Društvo

Škole dobile kombije za prevoz romskih đaka

Osnovne škole „Božidar Vuković Podgoričanin” iz Podgorice, „Mileva Lajović-Lalatović“ iz Nikšića i „Radomir Mitrović“ iz Berana dobile su tri kombija za prevoz učenika romske i egipćanske populacije.

U OŠ “Božidar Vuković Podgoričanin“ je ovim povodom upriličena ceremonija predaje kombija koje su Delegacija Evropske unije i Fondacije Obrazovanje Roma REF donirale školama.

U pitanju su kombiji marke Opel Movano bus bijele boje sa 17 sjedišta, ukupne vrijednosti 92.000 eura.

Sekretar Ministarstva prosvjete Omer Mehmedović kazao je da će kombiji đacima RE populacije umnogome olakšati školovanje.

“Ministarstvo prosvjete je svjesno izazova sa kojima se suočavaju škole kada je prevoz đaka u pitanju, te pored refundacije sredstava za prevoz učenika, konstantno ulaže napore da preko donacija obezbijedili vozila za prevoz i olakša školovanje djeci iz udaljenih područja”, dodao je on.

Šef sektora za saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori Herman Špic podsjetio je da je današnja donacija dio šireg projekta Evropske unije, vrijednog milion eura, za unaprijeđenje položaja Roma, Egipćana i drugih ranjivih grupa u Crnoj Gori.

“Zajednički napori Evropske unije, Ministarstva prosvjete i civilnog društva već pokazuju rezultate u vidu veće uključenosti djece u obrazovni sistem, bolji pristup tržištu rada kao i zdravstvenom sistemu za romsku zajednicu”, dodao je on.

Pored škole “Božidar Vuković Podgoričanin”, autobus će služiti i podgoričkim osnovnim školama “Marko Miljanov”, “Vladimir Nazor”, “Savo Pejanović”, “21. Maj”, “Vuk Karadžić” i “Oktoih”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budimo realni
Gost
Budimo realni

Zar Romi ne mogu s ostalom djecom? !

Send this to a friend