Društvo

Stotine građana na otkrivanju spomenika Titu

U Podgorici je danas povodom Dana oslobođenja glavnog garda svečano otkriven spomenik bivšem predsjedniku Socjalističke Federativne Republike Jugoslavije Josipu Brozu Titu. Svečanosti je prisustvovalo više stotina građana koji nisu krili oduševljenje što se “Tito vratio” u svoj grad-grad koji je skoro četiri decenije nosio Titovo ime.

Foto: CdM

Ministar odbrane Predrag Bošković je na ceremoniji otkrivanja spomenika kazao da u sjećanjima naroda opstaju ljudi koji ožive svoje ideje.

“Vojni poziv odlučujuće je oblikovalo crnogorsko društvo, na takvim osnovama Crna Gora se susrela sa Titom. Od 14 načelnika Jugoslovenske narodne armije trojica su bili Crnogorci. Crna Gora i Tito su povezani u Drugom svjetskom ratu i njegove ideje je slijedio crnogorski narod. S ove distance mi nismo ovdje da sudimo i presuđujemo. Koliko je ovo spomenik vrhovnom komadantu ovo je spomenik Crne Gore. Neka ovaj spomenik bude dio našeg odnosa prema ovoj borbi”, poručio je Bošković.

Foto: CdM

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je podsjetio da su na današnji dan 1944. godine okupator Podgorice i domaći kolaboracionisti konačno položili oružje.

“Današnji dan oslobođenja prilika je da odamo počast onima koji su ginuli za slobodu i da pomenemo imena koja su se posebno istakli veličinom svoje žrtve. O veličini Titovih istorijskih zasluga dovoljno govori činjenica da je godinu nakon rata naš grad preimenovan u Titograd. Josip Broz Tito je jedna od najvećih istorijskih ličnosti sa ovih prostora. Nijedan vođa nije imao vise susreta sa predstavnicima SAD-a i Sovjetskog Saveza. Danas jedna nova Crna Gora međunarodno priznata država podiže spomenik drugu Titu. Činimo to kako bismo dodatno osvijetlili orijentir kojim treba da ide Crna Gora”, rekao je Vuković.

Foto: CdM

<<<Postavljen spomenik Titu u Podgorici<<<

Profesor Radovan Radonjić je kazao da je “Tito isti kao onih dana kada smo odlučili da mu okrenemo leđa i da ga isključimo iz istorije”.

“Naslutio je još 1936. u pismu za Srbiju da predstoji borba svih jugoslovenskih naroda za slobodu u kojoj neće biti podjela. Ispunilo se, od pocijepanih šavova zemalja Balkana napravio je zemlju za ponos. Desi li se da u ovoj zemlji bude onih koji će ozbiljno shvatiti ono što je napisao, dva su izvjesna, ovaj grad može mijenjati ime ali će ostati Titov”, kazao je Radonjić.

Foto: CdM

 

Foto: CdM
Foto: CdM

 

Ana Gajević

203 Komentara na "Stotine građana na otkrivanju spomenika Titu"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend