Društvo

Studenti posjetili trafostanicu Podgorica 4

Četrdesetak studenata treće godine Elektrotehničkog fakulteta, studijskog programa Energetika i automatika, obišlo je trafostanicu 110/10kV „Podgorica 4“, upotpunilo usvojena teorijska znanja iz oblasti visokonaponskih razvodnih postrojenja i detaljnije se upoznalo sa elementima postrojenja trafostanica, saopšteno je danas iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema CEDIS.

Profesor Vladan Radulović je istakao da su posjete studenata Elektrotehničkog fakulteta CEDIS-ovim objektima redovna godišnja praksa i korisna podrška nastavi na smjeru energetika i automatika, ali i podrška obrazovnom sistemu Crne Gore u cjelini. On je zahvalio zaposlenima u CEDIS-u na lijepom dočeku i izdvojenom vremenu za studente.

“Elektrotehnički fakultet u Podgorici, u saradnji sa CEDIS-om, već nekoliko godina unazad organizuje ove studijske posjete elektroenergetskim objektima i postrojenjima. Cilj posjeta je pružanje mogućnosti studentima da na licu mjesta vide načine izvedbe, elemente postrojenja, njihovu dispoziciju i uslove eksploatacije i na taj način upotpune znanja stečena teorijskom nastavom. Iskustvo je pokazalo da ovakav vid praktične nastave značajno pomaže savladavanju gradiva i dubljem razumijevanju funkcionisanja postrojenja i cijelog sistema”, zaključio je Radulović.

On je studentima predavao o karakteristikama 110kV postrojenja, dok su šef Službe za lokalno upravljenje mrežom Regiona 2 Ivana Šljukić i uklopničar Nikola Radoman detaljno prezentovali elemente i posebnosti 10kV postrojenja u TS „Podgorica 4“.

Dispečeri Nikola Rašović i Ivica Stojanović su sa studentima obišli rekonstruisane dispečerske prostorije i dali osnovne smjernice za tumačenje 10kV šeme Podgorice.

Zaposleni u Sektoru za upravljanje mrežom, kao domaćini posjete, potrudili su se da obilazak trafostanice „Podgorica 4“ bude ugodan i što je najvažnije bezbjedan, a to potvrđuju i utisci studenata.

Studentkinja Ana Muratović kazala je da joj je to prva posjeta CEDIS-u i da joj je drago što je imala priliku da sve to vidim, jer oni uče i crtaju šeme, ali nikada do sada nismo imali priliku da vide kako to sve zaista izgleda i kako funkcioniše.

“Moram da prokomentarišem i izuzetno prijatnu radnu atmosferu u CEDIS-u, lijepo su nas ugostili, pa se nadam da će biti još sličnih prilika“, istakla je Muratović.

2

avatar
1000
1
1
0
 
2
freemanBožo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Božo
Gost
Božo

Sve do sad sam mislio da trafostanicom 110/10kV “Podgorica 4”, u Tološkoj šumi, upravlja CGES, a ne CEDIS. Čovjek se uči dok je živ!

freeman
Gost
freeman

CGES je 110 kv i visi naponski nivo .

Send this to a friend