Društvo

Šta donosi inovirani Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti

Hram Hristovog Vaskrsenja Podgorica

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici utvrdila inovirani tekst Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, u kojem su u cjelosti prihvaćene i integrisane sve preporuke Venecijanske komisije.

Riječ je izuzetno liberalnom zakonu, koji obezbjeđuje viši stepen slobode misli, savjesti i vjeroispovjesti i značajno viši stepen prava i sloboda nego bilo koji zakon iz ove oblasti u našem okruženju. Utvrđeni predlog zakona garantuje punu slobodu vjeroispovijesti svim vjernicima i ravnopravan položaj svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori, kao i punu slobodu uvjerenja svim onim građanima koji nijesu vjernici.

Takođe, predloženi zakon utvrđuje imovinska prava države nad vjerskim objektima koji predstavljaju kulturnu baštinu Crne Gore koja je kroz vjekove građena i sticana od javnih prihoda države.

U skladu sa tim, Predlogom zakona je propisano da će svi vjerski objekti koji predstavljaju kulturnu baštinu, a koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti 1918. godine i koji kasnije nijesu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina.

Međutim, ako bilo koja vjerska zajednica raspolaže dokazima da je na osnovu nekad ili danas važećih propisa postala vlasnik neke imovine država će to priznati i poštovati. Svako sporenje u vezi vlasništva nad vjerskom imovinom biće rješavano pred nadležnim sudom, kao i svaki drugi imovinski spor, u skladu sa važećim zakonima u Crnoj Gori.

Na osnovu preporuka Venecijanske komisije, inovirani tekst Predloga zakona je dodatno unaprijeđen i preciziran, između ostalog, i kroz sljedeće ključne izmjene i dopune:

*Dodatno je precizirano da djelovanje vjerske zajednice može biti ograničeno samo ako je to neophodno u demokratskom društvu radi zaštite javne bezbjednosti, javnog poretka, zdravlja i morala ili zaštite prava i sloboda drugih, pri čemu mjera ograničenja mora biti srazmjerna ovim vrijednostima.

*Ostavljena je još šira sloboda izbora prilikom registracije vjerskih zajednica. Izričito je utvrđeno da vjerska zajednica čiji je vjerski centar u inostranstvu nema obavezu da se registruje, već slobodno odlučuje o tome da će zahtijevati upis u Registar, pri čemu neregistrovane vjerske zajednice ne mogu imati svojstvo pravnog lica. Osim toga, zakon dozvoljava registraciju svake vjerske zajednice koja ima najmanje tri punoljetna vjernika, koji čak ne moraju ni biti državljani Crne Gore, ukoliko imaju odobren stalni boravak u skladu sa zakonom.

*Uvode se dodatni uslovi u postupku sudske zabrane djelovanja vjerske zajednice, koja se dozvoljava samo ako se legitimni cilj zaštite javne bezbjednosti, javnog poretka, zdravlja ili morala, ili zaštite prava i sloboda drugih ne može ostvariti blažim mjerama ograničenja;

*Izričito se propisuje mogućnost finansiranja aktivnosti vjerskih zajednica iz državnog budžeta i budžeta lokalne samouprave.

*Nedvosmisleno se utvrđuje da će svako sporenje u vezi vlasništva nad vjerskom imovinom biti rješavano pred nadležnim sudom, kao i svaki drugi imovinski spor, u skladu sa važećim zakonima u Crnoj Gori. Takođe, u prelaznim i završnim odredbama, precizira se da vjerska zajednica nastavlja sa korišćenjem određenog kulturnog dobra i nakon upisa prava državne svojine nad tom imovinom, do odluke državnog organa nadležnog za odlučivanje o državini, korišćenju i raspolaganju ovim objektima i zemljištem.

M.D. 

67

avatar
1000
18
49
0
 
48
TomosAtosCiNickCiNickc limun
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crnogorac
Gost
Crnogorac

Molmo srpske popove da se pripreme na selidbu. Dozvoljeno je da ponesu samo lične stvari, sve drugo ostaje u Crnoj Gori. Hvala.

Atos
Gost
Atos

95% Sveštenika Crmogorske Mktropilije su državlhani Crne Gore, kako sada tako i pije 100 i prije 200g

Gost
Gost
Gost

Nije tačno da su uvažene sve primedbe Venecijanske komisije. Pravo korišćenja je trebalo da bude bezuslovno, a ne do odluke nekog držanog organa…

Beeee
Gost
Beeee

Svakog gosta jedan vijek DOSTA!

jmgnjpm
Gost
jmgnjpm

Meni bi najžalije bilo da se odsele srbi u srbiju 😣😥

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Zašto bi se Srbi sellli iz srpske Sparte?

jmgnjpm
Gost
jmgnjpm

Zbog male penzije i plate u CG . Oće da se sele u Timok 😥😥

Anonimous
Gost
Anonimous

Zašto, ovdje se stalno nešto žale, a dobro im je kao bubreg u loju, i zaštićeni su kao bijeli medvjedi…

Miloš Veliki
Gost
Miloš Veliki

Iz istog razloga što su iz Republike Srpske Krajine. Eto zašto.

