Društvo

Sjutra besplatan ulaz u NP Durmitor

Povodom Dana NP Durmitor, kao i u skladu sa Odlukom o visini naknada za korišćenje prostora, obavljanje djelatnosti i pružanje usluga, Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore je odobrilo besplatan ulaz u ovo zaštićeno prirodno područje u srijedu, 6. septembra.

“Od početka godine do danas Nacionalne parkove Crne Gore je na ukupnom nivou posjetilo oko 265.000 posjetilaca, a zahvaljujući sve većoj zainteresovanosti turista za aktivan odmor i boravak u prirodi, očekujemo da će se trend povećanja nastaviti i tokom septembra i oktobra. Takođe ističemo da broj posjeta NP Durmitor, tokom posljednje decenije, pokazuje kontinuirani trend povećanja, a struktura posjetilaca, da je ovo UNESKO-vo zaštićeno područje zajedno sa svojim sjedištem, gradom Žabljakom, omiljena destinacija posjetilaca iz skoro svih krajeva svijeta“, kazao je direktor JPNPCG Elvir Klica.

Zaposleni u NP Durmitor će obilježiti ovaj dan organizovanjem radne akcije na čišćenju lokaliteta Crno i Zminje jezero, postavljanjem novog mobilijara, kao i popravkom postojećeg, a sve u cilju da izuzetno posjećene lokacije bude što bolje uređene i očišćene.

“Sezona u ovom Nacionalnom parku još uvijek traje, što nam stvara optimizam da će ova godina biti ubjedljivo najuspješnija do sad, kako po broju turista koji su posjetili ovaj NP, tako i po ukupno ostvarenim prihodima“, izjavio je direktor NP Durmitor Tomo Pajović.

Nacionalni park Durmitor je jedinstven i specifičan po svojim prirodnim i kulturnim vrijednostima. Kao prirodno dobro izuzetne univerzalne vrijednosti, NP Durmitor je 1980. godine upisan na UNESCO Listu svjetske kulturne i prirodne baštine, a rijeka Tara u Svjetske ekološke rezervate biosfere od 1977. godine.

Send this to a friend