Društvo Završen ispitni postupak zaštitnika ljudskih prava u slučaju poziva djece na moleban

Slučaj Rade Višnjić: Škola spriječila zloupotrebu djece

Osnovna škola „Jugoslavija“ u Baru blagovremeno je reagovala kako ne bi došlo do eventualne zloupotrebe djece u slučaju poziva učiteljice te obrazovne ustanove Rade Višnjić đacima na moleban povodom početka školske godine, ocijenila je u mišljenju zamjenica ombudsmana Snežana Mijušković u koji je Pobjeda imala uvid.

Iz Institucije zaštitnika ljudskih prava i sloboda za Pobjedu su kazali da su u ispitnom postupku zbog kršenja prava djeteta i zloupotrebe djece, koji su pokrenuli po sopstvenoj inicijativi, ocjenjivali reagovanje škole, a ne Višnjić koja je preko vajber grupe odjeljenja V-2 uputila đacima poziv da dođu na moleban 4. oktobra.

“U skladu sa svojim mandatom Institucija zaštitnika postupala je u odnosu na školu i ispitala mjere i radnje preuduzete nakon događaja”, saopšteno je iz ove institucije.

Iz Ministarstva prosvjete u izjašnjenju zaštitniku kazali su da je prema Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju u javnoj ustanovi vaspitanje svjetovnog karaktera, kao i da religijsko djelovanje nije dozvoljeno osim u ustanovama koje su licencirane kao srednje vjerske škole.

“Direktor shodno ovom zakonu odlučuje o pravima i obavezama zaposlenih”, naveli su iz resora za prosvjetu.

Direktorica OŠ „Jugoslavija“ Biljana Vukmanović navela je da je 6. oktobra protiv Višnjić pokrenut postupak zbog postojanja osnovane sumnje za učinjenu težu povredu radne obaveze „na način što je kao odjeljenski starješina, preko školske vajber grupe učenika V-2 odjeljenja, formirane za potrebe učenja na daljinu i efikasnijeg obavljanja nastavnog procesa tokom prethodne školske godine u uslovima obustave nastave tokom pandemije kovida-19, svim učenicima ovog odjeljenja poslala obavještenje i istovremeno ih pozvala na religijski skup 4. oktobra – moleban u Hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru“.

Sedmog oktobra, kako je precizirala Vukmanović u izjašnjenju ombudsmanu, donijeto je rješenje o privremenom udaljenju – suspenziji Višnjić.

“Donijeta je odluka o naknadi zarade u visini trećine mjesečne zarade zaposlene koju je ostvarila u mjesecu prije privremenog udaljenja”, kazala je Vukmanović.

Višnjić je, kako je navela, 9. oktobra uručen poziv o usmenom izjašnjenju povodom navoda iz upozorenja. Ona se 16. oktobra u OŠ „Jugoslavija“, kako je precizirano, „u prisustvu branioca usmeno izjasnila o navodima“.

“U toku je postupak utvrđivanja odgovornosti, a ishod će biti poznat u zakonskom roku”, rekla je Vukmanović.

U Crnoj Gori u javnim obrazovno-vaspitnim ustanovama (osim u vjerskim školama), kako je istakla zamjenica ombudsmana Mijušković, ne izučava se vjeronauka kao obavezan nastavni predmet, te da kao izborni sadržaj u srednjoj školi postoji Istorija religija.

“Učenje određenih osnova o vjeri – religiji u sekularnom kontekstu je dopušteno, jer djeca treba da znaju da ima različitih vjera i religija da jedni druge treba da poštuju u tim različitostima, da bi se stekla znanja i podigla svijest o različitim kulturama i religijama”, istakla je Mijušković.

Iako, kako je dodala, „nastavnici imaju određeni stepen diskrecije u postavljanju sopstvenih nastavnih ciljeva“ u školi, pak, „ne treba vršiti promociju religijskih događaja ili pozivanje učenika da njima prisustvuju, a nastavnici ne treba da koriste grupe koje su formirane za nastavu (za pomoć pri nastavi na daljinu) u neke druge svrhe, jer to može kod djece stvoriti zabunu“.

“Obrazovno-vaspitne ustanove ne treba da budu korišćene za organizovanje učenika u političke, religijske ili druge svrhe”, istaknuto je u mišljenju Mijušković.

Uočava se, kako je napisano, da je obrazovno-vaspitna ustanova u kojoj je Višnjić zaposlena “preduzela radnje i mjere shodno zakonskim propisima” zbog “određenog postupka profesorice razredne nastave te poziva učenika na religijski skup, koristeći vajber grupu formiranu radi efikasnijeg učenja na daljinu“.

“Zaštitnik smatra da je obrazovno-vaspitna ustanova blagovremeno reagovala kako ne bi došlo do eventualne zloupotrebe djece. Kod ovakvog stanja stvari, imajući u vidu da je radi ispitivanja slučaja Uprava škole blagovremeno reagovala, smatramo da u ovom trenutku ne postoje razlozi za dalje postupanje zaštitnika u ovom predmetu”,  kazala je Mijušković.

Višnjić je preko vajber grupe učenicima V-2 odjeljenja uputila poziv na moleban u Hram Svetog Jovana Vladimira.

“Draga djeco danas je moleban u Hramu Sv. Jovana Vladimira u 18 časova… Za sretan početak škole… Da se molimo za dobro učenje… Ja idem svake godine. I večeras ću biti tamo. Voljela bih da mi se pridružite ko može. Naravno, ne obazirući se na to ko je koje vjere”, piše u poruci Višnjić.