Kotor
Gost
Kotor

Zato sto smatrate svaku zemlju vasom pa makar u njoj bio i jedan srpski grob.

Vitamin C
Gost
Vitamin C

Oprani, oprali ste naziv knjige ruskog istiricara Evgenija Markova ” Slovenska Sparta” u ” Srpska” Spparta, stidite se vase
lazne ” nauke”!

c limun
Gost
c limun

Jedesli ti limun s korom pa ovoliko lazes Ta knjiga i dan danas postoi (Evgenia Markova) i svuj pise Slovenska Sparta jer su Rusi Sloveni i htijo je Crnogorske Srbe obuhvatit u sirem kodekstu .No ti vidji da Srbstvo Njegosevo,SV Petra,Kralja Nikole ne pretocis u Slovenstvo domoljubu

Boo
Gost
Boo

Tako je cg=srbija bratstvo

Kotar
Gost
Kotar

Odselićeš se ti u Albaniju.

Bog
Gost
Bog

Ufatih Everton daje 2 sinoć✌

Tomos
Gost
Tomos

Sta cemo sad mi popovi koji smo dosli iz Kraljeva da sluzimo po Crnoj Gori zar ovo nisu nase crkve Srbi su ih gradili.

jmgnjpm
Gost
jmgnjpm

Kuće ⛪ za IQ < 80😁😁

Vitamin C
Gost
Vitamin C

…. jesu, sve kamenje sa Moravu dovukli…

Tomos
Gost
Tomos

Takvih nema, ali kao što je to tvoj nil takvam je i istorija, počonje kad i golf2 od 90’…

Kismet
Gost
Kismet

Kako država koja je nastala prije nekoliko godina može biti vlasnik vjerskih objekata, ista traži da vjerske zajednice dokažu da vjerski objekti nisu finansirani od države, kako država nebi bila vlasnik istih, U suprotnom država isto treba dokazati da su nekretnine vjerskih zajednica financirane iz državnog budžeta kako bih mogla država da bude vlasnik isti. Znajući historiju Islamske zajednice u… Više »

Sudnji Dan
Gost
Sudnji Dan

odgovaraćeš i ti zato što lažeš.To što si glup neće te spasiti

Svevisnji
Gost
Svevisnji

Hramovi su i kuce nasih vodja, jos i bolje izgledaju , imaju li oni papirologuju valjanu, Kako otimati nesto ako im je tadasnji zakon to dozvilio, druga stvar , nije to lako bilo ni sacivati ni brinuti se o tome. U CG-u, i sada ima preko 50% Srba a da se smiju svi izjasniti onako kako sami misle bilo bi… Više »

Beee
Gost
Beee

e ovakva vam je sva priča gospodo srbi,samo prazna priča i nagađanja.Sad vas ima 50%i ako na popisu niste mogli dobačit ni do 24%sve sa Novakom Đokovićem i kampanjom koju ste jedino Vi vodili.A još i pretpostavka da vas ima više od 70% no jadne kukavice ne smiju da se izjasne🤣Pa vas je na popisu 91.u jeku srbovanja i Sloba… Više »

prijatelj
Gost
prijatelj

Da je vječna Mitropolija Crnogorsko Primorska sa svim monaštvom i sveštenstvom! 🙏🇲🇪✊

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Zaboravio si da Mitropolija Crnogorsko primorska pokriva samo trećinu Crne Gore. Ostalo pokrivaju tri Eparhije od kojih dvije imaju sjedište van Crne Gore. A ta tvoja Mitropolija je nastala 1931-e godine. Ili nam ukaši na dokument koji govori drugačije.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine, tvoji krajevi u Kraljevini Crnoj Gori pripadaju Eparhiji Zahumsko-raškoj.

Veteran od 1990
Gost
Veteran od 1990

Ocesli ST Podgoricanine rec da CPC nije postojala prije 1931 ….Jeste druze i na njenom celu su bile teske Srbende iz Gore Crne Petar Petrovic Njegos SV Petar Cetinjski,Dozic ,Varnava,Arsenije Cernojevic itd

Nikac
Gost
Nikac

Ziva istina.

Roki
Gost
Roki

Prijatelj: … i svetim milionima eura. Amin.

Matertigaroknem
Gost
Matertigaroknem

Roko….Roki…

Nikac
Gost
Nikac

Svaki drugi pop prica ekavicu. Kad je toga bilo u Crnu Goru? Nesto ne vidju da u Gorskom Vijencu iko ekavicu izgovara.

