Društvo

Smajič: Srbija prije svih trebala da usvoji rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Begija Smajič/ Foto: Gradski portal

Uoči obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici, u Podgorici je održana promocija knjiga “Prvi put sa ćerkom u Potočarima” I “Vrijeme leti, ja sam pilot”. Svi u regionu, kako je saopšteno, prema žrtvama tog genocida treba da se odnose kao Crna Gora.

Dobrosusjedski odnosi u regionu, kako je naglašeno, mogu biti zasnovani samo na istini o dešavanjima devedestih.

“Mi moramo posegnuti za istinom, a istina je da je u Srebrenici počinjen gnusni genocid i ako pođemo od te istine, onda možemo graditi prijateljstvo, da osudimo one koji su to počinili i na temelju istine da gradimo budućnost”, rekao je književnik Mehmed Pargan.

Zemlje regiona trebalo bi da se prema žrtvama genocida u Srebrenici ophode kao što to radi Crna Gora, a ne da se distanciraju od onoga što se dogodilo 1995.

“Ovdje prije svega mislim na našu susjednu zemlju Srbiju koja nije još smogla snage da donese jednu rezoluciju sličnu ovoj rezoluciji koja je usvojena ovdje u Crnoj Gori, a mislim da je trebala to da uradi prije svih, ukoliko želi da gradi dobrosusjedske odnose”, kazala je profesorica Begija Smajič, poslanica u BiH.

Smajič poručuje da je kultura sjećanja na genocid u Srebrenici jako važna, kako se više nikada i nikome ne bi ponovio.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Tivat
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tivat
Gost
Tivat

Kad se usvoji rezolucija o svim žrtvama rata…Sramota je razdvajati žrtve, čak i iz iste Opštine…sve žrtve, posebno civilne, moraju da imaju isti status..

Send this to a friend