Društvo NOVA PRAVILA ZA STAMBENE ZGRADE

Stanovi se više ne mogu pretvarati u kafane

Podgorica

Novom Vladinom uredbom izbrisana je mogućnost da se poseban ili zajednički dio stambene zgrade može pretvoriti u primarni ugostiteljki objekat za pružanje usluga smještaja i usluga pripremanja i usluživanja hrane i pića. Ova mogućnost bila je data Vladinom uredbom iz 2011. godine i tada se tražilo da je podnosilac zahtjeva dužan da dostavi dokaz da poseban ili zajednički dio stambene zgrade ispunjava minimalno-tehničke uslove u pogledu opreme i prostora, te da mora dostaviti izjavu privrednog društva odnosno preduzetnika ovlašćenog za vršenje revizije tehničke dokumentacije da poseban i zajednički dio stambene zgrade ispunjava uslove za pristup i kretanje lica smanjene pokretljivosti, piše Dan.

Inače, Vladina uredba iz 2011. godine je propisivala da se samo poseban i zajednički dio stambene zgrade može pretvoriti u poslovni prostor, a sada je to moguće u kontra smjeru.

Kako je objašnjeno, veliki broj građana je pretvarao stambene prostore u poslovne ali ih nije uspio valorizovati ni kao takve koristiti pritom su su im obračunavani mnogo veći porezi nego za stan. Sada će te prostorije moći da vrate u prvobitno stanje. Dosad nije postojao propis na osnovu kojeg su to mogli da urade zbog čega ih je Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora odbijao.

Novina koju predviđa ova uredba odnosi se i na proceduru kako se poseban i zajednički dio stambene zgrade može pretvoriti u poslovnu prostoriju. Starom uredbom bilo je predviđeno da se za objekat mora dostaviti građevinska dozvola, dok novi Vladin propis propisuje da je neophodno da je objekat upisan u katastar nepokretnosti i da nije opterećen nekom od zabilježbi poput “nema konačan izvještaj o stručnom nadzoru”, “nema upotrebnu dozvolu”, “nema prijavu građenja” ili je “izgrađen bez građevinske dozvole”.

Takođe, novina koje se tiče mogućnosti vraćanja poslovne prostorije u poseban ili zajednički dio stambene zgrade odnosi se na to da je to moguće u slučaju ako je objekat upisan u katastar nepokretnosti i da nije opterećen nekom od zabilježbi poput “nema konačan izvještaj o stručnom nadzoru”, “nema upotrebnu dozvolu”, “nema prijavu građenja” ili je “izgrađen bez građevinske dozvole”, zatim ako je izdato odobrenje o pretvaranju posebnog ili zajedničkog dijela stambene zgrade u poslovnu prostoriju, na osnovu kojeg je taj poseban ili zajednički dio stambene zgrade pretvoren u poslovi prostor, te ukoliko je donijeta odluka skupštine etažnih vlasnika o pretvaranje poslovne prostorije u poseban ili zajednički dio stambene zgrade.

Do dokumenata po službenoj dužnosti

Svu dokumentaciju koja je neophodna, kako je precizirano uredbom, po službenoj dužnosti pribavlja Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora.

Ako je planskim dokumentom predviđeno uklanjanje postojećeg objekta radi realizacije infrastrukturnih projekata ili objekata od značaja za lokalnu saomoupravu ili držvu, onda će se, kako je naznačeno u dokumentu, rješenje o pretvaranju posebnog ili zajedničkog dijela stambene zgrade, ili obrnuto izdati samo na period do uklanjanja toga objekta.

Ugostiteljski objekat ne može umjesto zajedničkog dijela stambene zgrade

Novom Vladinom uredbom izbrisana je mogućnost da se poseban ili zajednički dio stambene zgrade može pretvoriti u primarni ugostiteljki objekat za pružanje usluga smještaja i usluga pripremanja i usluživanja hrane i pića. Ova mogućnost bila je data Vladinom uredbom iz 2011. godine i tada se tražilo da je podnosilac zahtjeva dužan da dostavi dokaz da poseban ili zajednički dio stambene zgrade ispunjava minimalno-tehničke uslove u pogledu opreme i prostora, te da mora dostaviti izjavu privrednog društva dnosno preduzetnika ovlašćenog za vršenje revizije tehničke dokumentacije da poseban i zajednički dio stamben zgrade ispunjava uslove za pristup i kretanje lica smanjene pokretljivosti.

11

avatar
1000
6
5
0
 
11
Budimo realniCrnogorac 1000KotorVesnaCity kvart
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crnogorac 1000
Gost
Crnogorac 1000

Možemo li se sada mi iz stambene zgrade u Zagoriču nadati da će biti konačno zatvoren Klub penzionera koji je godinama obična neuredna kafančina, u kojoj se skupljaju pijanice i drogeraši a najmanje je penzionera?

Vesna
Gost
Vesna

Pogledajte prve zgrade bloka 5 I sve ce vam biti jasno. Preglasna muzika, galama gostiju, tuce pijanaca…za parking mjesta je suvisno pricati. Stanari tih zgrada se nemaju gdje parkirati od gostiju kafana, sto je sramno!

freeman
Gost
freeman

Kakva vlast takvi I propisi I njihovo postovanje. Do sad je mali milion stanovai, sklonista I prizemnih prostorija pretvoren u kafancine. Treba djeci zabraniti da slucajno ne potrce po stanu, a buka pijanaca I preglasna muzika iz kafancina ne.smeta. Trazili ste, gledajte…. Niko vam kriv nije do vi sami….

mojsilović
Gost
mojsilović

Srbijanci su krivi za ovo.

Kiren
Gost
Kiren

Ne celu sa vama provokatorima

Kotor
Gost
Kotor

Vi ste rođeni krivo nasađeni. Cijela nacija falš.

Marko
Gost
Marko

Sta CE biti sa onima Koji su vec pretvoreni u ugostiteljske objekte?

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Они остају али неће бити нових. Није нека утјеха али…

Savo
Gost
Savo

Zasto, evo kod na u City kvartu cijele zgrade su prvorene u kafane i nadležne NE interesuje nivo maltretiranja stanara sa bukom koju lagano mogu utišati i imati isti broj gostiju!!!

NekoTamo
Gost
NekoTamo

Zato što si iz Berana

City kvart
Gost
City kvart

Mozda vlast da se zamjeni sa nekom koja ce poštovati ljudska prava kao i svuda u civilizovanom svijetu ? Pa da svi u skladu sa normalnim zakonskim okvirima konacno funkcionisemo – bez da nekom nanosimo štetu ili ga maltretiramo!!!!!

Send this to a friend