Društvo

Sjutra stupa na snagu naredba o pravu na plaćeno odsustvo roditelja

Naredba o pravu na plaćeno odsustvo roditelja djece mlađe od 11 godina stupa na snagu sjutra, a donijeta je nakon dogovora koji su na zahtjev Nacionalnog koordinacionog tijela postigli predstavnici ministarstava prosvjete i ekonomije, Sekretarijata za zakonodavstvo i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

“Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) dalo je saglasnost za naredbu kojom se tokom prekida obrazovno-vaspitnog rada u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama i primjene online sistema učenja, na osnovu odluke organa državne uprave nadležnog za poslove prosvjete, jednom od roditelja/staratelja/hranitelja/usvojitelja ili samohranom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina života i djeteta sa posebnim obrazovnim potrebama – smetnjama u razvoju obezbjeđuje pravo na plaćeno odsustvo sa rada”, navodi se u saopštenju Vlade.

Pravo na plaćeno odsustvo ne odnosi se na zaposlene u zdravstvu, Ministarstvu odbrane, Agenciji za nacionalnu bezbjednost, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Upravi policije, Upravi carina, Poreskoj upravi, Upravi za nekretnine, Direktoratu za državni trezor u Ministarstvu finansija koji rade na poslovima realizacije Programa pružanja podrške privredi i zaposlenima, Upravi za inspekcijske poslove, Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, ustanovama za smještaj lica iz oblasti za socijalnu i dječju zaštitu, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, službama zaštite i spašavanja i u drugim organima, službama i pravnim licima čija djelatnost je nezamjenjiv uslov života i rada građana, osm ako su oba roditelja zaposlena kod ovih poslodavaca.

Subvencije za plaćeno odsustvo roditelja isplaćivaće se u skladu sa Programom pružanja podrške privredi i zaposlenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog koronavirusa.

Iz Vlade podsjećaju da je juče stupila na snagu naredba kojom epidemiološka mjera ograničenja broja osoba za stolom u ugostiteljskim objektima prestaje da važi za članove zajedničkog porodičnog domaćinstva.

U jedinicama lokalne samouprave u kojima je četrnaestodnevna stopa kumulativne incidencije (KI) između 400 i 799 na 100.000 stanovnika važi epidemiološka mjera kojom je dozvoljeno da za jednim stolom i u objektu i izvan njega (na terasi, u bašti i sl.) budu najviše dvije osobe. U jedinicama lokalne samouprave u kojima je KI manja od 400 dopušteno je da u ugostiteljskim objektima sjede za stolom dvije osobe unutar objekta, a četiri izvan njega (na terasi, u bašti i sl.). Obe mjere ne odnose se na članove zajedničnog porodičnog domaćinstva, odnosno članovi porodice koji žive zajedno mogu u ugostiteljskom objektu zajedno sjediti i za stolom bez obzira na to koliko ih je.

7

avatar
1000
6
1
0
 
7
PjegiNikolaTHUNDER BLUEJelenaKatmandu
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nikola
Gost
Nikola

A kako će u slučajevima kada su oba roditelja zaposlena u službama na koje se ne odnosi naredba za plaćeno odsustvo?

THUNDER BLUE
Gost
THUNDER BLUE

Na slici majka i dvoje djece u stanu djeca se igraju dok ih majka čuva
👹 Zgodna zena

Jelena
Gost
Jelena

A roditelji cija su djeca u vrticima a ne zele da ih vode tamo kako bi im sacuvali zdravlje?

Katmandu
Gost
Katmandu

A zasto se neko ne sjeti da poveca platu zaposlenima u organima izuzetim ovom naredbom. Gdje ce oni sa svojom djecom? Moraju li platiti nekom da ih cuva? Svi isticu da su to najbitnije drzavne institucije a zaposleni primaju najnize plate. Sramota

Vaše ime
Gost
Vaše ime

da li Vodovodi spadaju u ovu grupu

Zuhra
Gost
Zuhra

Nevjerovatno koji stepen zadrtosti da se ne dozvoli online rad roditeljima koji mogu da rade online. Radije će davati plaćeno odsustvo i praviti ekonomsku štetu umjesto organizovanja rada online. Koji kontradiktorni nesposobnjakovici.

Pjegi
Gost
Pjegi

Kako da radi onlajn majka dvogodišnjaka i trogodišnjaka? Da li mislite da se đeca tog uzrasta sama čuvaju a majka može da odradi smjenu lagano i s full koncentracijom dok u jednoj ruci drži jedno dijete, u drugoj drugo, a usput im u pravi 3 obroka, hrani ih, preslvalči i sve ostalo. Nerealni ste.

Send this to a friend