Društvo

Siromašni trpe zbog vandala i kradljivaca

Foto: Radio Tivat

Vandali u Tivtu pljačkaju kontejnere postavljene za sakupljanje polovne odjeće pa je, ocijenili su iz opštinske organizacije Crvenog krsta, humani projekat “Kontejner za polovnu odjeću i obuću” prerastao u suprotnost.

U dopisu koji je potpisao sekretar OO CK Tivat Duško Božović, upućenom Sekretarijatu za mlade, sport i socijalna pitanja predlažu povlačenje kontejnera.

“Vandali, uglavnom Romi i Egipćani, privatizovali su kontejnere, napravili ključeve, slomili katance (na Seljanovu), i u gluvo doba noći ’pljačkaju’ donacije građana. Isto tako, tokom dana, uvlače malu djecu i na licu mjesta se presvlače, ubacuju svoju prljavu robu i obuću u kontejner. O otpacima da ne govorimo. Ovo se sve dešava pred očima javnosti, službenog obezbjeđenja u Tivtu, dok na Seljanovu ni Služba zaštite na može da izađe na kraj sa lopovima. Takođe, ne možemo očekivati ni reakciju policije, jer nadležni ne mogu da procesuiraju privedene, posebno djecu”, piše u dopisu.

Autori navode da je zbog toga neophodno da zajednički donesu odluku kako dalje.

“Naša sugestija je povlačenje kontejnera, jer osnovni cilj i svrha su obesmišljeni, tim prije što se ovako nabavljeni artikli prodaju na pijacama Podgorice, Nikšića”, navodi se u dopisu.

U maju 2015. godine u Tivtu su postavljena dva kontejnera za odlaganje polovne odjeće, jedan u blizini autobuskog stajališta u centru grada, a drugi kod prostorija Crvenog krsta na Seljanovu. Namjera opštine, koja je za kontejnere izdvojila više od 3.000 eura i Crvenog krsta, kome je povjereno prikupljanje i distribucija polovne odjeće i obuće, bila je da se osavremeni način prikupljanja polovne garderobe i da se građanima omogući da to čine i vikendom i mimo radnog vremena Crvenog krsta. U početku je sve funkcionisalo besprekorno, pa se činilo da će se, kako je bilo i planirano, kontejneri postaviti i u Donjoj Lastvi, Gradiošnici i Krtolima. Nažalost, na scenu su stupili vandali i kradljivci robe.

Send this to a friend