Društvo STRUČNJAK ZA ORGANIZACIJU SPORTA VOJISLAV MARKOVIĆ ZA DNEVNE NOVINE

Sportski tereni i dvorane u Podgorici su po evropskim standardima

Vojislav Marković

Vojislav Marković, koji se bavi stručnim i naučnim radom u dijelu organizacije sporta, bezbjednosti i analize rizika, u razgovoru za Dnevne novine govorio je o funkcionalnosti i bezbjednosti sportskih objekata u glavnom gradu, te ispunjavanju standarda.

Marković navodi da je segment bezbjednosti veoma značajan u organizaciji rada svakog sportskog kluba i sportske organizacije, kao i sportskih organizacija ili privrednih društava koji gazduju sportskim objektima. Ističe da se svi sportski događaji organizuju prema određenim sportskim pravilima kako je propisano međunarodnim sportskim standardima, koje imaju stroga pravila, a koja su u jednom dijelu i standardizovala sportske objekte i sadržaje u kojima se ti događaji mogu organizovati.

Kada su u pitanju sportski objekti Podgorice, Marković navodi da se strogo i pomno prate normativi i standardi koji tretiraju, prije svega bezbjednost, ali i funkcionalnost sportskih objekata. U tom dijelu su preduzete sve aktivnosti, finansijske i investicione, da se svi ti objekti standardizuju u skladu sa zahtjevima međunarodnih sportskih organizacija.

“Na Gradskom stadionu u Podgorici urađen je kompletan sistem video-nadzora, razglasa, postavljeni su novi ‘ježevi’ kapije i video-nadzor na ulazima, kao i sistem za kontrolu i evidenciju ulaznica, a sve u cilju postavljanja međunarodnih standarda za bezbjedno i funkcionalno organizovanje sportskih manifestacija kako bi se na najbolji način mogli kontrolisati svi oni koji prate utakmicu. Takođe, i kada je u pitanju SC ‘Morača’ urađena je vrlo značajna adaptacija i intervencija kako bi se ispoštovali svi standardi. Svi sadržaji su upodobljeni standardizaciji protivpožarnog sistema, klimatizaciji, video-nadzora…”, rekao je Marković.

Prema njegovim riječima povećan je i kapacitet same dvorane, koji je zahtijevao i poboljšanje svih segmenata sistema bezbjednosti u SC Morač’, pa su stoga postavljeni čitači karata, ulazne kapije sa evidencijom svih korisnika, pristupne rampe, a uređen je i kompletan prostor oko dvorane.

“Podgorica je prošle godine dobila natkriveni bazen i sve je urađeno po međunarodnim standardima, koji propisuje Svjetska vaterpolo i plivačka asocijacija (FINA). Podgorički otvoreni olimpijski bazen ispunjava sve kriterijume i standarde, koji se propisuju za organizaciju olimpijskih takmičenja”, kazao je Marković.

Kkao ističe primijenjeni su svi standardi, dok je osnovna uloga i obaveza organizatora sportskog takmičenja da brine o bezbjednosti organizacije i funkcionisanja samog takmičenja.

Marković naglašava da svi objekti u glavnom gradu ispunjavaju rigorozne uslove svih sportskih asocijacija, te da su iz godine u godinu ti uslovi rigorozniji, ali da uspijevaju da odgovore na sve zadate kriterijume i standarde.

Najveći akcenat stavljen je na Gradski stadion pod Goricom, koji je u prethodnih nekoliko godina ugostio i velike fudbalske reprezentacije Engleske, Poljske, Danske…

“Trudićemo se da pratimo sve standarde i da se potrebna sredstva ulažu kako bismo ispunili uslove za održavanje predstojećih sportskih takmičenja. Crna Gora se pokazala kao dobar domaćin i organizator velikih utakmica i manifestacija. Preporuka i pažnja je da se prate standardi koji se verifikuju i da se sredstva ulažu za potrebe onih objekata koji na najbolji način mogu odgovoriti svim zahtjevima kada se u pitanju određeni sportovi”, najavio je Marković.

Obaveza, kada je u pitanju bezbjednost i procjena bezbjednosnog rizika je, napominje Marković, uvijek na organizatoru, koji treba da uradi sve da svim učesnicima i posjetiocima u punom kapacitetu garantuje bezbjednost.

Marković je nedavno bio učesnik VI Međunarodne naučne konferencije “Menadžment bezbjednosti sportskih takmičenja” u Beogradu, čiji je organizator Fakultet za sport Univerzitet Union Nikola Tesla i Nacionalna sportska akademija “Vasil Levski” iz Bugarske.

Na događaju su predstavljeni radovi naučnika iz regiona, a predstavnik Crne Gore bio je upravo Marković, koji je predstavio Zakonsku regulativu Crne Gore, kako bi se napravila što bolja saradnja sa sportskim organizacijama i nadležnim državnim organima, u cilju što bezbjednijeg održavanja sportskih takmičenja.

Osuđivanim osobama zabrana ulaska na sportske događaje

Marković ističe da je crnogorski zakonodavni okvir u potpunosti usaglašen sa Evropskim međunarodnim standardom, te da je donešen Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim takmičenjima. Takođe, urađene su i izmjene i dopune tog zakona i značajno je pooštrena kaznena politika u dijelu sankcija, koje se izriču prema onima koji imaju agresivno ponašanje ili ugrožavaju bezbjednost na sportskim takmičenjima.

