Društvo Učenici OŠ Anto Đedović podržavaju sve akcije dobre volje

Škola u kojoj se obrazuju humanisti

OŠ "Anto Đedović"

Učenici OŠ “Anto Đedović” u Baru, pored uspjeha na brojnim takmičenjima znanja, mogu se pohvaliti i rijetkom osobinom da uvijek spremno učestvuju u humanitarnim akcijama. O tome, prema riječima direktorice Stanke Vukčević, svjedoči kutak u holu škole, na kom su tragovi humanosti ovih đaka zabilježeni na fotografijama, pišu Dnevne novine.

OŠ “Anto Đedović” je jedna od nekoliko škola u Crnoj Gori koja ima najsavremenije uslove za rad. Trenutno je pohađa 590 učenika raspoređenih u 22 odjeljenja, a može da primi preko 1.000 učenika. Ono po čemu je škola prepoznatljiva su školske uniforme i za učenike i za zaposlene u školi.

Vukčević ističe da je škola moderno opremljena, posebno kabineti i fiskulturna sala, a prilagođena je i osobama sa invaliditetom (ima prilaz školi, lift, toalet).

“Sa tako dobrim uslovima za rad, škola je u više navrata odabrana kao domaćin za realizaciju raznih događaja (seminara, obuka, takmičenja, šahovskog turnira, kviza o Baru, volonterske IDEA akcije i sl.). Od pretprošle školske godine, škola je domaćin za realizaciju projekta ‘Džudo za djecu’ u koji je uključena zajedno sa nekoliko odabranih škola Crne Gore. U okviru regionalnog programa podrške za razvoj kapaciteta osnovnih škola ‘Škola za 21.vijek’ koji su pokrenuli British Council i Ministarstvo prosvjete, formiran je u školi microbit klub, a predstavnici su učestvovali na nacionalnom takmičenju u programiranju”, navodi Vukčević.

Radi unapređenja kvaliteta nastave, u školi se već duži niz godina realizuje program stručnog usavršavanja.

“Zaposleni učestvuju u raznim seminarima, edukacijama, konferencijama. A nakon toga stečena znanja i vještine implementiraju kroz realizaciju uglednih, oglednih i javnih časova. Časovi odjeljenjske zajednice na različite teme su posebno inspirativni i kroz njih se učenicima daje prilika da iskažu sebe i talente”, navodi Vukčević.

Ono na šta su posebno ponosni direktorica škole i nastavnici je spremnost i volja učenika da učestvuju u humanitarnim akcijama, a njih je u ovoj školi bilo mnogo.

“Tokom prethodne godine svojim malim, ali značajnim zalaganjem pomogli su mnoge akcije i uvijek s radošću prihvataju da pomognu onima kojima je to potrebno. A da se učenici u ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi stalno uče toj važnoj lekciji humanosti, svjedoči kutak u školskom holu gdje su tragovi humanosti zabilježeni kroz fotografije i lijepe misli i djeluju podsticajno na sve u školi da svoju humanost pokažu na djelu”, ističe Vukčević.

OŠ “Anto Đedović” je iznjedrila veliki broj uspješnih učenika koji su osvojili nagrade čak i na saveznim takmičenjima. A od uspjeha u skorije vrijeme izdvajaju nagrade na Državnom takmičenju u znanju: drugo mjesto iz biologije školske 2014/15 godine osvojio je Nikola Vučeljić, IX-1, čiji su mentori bili Radmila Šćekić i Mirjana Vukčević, treće mjesto iz italijanskog jezika iste godine pripalo je Aleksandri Nikočević, učenici osmog razreda, čiji je mentor bio Radovan Orlandić. Učenice devetog razreda Sofija Bilodid i Amina Bahović, osvojile su prvo i treće mjesto mjesto iz italijanskog jezika (šk.2016/17 i 2017/18), a mentor im je bila profesorica Ivana Marković, dok je učenica devetog razreda Anja Kornjuhina, čija je mentorka bila profesorica Dragana Vukčević, osvojila je treće mjesto na takmičenju iz biologije školske 2017/18 godine.

