Društvo

Studenti priznali da kupuju ispite i diplome

Ilustracija

Polovina studenata i 13 odsto profesora smatraju da je kupovina ispita česta pojava, a dva procenta budućih akademaca je priznalo da su za vrijeme studija kupili ispit. To je pokazalo online istraživanje o crnogorskom akademskom integritetu koje je od 2017. do 2019. uradila konsultantkinja Savjeta Evrope (SE) Sonja Bjelobaba na uzorku od 150 studenata i 131 nastavnika.

Bjelobaba, koja je rezultate istraživanja predstavila na završnoj konferenciji “Jačanje integriteta i borba protiv korupcije u visokom obrazovanju”, je pojasnila da su ankete bile anonimne.

U njima je učestvovalo 54 odsto studenata državnog i 46 odsto sa privatnih, kao i 87 odsto profesora sa državnog univerziteta i 13 odsto sa privatnog.

Na pitanje da li ste bili učesnik kupovine diplome, oko jedan odsto se izjasnio potvrdno, dok je nešto više, oko 1,5 odsto, reklo da su, takođe, bili učesnici pojave prodaje diplome.

Polovina anketiranih studenata smatra i da je prisutna pojava kupovine diploma, a da se često ili jako često dešavaju slučajevi prodaje diplome odgovorilo je oko 10 odsto profesora i nešto više od 40 posto studenata.

Nešto više od 40 odsto članova fakulteta i blizu 70 odsto studenata reklo je da je pojava korišćenja slušalica ili sličnih alatki tokom ispita česta ili jako česta.

Pojava prodaje eseja, domaćeg ili slično, drugom studentu je, takođe, prisutna u ovoj mjeri reklo je 30 odsto profesora i 60 odsto studenata.

Ispitanici, 40 odsto profesora i više od 70 odsto studenata, reklo je, takođe, da je u u ovoj mjeri zastupljena i kupovina nečijeg rada, eseja…

Da postoji u ovoj mjeri plagiranje eseja, domaćeg zadatka ili slično, reklo je oko 50 odsto profesora i više od 60 odsto studenata.

Istraživanje je takođe pokazalo da postoji neusklađenost između stavova o akademskom integritetu između zaposlenih na fakultetima i studenata, kazala je Bjelobaba.

“Zato je potrebna bolja komunikacija na relaciji nastavno osoblje studenti, ali i više obrazovanja za obje grupe ispitanika, kao i upotreba softvera za podudaranje tekstova”, kazala je ona i dodala da su pitanja bila zasnovana na anketama sprovedenim u Švedskoj.

Da je naše društvo spremno da se bori protiv korupcije u obrazovanju i svih oblika kršenja akademskog integriteta pokazuje to što je Crna Gora prva država koja je oblast akademskog integriteta uredila kroz poseban zakon, istakla je generalna direktorica Direkcije za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje Arijana Nikolić Vučinić.

“Vrijeme koje je pred nama će pokazati kvalitet zakona i spremnost da sistem učinimo boljim”, naglasila je Nikolić Vučinić.

Ona je podsjetila da crnogorske ustanove od 2017. godine koriste softver za utvrđivanje plagijata što je, kako je rekla, još jedno sredstvo uz zakon koje treba da doprinese kvalitetu obrazovnog sistema Crne Gore.

“Etički komitet, čije je formiranje planirano, zajedno sa organima ustanova visokog obrazovanja, kao i svim članovima akademske zajednice vršiće monitoring i pratiti promjene i napredak u ovoj oblasti”, kazala je Nikolić Vučinić.

54

avatar
1000
33
21
0
 
39
WilkinsKLMBeli OraoKoleLOL
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
KLM
Gost
KLM

Svak nesto mulja pa sto nebi i oni

Milovan
Gost
Milovan

Jedan stručnjak nije mogao nikako da završi srednju, napuštio je, bavio se trgovinom, a onda se iznenada zaposlio u državnoj administraciji sa diplomom pravnika. Mislili smo da će ga brzo išćerat, kad on skoro na viši položaj!