“Propisane su i nove preventivne mjere da se svima onima koji su osuđivani i kažnjavani za nedolično ponašanje na sportskim takmičenjima može izreći mjera zabrane pristupa sportskom objektu, odnosno posmatranje i učestvovaće na sportskim takmičenjima”, kazao je Marković.

Takođe, krivični zakon je predvidio kaznenu mjeru za lica koja narušavaju bezbjednost na sportskim takmičenjima.

U tom dijelu, kako ističe Crna Gora adekvatno i pravovremeno implementira sve te propise, gdje je stvoren značajan i pozitivan zakonodavni okvir.

U svemu tome je veoma bitna i uloga državnih organa, koji treba da procijene utakmice visokog rizika i da li treba da se uključe svi kapaciteti nadležnih državnih organa kako bi se preventivno djelovalo, odnosno na kvalitetan način održalo takmičenje.

U Crnoj Gori svi sportski i nacionalni savezi su implementirali odredbu da imaju svoje komesare za bezbjednost, koji se na kvalitetan način bave, prije svega, procjenom bezbjednosnog rizika, razmjenjuju sportska iskustva i sarađuju sa državnim organima. Na sportskoj priredbi, pored službe obezbjeđenja, koju postavlja organizator, potrebno je uraditi bezbjednosnu procjenu, te da se obezbijedi plan evakuacije i profesionalna medicinska lica i ostali segmenti koji su sastavni dio organizacije jedne manifestacije.

Finale ABA lige antipropaganda sporta

Marković se osvrnuo i na nedavne nemile scene sa finala ABA lige između Budućnosti i Crvene zvezde u Beogradu, gdje je zakazala organizacija događaja.

“Meč u Beogradu na najbolji način pokazuje kako ne treba organizovati utakmicu i šta je pogrešna afirmacija sporta. Organizator pokušava da organizaciju utakmice i atmosferu artikuliše u pravcu postizanja što boljeg rezultata za domaćina, ali na ružan i nedopustivi način. U takvoj situaciji je trebalo da reaguju i međunarodne organizacije i izreknu kaznene mjere organizatoru, jer to je dokaz kako ne treba organizovati sportsko takmičenje. U pitanju je bila i psihološka igra, da se, prije svega, zona bezbjednosti oko samog igrališta pomjeri što bliže igralištu, kako bi navijači imali mogućnost da budu agresivni prema protivniku i da prave određeni psihološki pritisak kako bi ih demotivisali da igraju. Mislim da su značajno uticali na konačni rezultat. To je samo pokazatelj koliko organizator takmičenja može, ako mu se dozvoli. Ipak, takve stvari moraju da se sankcionišu i to treba da bude negativni trend, jer sport mora da afirmiše i da razvija kod ljudi ono što je najplemenitije”, istakao je Marković, koji je i direktor gradskog preduzeća Sportski objekti.

On navodi da sport treba da bude pokretač sportskog duha, zdravih stilova života, kao i postizanja dobrih rezultata, ali ne po cijenu ugrožavanja ljudskog života ili zdravlja bilo kojeg učesnika u sportskom takmičenju, kao što je to bio slučaj u Beogradu antipropaganda sporta. Marković se osvrnuo i na uticaj medija, navodeći da je upravo ova utakmica pravi pokazatelj kako su mediji u Srbiji uticali da se atmosfera dodatno zaoštri.

12

avatar
1000
12
0
0
 
12
StefanDimoLjubo MijovićMinaStara Podgorica
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stefan
Gost
Stefan

Vojo svaka cast! Najbolje ste gradsko preduzece!

Dimo
Gost
Dimo

Odlicno receno.

Ljubo Mijović
Gost
Ljubo Mijović

E da nismo što napravili za vrijeme Komunizma ,danas nebi imali ni stadiona ni dvorana..Jedino što su ovi uradili za 30 godina su kamere i bodljikava žica..

Mina
Gost
Mina

Ne postoji oblast za koju ovaj poltron DPS nije strucanOd policije,carine,sporta,a najvise za maltretiranja zaposlenih.Dje se god okrenes,naci ces nesposobne i poslusne partijske kadrove,koji su upropastili sve u Crnoj Gori.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Taman pomisliš ne može neko gori od Amfilohija danas, kad ono Vojkan.

Casper
Gost
Casper

Cus, bavi se strucnim i naucnim radom…oooooh mene……Pitaste li ga sto je Lesendro, pri tom ne misleci na ostrvo u Skadarskom jezeru?

Bor ko
Gost
Bor ko

Gradski stadion u Podgorici je objekat u izgradnji, te kao takav ne moze biti predmet procjene bezbjednosti. Sve osta je iwprovizacija.

Rodjaci
Gost
Rodjaci

Radio je dugo u Savezu pionira, a mislim da je veći stručnjak za organizaciju sporta od Duska dr Bjelice

auuu
Gost
auuu

Predaje li Voja na nekom privatnom fakultetu? 🙂

Enigma
Gost
Enigma

Ovaj o nauci zna koliko riba o šumama 😂😂😂

Vitaminko
Gost
Vitaminko

hahaha, strucnjak i naucni radnik!!!

Belgijanac
Gost
Belgijanac

Evropski standard hehehhehehehehh !!! Nemaš ti pojma !

Send this to a friend