Društvo

Srećna cetinjska porodica: Trojke su nas učinile najsrećnijim roditeljima

Foto: Radio Cetinje

Marija i Dragutin Jovanović sa Cetinja roditelji su petomjesečnih trojki i djevojčice od dvije i po godine. Roditelji Minje, Dore, Bobane i Bogdana ističu da su, uprkos svemu, najsrećniji na svijetu.

Jovanovići ne osjećaju veliku teškoću u odgajanju djece, jer su veoma dobro organizovani. Kao najteže trenutke za Radio Cetinje ističu boravak djece na Neonatološkom odjeljenju Kliničkog centra Crne Gore, zbog prijevremenog rođenja.

“Preživljavali smo svakodnevnu strepnju i strah od toga kakve ćemo informacije dobiti od ljekara. Dora, Bobana i Bogdan su rođeni skoro dva mjeseca prije vremena. Dešavalo se da nam ljekari ponekad ne saopšte lijepe informacije. Djevojčice su ostale u bolnici mjesec dana, a dječak još toliko. To su bili najteži momenti”, kaže Marija.

Prema njenim riječima, sada se dobro snalaze.

“Pomažu nam suprugova i moja majka. Koliko god da izgleda teško, vjerujte mi nije strašno. Suprug mi pomaže u svemu”, ističe Marija.

Dragutin, koji većinu dana provodi na poslu, kaže da ulaže veliki trud i napor kako bi uspio da ispuni sve obaveze prema svojoj porodici.

Foto: Radio Cetinje

“Kada poslije napornog radnog dana dođem kući i ugledam svoje četvoro djece i voljenu suprugu koja mi ih je rodila, shvatim da sam najbogatiji čovjek na svijetu i svaki umor nestaje”, ponosno ističe Dragutin.

Jovanovići nemaju finansijsku pomoć za brigu o djeci i trenutno žive kao podstanari.

“Kupujemo sve sami – pelene, hranu za bebe i ostalo što im je potrebno. Nekako uspijevamo, oboje smo u radnom odnosu. Nije lako, jer su računi veliki”, žali se Marija.

Ipak, za nju je sebično što mladi bračni parovi imaju sve češći stav da je dovoljno imati jedno dijete.

“Mislim da je takvo razmišljanje pogrešno. Ne kažem da treba stvarati ogromnu porodicu, po cijenu da djeca nemaju osnovno za život, ali mislim da je sebično unaprijed reći “ja želim samo jedno dijete“. Roditelj ne treba da bude uplašen i frustriran unaprijed.Važno je da djeca budu zdrava”, zaključila je Marija

Send this to a friend