Poziv na moleban u jeku pandemije koronavirusa osudili su iz Ministarstva prosvjete i Ministarstva za ljudska i manjinska prava, ocijenivši da je Višnjić zloupotrijebila djecu i njihovo zdravlje, a njen poziv osudio je i određen broj nevladinih organizacija i političkih partija.

Višnjić je rekla da nije, kako su to prenijeli mediji, pozivala učenike da prisustvuju molebanu, već ih je obavijestila o tom događaju „kao što uvijek radi kad je riječ o društvenim događajima za koje procijeni da bi djeci mogli biti interesantni“.

Protiv Višnjić i sveštenika Srpske pravoslavne crkve koji su održali moleban 4. oktobra u Hramu Svetog Jovana Vladimir u Baru Osnovno državno tužilaštvo u tom gradu formiralo je predmet po službenoj dužnosti.

22

avatar
1000
12
10
0
 
18
Rumija.🇲🇪Bernini🇲🇪SandraBrankaMONTENEGRO
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rumija.
Gost
Rumija.

Dzabe suspenzija, otkaz i sl. Apostolka prosvete ce je rehabilitovati i unaprediti. Ali dok postoji nekog reda – otkaz!

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Zašto se ovoliko čeka? Zakon o Opštem obrazovanju je jasan po ovom pitanju, dotičnoj treba dati otkaz i oduzeti licencu. Pa ove aktivnosti, ako je prime na Bogoslovoju, neka sprovodi đe je dozvoljeno.

Sandra
Gost
Sandra

Sto se ceka??? Ceka se da nova ministarka zaśedne u fotelju a onda ce sve da se zataska a ova ce da se veati na posao..pazi sto ti kazem…

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Sandra, ako ova ne bude minimum direktorka, džabe je krečila!!

evo se krstim
Gost
evo se krstim

višnjičica rod rodila – ministarka propagande i vjera

Koleginica
Gost
Koleginica

Ova škola sa direktorkom Biljanom na čelu radi profesionalno i u skladu sa zakonom! Jedna Rada ne može baciti sjenku na to, ma koliko se iz petnih žila upinjala i bez obzira na sve pomagače koji se zdušno trude! Kad neko zna svoj posao on zna i da zaštiti djecu! Bravo!

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Vec je zloupotrijebila djecu. Otkaz, kakva suspenzija.

Milica
Gost
Milica

Zar “Voljela bih da mi se pridružite”,nije poziv?

vojvodina
Gost
vojvodina

Razne nvo za zastitu koje cega ne silaze sa portala…jedino niko ne stiti DJECU . Ni roditrlji ni drzavne institucije , ni nastavnici ni vjerske organizacije. Niko ni rijeci , a kamoli odgovornosti , o TUZNOM I PORAZAVAJUCEM cinu djece koja leze po podu vjerskog objekta vidno pogubljens i prrpadnuta. DO KAD CE DRZAVA ZATVARATI OCI PRED SRAMNIM POSTUPCIMA SPC… Više »

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Ako se dobro sjećam nije bio poziv nego obsvheprenje, obavestila ih je.
Drugo vama je bila zloupteva i pisali ste na tu temu mjesecima prije ovog događaja u Baru.
Vama je zloupotreba bila kada sa roditeljima pođu na Litije..
Toliko o vama

Nikad vise
Gost
Nikad vise

Poruka uciteljica nema nikakav obavezujuci karakter za ucenike. Smesno je da se neko udalji da posla zbog ovakve poruke. Mozda uciteljicu teren nije prepoznao pa se izmisljaju razlozi za otkaz.

freeMNE
Gost
freeMNE

Pojeo vuk magarca

SaLovćenaVila
Gost
SaLovćenaVila

Čudi me da je mandatar nije predložio za ministarku prosvjete.Uklapa se savršeno u koncept ekspertsko-apostolske Vlade.

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Ne brini, posle 2.decembra bice cijenjena u drustvu veoma.

Segio
Gost
Segio

Što i da jeste, ne stidimo se Pravoslavlja, a be živimo u Turskoj

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Biće pomoćnica ministra, sad je kvalifikovana.

Branka
Gost
Branka

Biće ili direktorica škole ili zamjenica one iz Republike Šumske. Ovo što je radila joj je najbitnija stavka u CV za jedno od ta dva radna mjesta. To je toliko očigledno.

Njegoš
Gost
Njegoš

Kao prvo ime škole da se zamijeni, npr. neka se zove Crna Gora, a kao drugo kakve veze ima škola što će djeca činjeti kad nijesu u školi, a kao treće zašto ova nije kažnjena još davno??

Cedomir
Gost
Cedomir

Ovo je blagi uzas,treba joj odma uruciti otkaz,bez razmisljanja!

Cg kontras
Gost
Cg kontras

Bolje da nova vlast ne mijenja ime škole da ne dobije kakvo gore ime.

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Ne može po zakonu prosvjetni radnik u radnom odnosu da organizuje đecu niti polizički niti vjerski. Za to je predviđena kazna otkaz. Ovaj slučaj je klasična zloupotreba đece i vjere.

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

A što bi mijenjali ime škole? Jugoslavija je bila najčistija ideja južnih slovena da žive u jednoj državi, ali su srbi svaku Jugoslaviju razbili iz svetosavsko četničkih razloga.

Send this to a friend