Društvo

Sindikat kontrole letjenja: Loši uslovi rada mogu ugroziti bezbjednost vazdušnog prostora

Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) u dužem vremenskom periodu ne poštuje standardne operativne procedure koje se odnose na stres kontrolora letjenja, što može da ugrozi bezbjednost tog vazdušnog prostora, upozorio je danas Sindikat kontrole letjenja.

<<<SMATSA: Sindikat uznemirava javnost pred početak pregovora o kolektivnom ugovoru<<<

“Zbog nezakonitog postupanja SMATSA obavijestili smo međunarodne institucije i krovni Evropski sindikat radnika u transportu da postoje sumnje da je bezbjednost letjenja iznad Srbije i Crne Gore ugrožena. Sindikat zahtjeva da se hitno primjene svi interni propisi kao i evropske regulative, kojih je SMATSA potpisnik, ali ih do sada nije poštovala”, navodi se u saopštenju Sindikata kontrole letjenja.

Kako je objasnio taj sindikat “vrše se nezakonite i neblagovremene promjene radnih vremena, a te promjene su toliko učestale da mogu biti pogubne po život i zdravlje zaposlenih”.

“Radna satnica kontrolora letenja ista je tokom sezone i van nje, pa često dolazi do premora. Kontrolori letjenja nemaju potrebno vrijeme za odmor i vraćanje psihofizičkog stanja na radni maksimum i samim tim nespremno se dočekuje naredna sezona. Operativno osoblje uskraćeno je za adekvatne sobe za odmor i rekreaciju tokom radnog vremena, koje su preko potrebne za vraćanje koncentracije nakon napornih radnih sati, a kontrolorima letjenja u Crnoj Gori je već duže vrijeme čak uskraćena pijaća voda na radnom mjestu, kao jedno od osnovnih elementarnih uslova”, ističe se u saopštenju sindikata.

Dodaje se da u SMATSA ne postoji akt kojim se reguliše plan karijere, što je od velikog značaja kako za kontrolore letjenja, tako i za samu firmu, kao i da ne postoje pravilnici vezani za sukob interesa, kao ni konkursi za operativne pozicije, što dovodi do negativne selekcije kadrova koje mogu, kako je ukazano, imati pogubne posljedice za kompaniju i državu.

“Posao kontrolora letjenja jedan je od najstresnijih poslova po količini stresa i bolestima koje izaziva i opšte je poznato da većina kontrolora letjenja ne doživi kasnu starost već im je, po svjetskim studijama, životni vijek u prosjeku kraći za 15 godina. Sve svjetske kompanije koje pružaju usluge kontrole letjenja, trude se da životne i radne uslove operativcima koji direktno utiču na bezbjednost vazdušnog saobraćaja postave na maksimum, dok SMATSA radi upravo suprotno”, smatra Sindikat kontrole letjenja.

Po ocijeni Sindikata, SMATSA krši kolektivni ugovor, ali i zakone i “već četiri godine odbija da postupi po zakonu i donese akt kojim bi se propisao mimimum procesa rada u slučaju štrajka”.

Sindikat kontrole letjenja se nada da do štrajka neće doći ali od rukovodstva traži da “hitno počne da ispravlja svoje greške” koje direktno utiču na smanjenje sposobnosti za rad kontrolora letjenja a time i na bezbjednost vazdušnog saobraćaja”.

Sindikat kontrole letjenja je reprezentativni sindikat operativnog osoblja kontrole letjenja u Srbiji i Crnoj Gori i ima 350 članova.

8

avatar
1000
6
2
0
 
7
JugSjeverna Korejaavijacijastarac fočoRadio far
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
avijacija
Gost
avijacija

A ne svirajte..pametnije vam je da cutite!

starac fočo
Gost
starac fočo

Plate po par hiljada eura. Loši uslovi rada?!? Važi drugari. Kako da ne.

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

Znas li druze ti o cemu pricas

Radio far
Gost
Radio far

Ovo je neka družina zaludnjaka.Zamislite laž da zaposlenima u CG uskraćuju vodu za piće. Ko će vam vjerovati za takve gluposti?

Vaske
Gost
Vaske

Sram vas bilo,sa platama od nekoliko hiljada eura tražite da vam se obezbijede kreveti i masaža. Treba to sve kući poćerat !

Jug
Gost
Jug

Aj ti u sumu pobro okljen si i sljega pa se fino sa medjedima masiraj, vidis da ova moderna zanimanja nisu za tebe. Plus gore ti je izvorska voda…

Lolo
Gost
Lolo

A cega da strajkujete momci . Cistacica kod vas ima 600e ,ka doktor….

Drale
Gost
Drale

Ma ljudi…Otvorene su granice.Samo bjezite odavde.Dok ste na vrijeme.Kad naprcate 50godina zivota,tad ne mozete otici odavde.Nadam se da dogodine sa porodicom selim iz CG.Ovdje ostaje samo onaj ko mora.

Send this to a friend