Ifi
Gost
Ifi

90% pravnika je ovako zavrsilo

ILUMINACIJA
Gost
ILUMINACIJA

Srećan vam 21 maj i vaš lijepi Montenegro koji ste stvorili.

Kole
Gost
Kole

Srećan i tebi dan majčice Srbije.

Wilkins
Gost
Wilkins

Pa to je dan NEZAVISNOSTI i za tvoju Srbiju, samo što smo se mi za naš IZBORILI, a vi ste vaš zahvaljujući nama DOBILI.

duska
Gost
duska

Da,jeste,kazu tako da ovi sa med.faxa iz Pg i Bg ne zale na soping pomenutih…

REALNO
Gost
REALNO

Zato nam je sve naopako jer ovakvi bolidi, imaju dobre prosjeke pa ih zaposljavaju na osnovu ocjena, a pola studenata sa manjim prosjecima može da im predaje

Prijatelj
Gost
Prijatelj

Studentarijo crnogorska budućnost Crne Gore je sa vama 🤓👍

Gost
Gost
Gost

Ima li Bošković minister vojni diplomu?

Mne
Gost
Mne

Boskovic ti je najskolovaniji ministar u vladu crne gore raspitaj se malo.

Multipraltik
Gost
Multipraltik

Vidi ti se iz ove rečenice koliko si mjerodavan za procjenu!

Vaso
Gost
Vaso

@Mne – po čemu to?

Beli Orao
Gost
Beli Orao

Neće se nidje izgubiti, po tome!

Paulaner
Gost
Paulaner

Mislio sam da je kontinurano ponavljanje gradiva primjenom Bolonjske deklaracije i učenje mehanički-napamet glavni problem našeg nerazvijenog društva, ali izgleda da je i to previše komplikovano pa pribjegavamo kupovini diploma i plaćanju ispita. Svijetla budućnost nam se smiješi!

Banja
Gost
Banja

Od Brana. .Preko Bara…TV…Meljina Do Igala sve fakultet do fakulteta. Nema ni u Bangladešu.

Pjer
Gost
Pjer

Eto zasto se avangarda ne buni

ND
Gost
ND

Koliko je samo lažnih diploma nostrifikavano od strane Ministarstva prosvjete? Ko će za to da snosi odgovornost?

Bolero
Gost
Bolero

Zbog tih stvari uglavnom i nazadujemo. Ne moze biti nadredjeni neko ko bar pet puta manje zna od nekoga ko je ucio i izborio se za sebe. Jer, ako je taj neko prosvercovao diplomu, tako ce nastaviti i dalje u toj firmi u kojoj radi, porodici, drzavi, itd.. Tim ljudima jednostavno to postaje normalno. I onda se samo zapitajte na… Više »

Karolina
Gost
Karolina

Nije dobro pitanje- “Na cemu ce pocivati takav sistem?” .. nego -Na cemu pociva? Nije sutrasnjica problem, nego proslost i sadasnjica! I nije problem u studentima vec u profesorima koji traze novac da bi studente pustili na ispitu. Taj problem treba da se rijesi! Studenti da nemaju dtuge opcije i da polazu kod profesora koji to ime zasluzuju, ne bi… Više »

Duka
Gost
Duka

Nit sam kupio ispit ni diplomu! Ko ne može državni ima privatni nema tu neke razlike. Koliko želiš da naučiš toliko ćeš i znati. Ko ne ode vani grdno mu se piše.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Iskreno se nadam da ce onaj ko prodaje diplome medicinskog fakulteta prepoznat musteriju kad legne na operacioni sto. I ovako smo nidje, a sa kupljenim diplomama Tek cemo vidjet jada. Nek nam je Bog u pomoc!

Send this to a friend