Društvo

Starica mora u Dobrotu, ali u ustanovi nema mjesta

Mještanka Luga na Tari, Mileva Dedić, koja je zagazila devetu deceniju života, godinama živi u lošim uslovima bez električne energije, teško oboljela, a uz to nije dozvoljavala bilo kakvu komunikaciju sa mještanima, iako su oni, kako su objasnili, često ostavljali drva i hranu ispred njenih vrata.

Na poziv mještana, Vikend novine su se u nekoliko navrata obraćali kolašinskom Centru za socijalni rad, no povratne informacije iz te ustanove izostale su, a na kraju smo bili prinuđeni da za ovu staricu potražimo pomoć kod prvog čovjeka grada na Tari.

Nakon medijskog “pritiska” i traženja odgovora, staricu su obišli iz Centra za socijalno u pratnji policije.

Procjene socijalnih i zdravstvenih radnika iz Kolašina su da je starici neophodan zdravstveni i psihološki tretman u bolnici u Dobroti, ali da su tamo kapaciteti popunjeni. Predsjednik kolašinske opštine Milosav Bulatović je najavio da će, uz pomoć nadležnih institucija, u narednom periodu tražiti rješenje za njen adekvatan smještaj i tretman.

Problem Kolašinke Dedić traje decenijama i vezan je prije svega, kaže Bulatović, sa njenim zdravstvenim stanjem, a nakon toga i socijalnim položajem.

“Sa pozicije lokalne uprave, kroz saradnju sa nadležnim resornim institucijama, kao što su Centar za socijalni rad i Dom zdravlja, tražimo rješenje koje je adekvatno zdravstvenom stanju sugrađanke Mileve Dedić. Rukovodilac Centra za socijalni rad, sa saradnicima, Momčilom Vukčevićem i uz asistenciju policije obišli su juče Dedić u kući na Lugu, u kojoj stanuje. Naišli su na njenu naviknutu agresivnost koja je posljedica zdravstvenog stanja u kojem se nalazi. Procjene socijalnih i zdravstvenih radnika iz Kolašina su da joj je neophodan zdravstveni i psihološki tretman u bolnici u Dobroti. Naravno za sve to treba obezbijediti kompletnu medicinsku dokumentaciju. Nažalost, mi koji živimo u Kolašinu znamo da je Dedić, odavno suočena sa ovim zdravstvenim problemima i da je decenijama odbijala da se podvrgne potrebnoj terapiji i liječenju”, kazao je Bulatović.

Predsjednica Opštinskog odbora penzionera Kolašina, Ljiljana Tatić, obratila se Ministarstvu rada i socijalnog staranja da se za Dedić obezbijedi mjesto u bolnici u Dobroti.

Bulatović navodi da su obaviješteni da su u toj bolnici svi kapaciteti popunjeni, ali da će u narednom periodu, nakon pribavljanja potrebne medicinske dokumentacije, preko nadležnih službi insistirati da se pronađe mjesto u specijalizovanoj bolnici u Dobroti.

“Svu komunikaciju sa Dedić otežava njena agresivnost, kao i nedostatak rodbine koja bi se uključila u rješavanje problema. Cilj je da ona što prije bude smještena u specijalizovanu bolnicu u Dobroti i da počne primjena adekvatne terapije”, istakao je prvi čovjek grada na Tari.

20

avatar
1000
17
3
0
 
11
VesnaCatarinoDejo milijarderNišta novoNina1
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vesna
Gost
Vesna

Problem koji traje godinama?Nije lijecena,nije htjela.Zar o tome moze da odluci bolestan covjek? Pa i dok ne bude smjestena u bolnicu moze da dobije terapiju.Bolje ce saradjivati.Lakse ce biti i grafjanima i medicinskom osoblju. Zasto nije smjestena u Dom starih u Risnu na odjeljenu gdje borave osobo koje su u takvim zivotnim nevoljama..stare a psihicki ,u prilici da im trebaju… Više »

Dejo milijarder
Gost
Dejo milijarder

Neću ja doći nikad u crnu goru da živim. Doći ću samo da prepisem crnogorskoj crkvi stan i lokal. I sa stranim pasošem kad ga izvadim. Da bih imao ambasadu iza mene. Da ko sto ne slaže.

Dejo milijarder
Gost
Dejo milijarder

Sreća moja pa živim u inostranstvo inače bi me bili u cg otimali kucali na vrata. Tako je to.

Dejo milijarder
Gost
Dejo milijarder

Kad sam izašao nehotice kad sam se okrenuo dohvatim đevojku za grudi pred roditeljima. Kako sam se prepao. Ovo je ispovest administratore.

Dejo milijarder
Gost
Dejo milijarder

Dobrota je drugi goli otok.

Dejo milijarder
Gost
Dejo milijarder

Imao sam dobru sobu sam sam bio skoro u nju.a naspram sebe gledam covjeka koji svakih pet minuta mokri koji je pritisak to kad gledaš majko moja. Uh.

Dejo milijarder
Gost
Dejo milijarder

Samo ludnica treba da se zatvori kad se uđe u evropu takav je zakon u evropu.

Dejo milijarder
Gost
Dejo milijarder

Ja sam ležao mjesec u zatvoreno mjesec u otvoreno. Kad sam dosao kući majki sam rekao ja samo mrtav mogu da odem tamo nikad vise. A ja ću se izvući ne smijem samo neki prestup napraviti na ulici.

Dejo milijarder
Gost
Dejo milijarder

U inostranstvo ti daju i lakšu terapiju.

Ništa novo
Gost
Ništa novo

Odavno se zna da je ludnica premala za sve Crnogorce kojima treba.

Dejo milijarder
Gost
Dejo milijarder

Daleko mi kuća od dobrote u inostranstvo nije tako liječenje mnogo je lakše.

Penzionerka
Gost
Penzionerka

Tužno i žalosno.Niko ne zna što ga čeka u životu?Država smo socijalne pravde,koliko je ima,odje vidimo na primjeru ove gardjanke.Toliko je napuštenih zgrada,bivših državnih preduzeća,vojnih kasarni koje mogu dobiti namjenu za ovakve slučajeve samohranih i nemoćnih.Gradjani su uvjek bili solidarni,za ove slučajeve bi dali prilog putem sms,jer svako od nas može biti Mileva,kojoj želim da što prije bude zbrinuta u… Više »

Nina1
Gost
Nina1

Dostojnim? po cijim uslovima?vasim?
Baka ocigledno nikada nije zeljela da zivi pod tim vasim uslovima

Kapetan
Gost
Kapetan

Iz Dobrote hitno preseliti robijase preko veze u Spuz pa se nece psihicki bolesnici setati ulicama jer za njih nema krevet u ustanovi koja je za to namijenjena.

Nina1
Gost
Nina1

Spremiti joj hranu,ostaviti drva,sporadicni obilazak ljekara….inace ostavite baku na miru
da provede jos godina ka sto je tih 80 i koju vec,u najmanju ruku, slobodna

Milojka
Gost
Milojka

Dobrota popunjena sa sudskim pacijentima, uvijek 110 odsto i sa zaliječenim socijalnim pacijentima koji manje više imaju rodbinu ali nemaju niđe drugo nego do zadnje ure u Dobrotu. I, ljudi, vidite ovo: starica preko 80 godina i sa socijalnim radnicima morala da ide policija?! Ništa bez njih…….

Send this to a friend