Društvo

Sindikat prosvjete će se boriti za povećanje plata u prosjeku 10 odsto

Zvonko Pavićević

Sindikat prosvjete očekuje tokom sljedeće sedmice poziv za sastanak od Ministarstva prosvjete, na čijem je čelu Damir Šehović, kako bi počeli pregovori o prijedlogu granskog kolektivnog ugovora, kojim traže da se prosvjetarima povećaju plate u prosjeku za 10 odsto.

Kako je Pobjedi kazao predsjednik ove sindikalne organizacije Zvonko Pavićević, od ovoga cilja neće odustati ni po koju cijenu, jer smatraju da je krajnje vrijeme da se povećaju zarade i najavio je da će koristiti sve vidove sindikalne borbe.

“U skladu sa dovorom iz jula, naši pregovarački timovi su napravili prijedlog nacrta novog granskog kolektivnog ugovora, njegovih izmjena i dopuna, posebno u dijelu koji se odnosi na nove koeficijente. Napravili smo nove koeficijente za sva zanimanja u skladu sa kvalifikacijama i obrazovanjem”, kazao je Pavićević.

On objašnjava da 10 odsto povećanja koje traže nije linearno nego je to za sve zaposlene, tako da će za nekoga biti više, za nekoga manje, zavisno od kvalifikacija.

“Izmijenjeni ugovor smo već poslali Ministarstvu prosvjete i sada očekujemo da će nas sljedeće nedjelje pozvati i da će početi pregovori. Imamo načelnu saglasnost za to, čak je i javno premijer izjavio da uskoro počinju pregovori o povećanju zarada u prosvjeti. Kako će teći pregovori, to ćemo vidjeti”, istakao je Pavićević.

Smatra da je došlo krajnje vrijeme da se zarade koje godinama stagniraju povećaju.

“Plate su ispod prosjeka za profesiju koja je značajna za svako društvo i to je nedopustivo. Ovog puta ćemo istrajati u zahtjevima i spremni smo na sve vidove sindikalne borbe”, najavio je Pavićević.

Objasnio je da ne mogu govoriti koliko će povećanje plata iznositi jer zavisi do radnika do radnika.

“Ima 13.000 prosvjetnih radnika i negdje će povećanje biti više od 10 odsto. Naše koleginice na održavanju čistoće, imaju najnižu platu – 222 eura, bez obzira na radni staž i tu ćemo se boriti da povećanje bude i do 20 odsto”,  poručio je sagovornik.

Podsjetio je i da imaju raznih zanimanja u vrtićima, specijalnim školama i da svaki koeficijent treba odmjeriti, uskladiti i napraviti raspon među njima.

Ministarstvo finansija, podsjeća on, treba da da zeleno svijetlo na dogovor koji sindikalci postignu sa resornim ministartsvom, pa onda Vlada i ističe da će „tu biti pregovora i pregovora”.

19

avatar
1000
13
6
0
 
18
NDzokaMaryVrticMarvel
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ND
Gost
ND

Bacanje prašine,kao i svake godine,pred početak nove školske godine. Oprobana receptura,dogovorena sa ovima od kojih traže povećanje.

zoka
Gost
zoka

nikad vam nije dosta….

Vrtic
Gost
Vrtic

Evo koristice ” sve vidove sindikalni borbe” , a dozvolio si da nam zakonski onemoguce strajkove u skoli. I ovo 10% je premalo, sta sve trpimo, no pristajemo radi sirotinje gore od nas! Korigovali ste po drugi put Granski, znaci smanjili prvi put ponudjeno! Nece tu biti 10, no 5%…..

evo se krstim
Gost
evo se krstim

samo menadžerima škole treba povećati plate, oni su stub obrazovno-vaspitnog sistema

Marko
Gost
Marko

ali prvo da se smanje. Kakav smo mi narod i kakav nam je sindikat pih

Spiker
Gost
Spiker

Pričali ste i prošle godine da ide povećanje 5%, pa ne bi ništa, samo mažete oči ovom običnom i napaćenom narodu, a dotle kadrovi DPS dijele po 5-6 stanova pojedincu. Sramno. Dokle više ovog lopovluka, sram da ih bude.

Cetinje
Gost
Cetinje

Sezona je bila dobra zasto da se ne povecaju plate.mada mislim da je sve ovo gluma I unaprijed dogovoreno

Bnjj
Gost
Bnjj

Stravična plata od 222e sramota

Milos
Gost
Milos

Eee a pljuju poslodavce kod kojih cistacice primaju 350-400. A vidji koliko ovdje primaju.

Bnjj
Gost
Bnjj

Da ali treba vidjet za koje rad vrijeme ako je za 180h onda u redu a ako je za 150,300h onda i nije neka plata

zarija
Gost
zarija

Deset godina plate u prosvjeti nijesu povećavanje. Tako ovo 10% odgovara po jednom procentu godišnje. I sa povećanjem od 10% prosječna plata u prosvjeti će biti manja od državne!!

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

Prvo da se ispitaju ovi sindikalci o njihovoj lojalnosti drzavi Crnoj Gori

Bnjj
Gost
Bnjj

Nisu ti problem ovi što stanove dijele bitno je da se plaća porez to je lojalnost a šta ljudi misle njihova stvar ovo nije srednji vijek

Pasadjir
Gost
Pasadjir

Nije pitanje ukusa no negiranje drzave i identiteta njenih gradjana kao i prebacivanje svoje drzave u tudju sto je kritrij za sva vremena

Primjer košarke
Gost
Primjer košarke

E moj Zvonko,
kad ne mozes uraditi nesto evo 20 godina od kako te gledamo da se vucinjaš po ,,tim sastancima” red bi bio da imas i smokvicu obraza da se povučeš sa toga mjesta. Dobio si signal iz Vlade da će biti povećanje plate i sad veličaš kao da je to ,,čoče” tvoje djelo

Marvel
Gost
Marvel

Uradio je on dosta, za sebe…

Javor
Gost
Javor

Konacno

Mrki
Gost
Mrki

Ja sam nezaposleni prosvjetni radnik i rado bih radio za tu platu koja je vama mala…Samo neka onaj kome je to mala plata napusti mjesto za prof.geografije i eto mene ne njagovom mjestu…Drugo je sa ljekarima…njih nema na birou rada i moze im se da traze povecanje plata

Mary
Gost
Mary

Mrki, želim Ti da što prije nađeš pisao i to,po mogućnosti, van škole. Vjeruj mi,brzo ćeš se pokajati. Nije plata velika,ali nije sve u novcu. Vrlo brzo ćeš shvatiti o čemu Ti pričam. Nije više

Send this to a friend