Društvo

Spomen-ploče i dalje na meti vandala

Spomen-ploča podignuta na Uzdgomiru u znak sjećanja na poginule partizane oskrnavili su nepoznati počinioci, saopštili su UBNOR i antifašisti Nikšića.

“Ko je i kad oskrnavio ovu spomen-ploču nezna se, ali je sigurno da je neko od onih ko ne priznaje partizansku borbu kao oslobodilačku i herojsku. To je neko kome smetaju partizanski podvizi, ili možda potomci četnika koji su
zajedno sa italijanskim fašistima pokušavali da zauzmu Uzdomir”, naveli su oni.

Kako su istakli, u najskorije vrijeme će sa izviđačkim odredom Uzdomir zamijeniti oštećenu spomen-ploču i obilježiti pješačku stazu do nje, jer je, ističu iz antifašisti, mnogo više onih kojima je slobodarstvo i antifašizam na srcu od onih drugih koji to negiraju i skrnave partizanske spomenike.

Brdo Uzdomir nalazi se između Miločana, Zavrha, Mokre Njive, Dukla, Grebica i jezera Krupac.

“U NOR-u je, a i u ranijoj prošlosti, imao važan strategijski značaj. Svojom visinom dominira nad poljem. Govorilo se „Ko osvoji Uzdomir i Trebjesu lako mu je osvojiti Nikšić. Kad je Uzdomir pao u neprijateljske ruke partizani su morali napustiti Gornje Polje. A kada je bio u partizanskim rukama, neprijatelj nije imao mira u Nikšiću, a kamoli da se smio kretati Nikšićkim poljem. Zbog toga je Uzdomir u toku NOR-a više puta bio poprište žestokih borbi i uzeo dosta života. Samo u borbi sa manjim partizanskim snagama 5. maja 1942. godine Italijani su platili zauzimanje
Uzdomira sa preko 30 poginulih i 100 ranjenih vojnika. U znak sjećanja na borbe i poginule partizane na Uzdomiru, na stijeni na vrhu brda postavljena je odmah poslije oslobođenja spomen-ploča”, podsjećaju UBNOR i antifašisti Nikšića.

Send this to a friend