Društvo

Snijeg na Lukavici zarobio i stočare i stoku

FOTO: Ilustracija

Zagarački stočari Rajko Filipović i Petar Mišo Raičević, koje je ispod Malog Žurima na Lukavici mećava od prije tri noći maltene zarobila, ostaće na svojim katunima bar još nekoliko dana.

Dramu koju su preživjeli i, kako ističu, nezapamćeno nevrijeme za ovo doba godine neće zaboraviti dok su živi.

Jučerašnje vremenske prilike i sunce “odobrovoljili“ su surovu Lukavicu, posebno dio ispod Malog Žurima čija je nadmorska visina 1.965 metara.

Snijeg se pod sunčevim zracima topio ali su ostali nameti preko kojih stoka, kako su istakli Filipovići i Raičevići, ne može proći, pa će čekati ili da se otope ili da ih nadležni očiste kako bi se vratili u Zagarač.

Filipovića je sniježna mećava u noći između petka i subote zatekla u kolibi ispod Malog Žurima sa suprugom Jelenom i dvoje maloljetne djece, dok je njegovo stado od oko 150 ovaca i devet grla krupne stoke bilo vani, pod „otvorenim“ nebom.

“Teško je opisati kako je bilo te noći i tokom subote. Tolika je mećava bila da vrata od kolibe nijesmo mogli otvoriti. Ovce su bile u toru nadomak kolibe, gdje je bio namet oko 80 centimetara visine. Krave smo uspjeli tek danas da izvučemo, i one su bile u blizini kuće ali u nametu od skoro dva metra. Od ranog djetinjstva svake godine izlazim na ovaj katun, i takvu mećavu nijesam zapamtio”, ispričao je Filipović koji ima 44 godine.

Njegov stariji sin Željko sa komšijom je u subotu krenuo iz Zagarača kako bi im pomogao, ali je i njih mećava zamela u mjestu Konjsko, odakle su ih jedva evakuisali nikšićki vatrogasci i mještani koji su se zatekli na katunima Župe nikšićke. Imao je, kako ističe, štete u stadu, ali je zanemarljiva u odnosu na ono šta je moglo da se dogodi s obzirom na vremenske prilike.

“Sreća je te Bečanovići, porodica moje supruge, žive u Barama Bojovića, gdje su župski katuni. To je od nas nekih 3,5 kilometra. Njen brat Rade uspio je danas da mi dopremi malo sijena kako bih prehranio stoku, a sa svojim prijateljima pomogao je i da krave izvučem iz nameta. Noć između subote i nedjelje supruga i ja proveli smo budni, morali smo paziti da vukovi ne nagrde stado. Sve je srećom dobro prošlo, i moramo se pakovati za Zagarač iako je rano. Međutim, sa stadom ne mogu krenuti sve dok ne očiste namete”, kazao je Filipović, ekipi „Dana” koja je juče obišla stočare na Lukavici.

On i supruga mu Jelena (37) imaju četvoro djece, a stočarstvo je jedini izvor prihoda, od toga prehranjuju porodicu. Teško, rekao je Rajko, ali je to jedini način da prežive.

“To nam je jedini posao i životno pitanje, nadamo se da će biti bolje. Može ovdje dok boravimo ponešto da zafali, ali je najvažnije imati put, a mi ga nemamo. Sada ćemo čekati ili da neko očisti, a ovo pripada opštini Danilovgrad, ili da sunce istopi namete kako bi doveli stoku do Zagarača, a treba da pređemo oko 80 kilometara”, naglasio je on.

Komšije Raičevići, Petar Mišo i njegova supruga Stanka, takođe su iz Zagarača, ali kritične noći nijesu bili na katunu. Otišli su, ispričao je Petar, kod djece u Podgoricu dan ranije jer su pripremali krsnu slavu, ali im je stado ostalo na katunu.

“U subotu smo kolima iz Zagarača krenuli put planine, znao sam šta se dešava i da rizikujem ali mi je sva stoka ostala na katunu, a i Filipoviću sam obećao da ga neću ostaviti samog. Uspjeli smo, a niko se ne može načuditi kako, da dođemo do Bara Bojovića i tu nas je mećava zaustavila. Onda smo izašli i pješke krenuli do kolibe koja je udaljena oko 3,5 kilometra. Kroz takvo nevrijeme išli smo puna dva sata. Mislio sam u jednom trenutku, kada se ništa nije vidjelo koliko je melo, da ćemo oboje ostati u smetovima”, ispričao je Raičević.

Imaju četvoro govedi i stado od 45 ovaca, a Stanka kaže da uprkos svemu, nijesu uplašeni.

“Ne sjećamo se da je ikada bilo takve mećave u ovo doba godine. Rizikovali smo i uspjeli da dođemo do kolibe, a ni sama ne znam kako smo uspjeli. Planiramo ostati do 20. oktobra, ali će sve ipak zavisiti od vremenskih prilika”, rekla je ona.

Pod Malim Žurimom postoji pravo malo naselje, ali se samo Filipovići i Raičevići bave stočarstvom, ostali su vikendaši.

Send this to a friend