Društvo

Sindikat medija: Utvrditi da li je policija prekoračila ovlašćenja prema novinarima

24p15.jpg

Od Savjeta za građansku kontrolu rada policije i njegovog predsjednika Aleksandra Zekovića Sindikat traži da hitno i objektivno preispitaju da li je policija prekoračila svoja ovlašćenja u odnosu na novinarske ekipe.

“Naročito tokom incidenta koji se desio na Bulevaru Stanka Dragojevića gdje više novinara tvrdi da je policija namjerno bacila suzavac na oko 30 novinara koji su nosili prsluke sa oznakom “press””, saopšteno je iz Sindikata medija.

Takođe, traže da se preispita da li se policija tokom intervencije oglušila o preporuke Savjeta da se “pri svim javnim okupljanjima omoguće nesmetan rad medija i prisustvo novinara i da se (policajci) suzdrže od bespotrebnog ograničavanja njihove slobode kretanja ili izvještavanja”, a koje je Savjet uptio prije svega nekoliko dana.

U Sindikatu medija zahtijevaju i od Uprave policije da preispita postupanje svojih službenika, naročito onih koji su izdavali naređenja.

“I da utvrdi da li su prekoračili ovlašćenja u odnosu na brojne novinarske ekipe koje su bile izložene, prema našem mišljenju, prekomjernoj upotrebi suzavca i ostalih hemijskih sredstava. Tražimo i da demonstranti koji su nasrtali na novinarske ekipe budu identifikovani i procesuirani”, navedeno je u saopštenju.

Prsluci sa oznakom “press”, koje je na prijedlog SMCG upravo MUP obezbjedio, očigledno da, ističu u Sindikatu, nijesu olakšali posao i povećali bezbjednost novinara, ni kada je u pitanju odnos policije prema njima ali ni demonstranata.

“SMCG principijelo i uporno osuđuje sve vidove nasilja nad zaposlenima u medijima i podsjećamo da smo apelovali da i organizatori i policija obraćaju više pažnje na ljude koji izvještavaju sa sličnih skupova ali da su se i jedni i drugi oglušili o naše apele”, zaključeno je u saopštenju.

Send this to a friend