“Učenici naše škole su dobitnici mnogobrojnih nagrada na svim poljima (likovnim, literarnim, muzičkim), a sve je to evidentirano u Ljetopisu škole. I promovisano na školskom sajtu. Škola je bogata i prepoznata i po talentovanim sportistima. Tako su tri učenika ove škole dobitnici stipendije za talente “Rastemo zajedno”, Arijan Kočan, Đorđe Stojanović i Balša Đoković. Đorđe Stojanović i Kristina Radosavović su proglašeni perspektivnim sportistima Bara, a Kristina je ove godine osvojila i titulu Prvaka Balkana (džiju džicu). Škola daje podršku nagrađenim učenicima i njihovim mentorima organizujući svake godine Koktel nagrađenih gdje se promovišu uspjesi i nagrađuju najbolji. Bivši učenici naše škole su i neke sada poznate i uspješne ličnosti”, napominje Vukčević.

Za učenicu devetog razreda Aminu Bahović (IX-2), dobitnicu diplome “Luča” i titule Đak generacije 2017/18, učenje u ovoj školi je divno iskustvo koje je za nju veoma dragocjeno. Zato bi budućim učenicima preporučila baš OŠ “Anto Đedović”. Ona smatra da je to pravi izbor za sve nove generacije jer je škola uredna, u njoj vladaju red i disciplina, a sve je to uslov za dobar rad. Posebno joj se dopada što učenik ima bezbroj mogućnosti za sticanje znanja i razvijanje talenata.

Mia Vukčević, dobitnica diplome “Luča”, smatra da ono što izdvaja kao posebnu vrijednost u OŠ “Anto Đedović” jesu dobri uslovi za razvijanje talenata i potencijala.

“O tome najbolje svjedoče učenički uspjesi na svim poljima. Mnogobrojne aktivnosti koje podstiču učenike da razvijaju znanja i vještine dokaz su da ova škola, osim što pruža znanje, i priprema đake za život”, kazala je Vukčević.

Dan škole je 14. novembar koji se obilježava svečanim programom i promocijom novog broja školskog lista “Zlatna obala”. Škola ima svoj sajt kroz koji promoviše rad, a na inicijativu učenika pokrenut je i učenički sajt “Knjiga mašte”. U školi je formiran i Učenički parlament od predstavnika odjeljenja i to učenicima pruža priliku da iznose svoje mišljenja i učestvuju u odlukama u vezi sa školom.

Saradnja sa roditeljima je od velike važnosti za rad OŠ “Anto Đedović” i u ovoj vaspitnoobrazovnoj ustanovi mogu se pohvaliti odličnom saradnjom na tom polju. Ona se realizuje kroz “Otvorena vrata škole”, zatim redovne roditeljske sastanke, kao i kroz uključivanje roditelja u sva važna dešavanja u školi (organizacija izleta, ekskurzija, učešće učenika u projektima, testiranjima, anketama i sl).

“Prethodne školske godine za roditelje je organizovana i radionica na temu ‘Školsko ocjenjivanje’, zatim radionice preduzetništva povodom ‘Maslinijade’, a predstavnici roditelja učestvovali su na nekim časovima, u projektima, bazarima, kao i u eko i humanitarnim akcijama koje se realizuju u školi. Predstavnici roditelja u Školskom odboru i Savjetu roditelja rado prisustvuju svečanim večerama i druženjima kolektiva”, navodi Vukčević.

Uspješnu saradnju ostvaruju i sa lokalnom i širom zajednicom zajednicom (opština Bar-Sekretarijat za društvene djelatnosti; kulturne institucije, Crveni krst, Dom zdravlja, Centar bezbjednosti, škole, vrtići, eko organizacije, sportski klubovi…).

Vukčević navodi da posebnu pažnju posvećuju onima koji odlaze iz škole, učenicima 9. razreda kada ih posljednjeg radnog dana ispraćaju tradicionalnom zabavom u školskom dvorištu. Za one koji tek dolaze u školu buduće prvake, organizuju Malu školu, pripremni period uz svečani program i prigodne poklone.

“To su važni trenuci u životu svakog učenika i zato se trudimo da ih uljepšamo i da ih pamte kao nezaboravnu uspomenu”, ističe direktorica Vukčević.

Send this to a friend