Društvo

Skandal u Srbiji: Na takmičenju pobijedila vulgarna pjesma o Crnogorkama

Gimnazija "Stevan Jakovljević" Vlasotince

Na nedavno održanom takmičenju recitatora u Lebanu u Srbiji pobijedio je učenik Gimnazije iz tog mjesta, i sve to ne bi zasluživalo pažnju medija u Crnoj Gori da pobjednička pjesma, ne opisuje Crnogorke na skandalozan način. Autor pjesme “Seljenje duše” je pjesnik Nebojša Čehranov.

Pročitajte pobjedničku pjesmu.

Seljenje duše.

te 79. godine u ulcinju sve su mi bile dale. osim jedne>>naravno! bila najlepša, ali titograđanka. misim, bilo nekog vatanja, a i to nešto srednježalosno beše.. al da se desi “ono najgore”: nikako. da ne nabrajam sad sve te crnogorske argumente.

no, u oktobru stiže pismo da joj je navrbaba sa očeve strane iznenada krepala u 118. godini i da će cijela porodica na sprovod na žabljak.. osim nje, koja jadna sprijema 4.x prijemni za fdu u beograd, odsek dramaturgija.

pod: p.s. stoji doslovce: dođi, biće svega…

vidim ja sazrela stvar i zapalinski putem titograda. nit lepše prirode nit grđeg grada. ali nije sad riječ o tome:

posluži mi popovu čorbu mmmmmm, neku njegušku žilavu pršutu: stala mi nasred grla razmaženog s parizerom, ono ni tamo ni ovamo>>ja bio pomodreo, ne mogu da dišem.. kad ti me mladica opauči po leđima, brale: izlete ona pršuta ko servis nastasea.

aj u krevet da vidimo to sve.. kad dođox do prolaza: nešto mi zatajila alatka.. ux, majku mu: ona se raširila ko mrtva, al ovaj moj ni makac.
jd sestro malo usmeni rad

štabre, el ono mišuzpušku miš niz pušku haha

xaxa kxkx misim usneni i takotajrad

eee vala ja ti to u usta neću dok sam živa

eeee sad

možda kad bi me oženio

ajde bre pomeri se s mesta pu pu pu.. negooo i ti ćeš mi u bege sa tako nazadnim svatanjem

aj pokušaj još jednom

neeeeće nešto,, ma tako si me tresnula po leđima da sam sad sav indisponiran.. aa i znaš ovix dana proučavam nešto preseljenje duše.. onokao, čitam mnogo i o toj šredingerovoj mački.. spopali me i anunnaki pa sam baš intelektualno izmožden..

biće da je to razlog haha

veruješ li ti u reinkarnaciju.. u seljenje duše

ma vjerujem, nego- pa sede na ivicu kreveta pored mene, pljunu u prste, pa krenula da mi onako pljuvačkom sve pipa oko korena mr mekanog, ko da traži gde se probušila guma na biciklu

što to činiš, jadnanebila- ja onako poliglotski

maaa neđe ti ova stvar izdušššššuje

primljena je iz 6. puta

a ja ni iz trećeg nisam. nije nam bilo suđeno

Na ova dešavanja, prema pisanju srpskih medija, jedino je reagovalo Nastavničko vijeće Gimnazije “Stevan Jakovljević” Vlasotince koje je ocijenilo da je pjesma pobjednica na Okružnom takmičenju recitatora Jablaničkog okruga “Seljenje duše”, autora Nebojše Čehranova, “pornografske sadržine, skaradna, skandalozna” da prevazilazi granice dobrog ukusa, te da su profesori nezadovoljni i zbunjeni, a učenici – preneraženi.

Nastavničko vijeće Gimnazije Vlasotince smatra da su tom prilikom narušeni sljedeći kriterijumi: Pjesma nije prilagođena uzrastu srednjoškolaca, pjesma nema umjetničku vrijednost, postojanje dijalektizama i žargonizama u pjesmi, nepouzdanost i nepreciznost u kazivanju stihova, narušenost akcenatske norme.

Ćutanje bi značilo, ocjenjuju još, mirenje sa činjenicom da su lascivnost i vulgarnost u poeziji zahvatile i kulturu, školstvo, što prijeti da u mladim generacijama, pred kojima je budućnost, uništi smisao za ljepotu i moralne vrijednosti.

O umjetničkim slobodama je izlišno raspravljati ali u ovom slučaju postavlja se pitanje da li je ovakav sadržaj primjeren za recitatorska takmičenja srednjoškolaca.

A.O.

163

avatar
1000
108
55
0
 
115
RaulioanaOkidoraStara Podgorica
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Raulio
Gost
Raulio

Hahaha komentari iz prednapoleonovog doba. Đe je smisao za modernu umjetnost, okle sad mračni srednji vijek….

ana
Gost
ana

Sta vas odje cudi?Kod njih je normalno otac sa scerkom da spava!Dovoljno je procitati Necistu krv _ Bore Stankovica i vidjeti da je ovo njihova licna karta!

Oki
Gost
Oki

Zalosno i sirovo “pjesnicko” naklapanje, a zlocest je onaj ko je dozvolio objavljivanje, pa jos u prosvjeti..Jadno im i zalosno skolstvo, na sta su spali

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ima li neko da je stvarno iznenađen. Pa svi nam isto misle, samo što su neki obazriviji, neki kulturniji, neki se boje… da nam to otvoreno kažu. Upamet se Crnogorci.

samo kažem...
Gost
samo kažem...

Dovoljno je reći Srbija i normalnom čovjeku je sve jasno…

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Bože, hvala ti do neba što nijesam srbin!

Nata
Gost
Nata

Seljenje duše… odlican materijal za recitaciju ili umjece recitovanja, tehnicki… A sad sadrzajno.. mozda je malo previse, a srednja skola, hormoni i tako to… ima opravdanje…

Klonjarstvo
Gost
Klonjarstvo

Ko ode preko 10te rečenice, nije normalan!

expert123
Gost
expert123

Nije ni cudo da se ovakvo nesto desava kada je u Srbiji toliko rijaliti programa. Zato su poremeceni kriterijumi u umjetnickom stvaralastvu i ide se do dna u tom smislu . Nesto tako vulgarno nije trtebalo ni recitovati na javnoj sceni i to daje los primjer mladoj generaciji.

smarate
Gost
smarate

Jos jedan prilog iz kategorije #NijeSeDesilo

milos
Gost
milos

mi smo najbolji kad bismo se zezaliu . . . .svi smo mi isti

neonix
Gost
neonix

Bolesno da se uopste objavi na portalu. Isti ste kao i ovaj sto je ovu sprdnju napisao.

obrad
Gost
obrad

sto palite narod bez potrebe???
malo nam je pljuvacina aktuelnih oko kosarke sada nego jos i ove nebuloze objavljujete

Raulio
Gost
Raulio

Ovđe nema razumijevanja za erotsku poeziju a ni za pjesničku slobodu. Trebao je i taj dio našeg veljecrnogorskog mentaliteta opisat. Bravo za pjesmu, možda nije za ovo takmičenje baš najbolji izbor ali inače se drugo ništa ne može zamjerit.

Serdar Krsto
Gost
Serdar Krsto

Mentalitet danas u Srbiju I republiku zločinačku nažalost je isti kao što je bio u Njemačku tridesetih godina prošlog vijeka.

Send this to a friend