivu, u prostorijama ZHMP Pljevlja ostaje sama jedna medicinska sestra. Koliko je teren razuđen i koliko su neka sela u okolini Pljevalja udaljena od prostorija ZHMP znaju građani kojima se može desiti da zbog ovakve organizacije posla na zdravstvenu pomoć čekaju više sati”, navode oni.

Iz Sindikata poručuju da i Pljevljaci i ministar zdravlja koji je Pljevljak i direktor ZHMP Saša Stefanović svjesni su ove činjenice. Kako ističu, direktor Stefanović od 2010. godine, a ministar makar od 2016. godine.

 

10

avatar
1000
5
5
0
 
9
Dr. spec.ToniSaleCG kadar u CG!Duska
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sale
Gost
Sale

Zdravstvo pravosudje i obrazovanje su stubovi svake zemlje, ne moze se od apartmana lezaljki i magneta ziveti u normalnoj drzavi potrebne su ustanove od javnog znacaja, sta gradjani imaju od hotelskih komplexa nista eto sta, samo jos par radnih mesta za 500e.

Duska
Gost
Duska

Greska je u pitanju,mislili su reci – kod naseg cg medicinskog kadra postoji deficit znanja,strucnosti,ljudskosti,postenja,morala…

CG kadar u CG!
Gost
CG kadar u CG!

A vi biste, kanda, da nam u CG dođe kadar iz Finske možda? Sav je taj kadar uglavnom lokalni. I to nam je elita, sviđalo nam se ili ne. Pa sad pomislite kakav smo narod kad nam je elita takva. “Nama je dobro taman kol’ko smo zaslužili…”

Dr. spec.
Gost
Dr. spec.

Duska, bas me zanima sa kojim intelektom Vi raspolazete?

Dje Vi radite i naravno ako moze, Vase cijenjeno obrazovanje da napisete?

Unaprijed zahvalan predstavnik ljekara iz CG-e.

Mico
Gost
Mico

Menadzment zavoda je urnisao ovu bitnu sluzbu, sasvim tacna I precizna analiza sindikara doktora, sve je jasno.

Cici
Gost
Cici

Realno, zašto bi se naši specijalisti ovdje mucili za 700 evra, kad moze u EU za najmanje šest puta višu plati da radi.A isto tako manje će imati pacijenata.

Afrika
Gost
Afrika

neka što je deficit kadra, nego i kadar koji završi medicinske škole, fakultete, pojma nema

Nebojsa
Gost
Nebojsa

Realno da ti preuzmes stvar i lijecis narod

Toni
Gost
Toni

Dobar mu je nik, možda je neki plemenski nadriljekar.

Dr. spec.
Gost
Dr. spec.

Tarzane, ostani u svojoj dzungli ako nijesi vec nedje na nekoj funkciji nakon zavrsenog menadzmenta u necemu i zaposljavanja preko partije.

Send this to a friend