Slavko
Gost
Slavko

Kako je lijep Sveti Hram Hristov, pogledajte koliko Mitropolija Crnogorsko Primorska brine o narodu i vjernicima. Svaki dan hiljade ljudi koji sebi obrok ne mogu priustiti imaju ga zahvaljujuci Mitropoliji i vjernom narodu Pravoslavnom.

CiNick
Gost
CiNick

Gradit danas stilom iz neke minule epohe običan je kičeraj, osobito što se vidi namjera da se crkva predstavi kao obnova neke mnogo starije crkve, dakle – falsifikat.

Ovako je
Gost
Ovako je

Hram je podigla Vlada Crne Gore. A od 50 miliona eura, koliko se slije u MCP kasu, tih 200.000 eura, koje daju kroz narodnu kuhinju, je obična mrvica sa bogate trpeze.

Slavko
Gost
Slavko

Tonsi vjerovatno brojao ti daljinskim putem iz Rozaja. Ostavi ti Crnu Goru Crnogorcima, dobili ste Tuzi i da vam je dosta.

Nikac
Gost
Nikac

Odakle Mitrpoliji novac, da ga nijeste iz Srbije donijeli?
Polako coce to su sve crnogorske pare napravile, pa ce biti i da su crkve crnogorske. Zivjela Vlada koja misli o svom narodu.

Ime
Gost
Ime

Bog ce odraditi svoje , ako uzmete nase hramove bog ce napustiti crnu goru i necemo imati srece. Molimo vas ne izazivajte nesrecu.

007
Gost
007

Ime: Misliš li da i Bog vozi Porše? Misliš li da plače za sinjim eurima, kao popovi? Ako to misliš, onda mora da si u pravu.

Riki
Gost
Riki

Ime, ime ti je pop, već si počeo da kukaš i plačeš, dosta je laži i lopovluka.

tgmpamg
Gost
tgmpamg

Ode Bog na Olimp 😣

Bnjj
Gost
Bnjj

Podrska zakonu i vladi

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Drzava tako se to radi AFERIM

MNEkonvertit
Gost
MNEkonvertit

Hvala na podrsci Mustafa.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Pocelo je bravo

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Lažni nick, zna se kako su prolazili oni koji su otimali crkve?

Danko
Gost
Danko

Pa evo za sad srpskoj crkvi dobro ide ali mozda si u pravu, mozda ih stigne vise kazna za to otimanje!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Danko, već 800 godina napadaju našu crkvu , tako da je ovo samo još jedno iskušenje.

U Boga vjerujem
Gost
U Boga vjerujem

Opreme, koliko su hrišćani srušili staroslovenskih bogomolja u eri preuzimanja? Na koliko temelja spaljenih staroslovenskih bogomolja su izgradili svoje crkve? I šta im se zbog toga dogodilo? Ama baš ništa. Prema tome, ne śekiraj se ti za božanska kažnjavanja, nema ništa od toga. Nego skromno i sa manje para, pa će stvarno vjerujući ići na Bogosloviju, a ne srebroljupci, kao… Više »

Gargamel Srđa
Gost
Gargamel Srđa

Na referendumu održanom 21. maja 2006. godine građani Crne Gore su izglasali nezavisnost u odnosu na državnu zajednicu Srbiju i Crnu Goru sa ukupno 55,54 % glasova. Nezavisnost je proglašena 3. juna 2006. godine. Dana 28. juna 2006. Crna Gora je postala 192. članica Ujedinjenih nacija, a 11. maja 2007, 47. članica Savjeta Evrope. Kako država koja je nastala prije… Više »

Serdar_mne
Gost
Serdar_mne

Nije tada nastala, nego je obnovila nezavisnost. Procitaj isroriju. Ili si.baa toliko drzak da namjerno plasiras ovakve nebuloze. Nemam prostora odje sa ti pisem o nezavisnosti Crne Gore i medjunarodnim priznanjima iste kroz vjekove.

Kotik
Gost
Kotik

Ne postoji “obnavljanje”, ovo je nova država. Ona je bila kraljevina, ova je republika. Ona je imala Metohiju, ova ima Boku, ona je bila srpska država, sa srpskom trobojkom i himnom Onamo-namo, a ova je Milova sa Rankovim barjakom i Sekulevim stihovima. To što ste joj dali ime Crna Gora, ne znaci da je to ona Crna Gora, mogli ste… Više »

CiNick
Gost
CiNick

Koliko budalastine na malo prostora!

Ljubo
Gost
Ljubo

Sve popove koji nijesu rodjeni u CRNOJ GORI ispratiti preko granice

Alfa
Gost
Alfa

I svim rodjenim u CG dati pasos I licnu kartu, gdje god zivjeli , sa svim pravima.

CiNick
Gost
CiNick

Nikome ko ne živi u CG ne dat pravo glasa

Dzordz
Gost
Dzordz

A kako ces to objasniti Hrvatima, Albancima, muslimanima

CiNick
Gost
CiNick

Isto kao i Srbima

Send this to a friend