Društvo

Sjutra počinje upis u prvi razred osnovne škole

ilustracija

Upis u prvi razred osnovne škole počeće sjutra, a upisuju se djeca koja navršavaju šest godina u ovoj kalendarskoj godini, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Navodi se da od ove godine važi teritorijalni princip, što znači da će se za svaku školu odrediti pripadajuća naselja/ulice.

“Te spiskove škole imaju obavezu da istaknu na vidnim mjestima i na svojim sajtovima. Svrha teritorijalnog principa je prije svega da se djeci koja žive u blizini škole omogući upis u tu ustanovu”, kaže se u saopštenju.

Procedura upisa se realizuje zakazivanjem sistematskog pregleda kod izabranog pedijatra, zakazivanjem razgovora kod pedagoga ili psihologa škole, uz ljekarsko uvjerenje zdravstvene ustanove i razgovorom djeteta sa pedagogom ili psihologom škole.

Iz Ministarstva navode da će, usljed početka primjene teritorijalnog principa, jedan dio roditelja biti dužan da dostavi i potvrdu o prebivalištu.

Tu potvrdu moraju pribaviti oni roditelji koji nijesu prijavili promjenu prebivališta (adrese stanovanja) Ministarstvu unutrašnjih poslova, kako bi dijete mogli upisati u školu koja pripada njihovom trenutnom mjestu prebivališta.

“Potvrdu o prebivalištu moraju pribaviti i oni roditelji koji su nakon februara 2018. mijenjali adresu stanovanja, nezavisno od toga jesu li tu promjenu prijavili Ministarstvu unutrašnjih poslova ili ne”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, ukoliko eventualno ima mjesta, škola može upisati i djecu koja nijesu iz pripadajućih naselja. U tim slučajevima prednost imaju učenici iz porodica čija starija djeca već pohađaju tu školu.

“Djetetu se može odložiti početak školovanja za jednu godinu, na predlog komisije ili roditelja, ako se utvrdi da nije spremno za polazak u školu. Djetetu se može odobriti upis u školu prije navršetka šest godina, na predlog roditelja, a po odobrenju komisije za upis”, precizirali su iz Ministastva.

Škola je, kako se navodi, dužna da podnese prijavu nadležnoj inspekciji protiv roditelja djeteta koje nije upisano u školu.

Send this to a friend