Društvo

Sto đaka iz Vuksanlekića i Sukuruća bojkotuje nastavu

OŠ „Mahmut Lekić” u Sukuruću, foto: Dan

Učenici područnih odjeljenja OŠ „Mahmut Lekić” u Vuksanlekićima i Sukuruću od početka školske godine bojkotuju nastavu zbog toga što je Ministarstvo prosvjete odlučilo da formira kombinovana odjeljenja, odnosno da nastavu pohađaju zajedno đaci prvog i trećeg razreda i drugog i četvrtog, piše Dan.

Roditelji ne žele takav sistem rada u školi i najavljuju bojkot dok ministarstvo ne promijeni odluku. U područnom odjeljenju u Vuksanlekićima ima 49 učenika. U prvom razredu deset, drugom sedam, trećem 17, četvrtom četiri i petom 11. U Sukuruću ima ukupno 52 đaka, od kojih prvaka 15, učenika drugog razreda devet, trećeg sedam, četvrtog 12 i petog devet.

Roditelji đaka oba područna odjeljenja počeli su potpisivanje peticije nakon što im je prva vraćena, jer su im iz Ministarstva rekli da ne sadrži matične brojeve.

Predstavnik trećeg razreda u Savjetu roditelja u školi u Vuksanlekićima Edmond Ujkaj kaže da ne odustaju od bojkota dok im Ministarstvo ne ispuni zahtjeve.

“Direktor nam je rekao da je to odluka Ministarstva da se kombinuju odjeljenja koja imaju manji broj učenika. Prvi razred kod nas ima deset đaka i to je dovoljan broj za odjeljenje, s obzirom na uslove koje imaju djeca u školi. Hoće da kombinuju drugi i četvrti razred, jer imaju malo đaka. Roditelji su nezadovoljni jer smatraju da se ide ka tome da se ugase područna odjeljenja. Ministarstvo hoće da primora roditelje da ih upisujemo u školu u Tuzima”, ističe Ujkaj.

Prošle sedmice na adresu Ministarstva stigla je jedna peticija, ali su odbili jer nije imala matične brojeve potpisnika. Ujkaj kaže da su počeli potpisivanje druge.

“Peticiju ćemo danas kompletirati i šaljemo je Ministarstvu. Uslovi u objektu ne dozvoljavaju spajanje dva razreda, prije svega jer nema prostora. Gubi se i kvalitet nastave, jer jedan učitelj ne može predavati za dva razreda. Stav roditelja je da se bojkotuje sve dok nam se ne izađe u susret. Ako dobijemo negativan odgovor dogovorićemo dalje korake”, kaže Ujkaj.

Predsjednik Savjeta roditelja škole u Sukuruću Rako Camaj kaže da se svake godine pokušava nanijeti nepravda djeci ove škole. On je naveo da su juče imali sastanak u razredima i da su donijeli odluku da djeca do daljnjeg ne idu u školu.

“Za roditelje je neprihvatljivo da dva razreda budu u istom odjeljenju i da im predaje isti nastavnik po pet minuta. To nećemo dozvoliti jer nastava gubi na kvalitetu. O ovoj namjeri ministra Damira Šehovića obavijestićemo i predsjednika države Mila Đukanovića i premijera Duška Markovića, a ako nam ni oni ne izađu u susret obratićemo se ambasadama, UNICEF-u i drugim institucijama. Ovaj ministar skupio je hrabrost i pokušava da nas „disciplinuje”. Mi smo narod koji tu živi godinama i neće nas niko disciplinovati. Dokazali smo da smo lojalni Crnoj Gori i glasali smo za Crnu Goru. Neka ministri budu pola kao mi i skidam kapu. Poručujemo Šehoviću da neće uspjeti u ovoj namjeri, jer ovako se ne smije ponašati”, kaže Camaj.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Primjer košarke
Gost
Primjer košarke

Sto im smeta ? Neka uce zajedno ali da im priznaju dva razreda u jednoj skolskoj godini

Sukuruc
Gost
Sukuruc

A oklen ovaj Ujkic iz Kuce rakica u Savjet Roditelja pa on treba da bude u Miljes gde mu djeca uče ovo su politizivali do bola..

Diva
Gost
Diva

Kakav je to ministar koji za ustedu 3000 eura u izbornu godinu zrtvuje 100 djaka. Njega treba smijeniti pod hitno. Da ne zaboravimo da isti nike mogao doktorirati u UCG vec je kupio diplomu u BK u Beogradu.

Grbavci
Gost
Grbavci

Pogrešan naslov. Kako mogu đeca u tim godinama nešto da bojkotuju kad ni ne znaju što ta riječ znači?!? Bojkot su smislili i sproveli roditelji.

Svjefol
Gost
Svjefol

Ne budalesajte

Furious Ann
Gost
Furious Ann

Bravo, roditelji! Bunite se, jer ovim načinom treba da se olakša Ministarstvu i da da nastavniku nekih 10% na platu možda, jer ima kombinovane razrede i programe umjesto da se zaposli još ljudi…da, da, znamo što su standardi u o obrazovanju i mimo Ministarstva…nismo Zambija pa da u seoskoj školi u kolibi od slame uči 70-oro do 100 djece…kamo puste… Više »

Burin
Gost
Burin

Kakvo solomonsko rješenje. Ili svaki razred za sebe ili neka ugase školu. I onako nam je kvalitet obrazovanja loš, a kako bi tek bilo da zajedno uče dva različita razreda.

zecijasapica
Gost
zecijasapica

Ovo ja vidim kao vid diskriminacije te djece i ova ista priča je u isturenom odeljenju Oktoih-a u Dajbabama (Podgorica) gdje postoje dvije učionice za učenike od I – IV razreda i takođe djeca idu u kombinovanja odjeljenja. U Dajbabama i Dahni bar ima dosta djece koja bi napunila školu. Država BI MORALA da ulaže u budućnost (djecu) tj. vrtiće… Više »

zecijasapica
Gost
zecijasapica

Država BI MORALA da ulaže u budućnost (djecu) tj. vrtiće i škole ! A ne zatvaraju evo fakult. Mediteran zbog duga od nekih 300 hiljada, a Prvu banku su refinansirali, a duguje deset puta makar više..

marius
Gost
marius

Uvijek sam za to da se djeci olakša život. Ne treba ih od malena maltretirat, no učinjet sve da im bude lakše. Podrška djeci, i njihovim roditeljima.

Send this to a friend