Društvo

Studenti se žale od hrane u menzi do nastave na fakultetu

Studenti u Crnoj Gori su nezadovoljni ishranom u studentskim domovima. Visina studentskih naknada je mala i treba je povećati. Analiza je pokazala da su neadekvatni uslovi u računarskim salama i čitaonicama, neadekvatna je literatura, a takođe je loša i praktična nastava ili se nedosljedno primjenjuje.

Prema anketi Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (UCG), čitaonice su neuslovne, laboratorije nemaju potrebnu opremu, dok se krše pravila studija i organizovanja više kolokvijuma u jednom danu i nedostatka praktične nastave.

Ombudsman studenata Univerziteta Crne Gore (UCG) Aleksandar Šipčić istakao je za Dan da su tokom prošle godine organizovali sajam sezonskog zapošljavanja Dan otvorenih vrata i da su se bavili problemima u visokom obrazovanju, usvajanju planova zaunapređenje uslova studija.

“Studenti su se tokom prošle studijske godine žalili na kršenje pravila studija, organizavanje praktične nastave, kriterujume ocjenjivanja i neuslovne sale i čitaonice. Neka od pitanja obuhvaćena anketom jesu: kvalitet nastavnog procesa, pravila studiranja i njihova primjena, redovnost nastave (predavanja i vježbe), literatura, infrastruktura i drugi kapaciteti fakulteta (biblioteka, čitaonica, računarska sala, laboratorija), praktična nastava primjena zakonske obavezeu novom modelu studija. Najčešća primjedba studenata je loša infrastruktura prostorija na fakultetima. Kvalitet nastave može da bude na znatno višem nivou. Registrovano je nepoštovanje pravila studiranja više ispita/kolokvijuma u jednom danu. Studenti su nezadovoljni ishranom u studentskim domovima. Visina studentskih naknada je mala i potrebno je da iznos bude veći. Neadekvatni su uslovi u računarskim salama i čitaonicama, neadekvatna je literatura, praktična nastava je loša ili se nedosljedno primjenjuje”, kažu iz SPUCG.

Iz Studentskog parlamenta navode da je značajan problem činjenica da se nedovoljno prati primjena zakonom obavezne stručne prakse koja je definisana u procentu 25 odsto kao obavezni dio studijskog programa.

“Ta praksa mora da bude suštinska, a ne samo formalna. Studenti kroz tu praktičnu nastavu treba da steknu praktična znanja i konkretne vještine, npr. pravnici treba da se u praksi upoznaju s radom sudija, tužilaca i advokata, da ovladajuu pravom smislu tom materijom. Praktična nastava ne može da se svodi samo na razgovor s ljudima iz struke, niti može da bude adekvatno primijenjena u zakonski definisanom procentu na nekim fakultetima, jer je to tehnički nemoguće”, naveli su iz SPUCG.

Anketa koju je Studentski parlament sproveo u martu i aprilu među 1.100 studenata na 14 fakulteta Univerziteta Crne Gore otkrila je brojne nedostatke. U rezultatima ankete, u koje je Dan imao uvid, ističe se da studenti ukazuju na lošu infrastrukturu prostorija u kojima se odvijaju predavanja i vježbe.

“Studenti kao primjedbe iznijeli su i visinu studentskih naknada (stipendije i krediti) i predložili povećanje iznosa, ali i nezadovoljstvo primjenom pravila studiranja i kvaliteta studija na nekim fakultetima, kao i primjedbu na kvalitet ishrane u studentskim menzama. Neadekvatni su uslovi u računarskim salama i čitaonicama, te potreba da se ulože sredstva u njihovo renoviranje, kao i primjedba na dostupnost literature”, navodi se u saopštenju.

8

avatar
1000
6
2
0
 
7
Dobra je menza!NikSummer🚜🙋‍♂️Realno
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dobra je menza!
Gost
Dobra je menza!

I mi smo se kao studenti žalili na menzu. A danas, nekih desetak godina nakon završenih studija, često sa kolegama koji su živjeli u domu komentarišemo kako je zapravo menza bila dobra. Kad poslije studija počneš da živiš sam, ili osnuješ porodicu, pa kad treba da se kuva svaki dan, zbog djece ako ne zbog čega drugog, često ti na… Više »

🚜🙋‍♂️
Gost
🚜🙋‍♂️

Za studente ne znam ali predstavnici studenata redovno postaju velike gazde po isteku volonterskih mandata (dje obicno u 35-oj predsjedavaju studentskim organizacijama)

Realno
Gost
Realno

Ostavite jedan komentar kad vas neko kritikuje, sram vas bilo! Vi kao mediji treba da znate sto je sloboda govora.

Summer
Gost
Summer

Kakav je ovo naslov?
Kakvi neobrazovani samozvani novinari …

Raki
Gost
Raki

Hrana je uzas…otidjite u st dom u sarajevu ili zagrebu da vidite kakva je menza…kao i kvin montenegro

Nick
Gost
Nick

Loša je hrana!? Kakva razmazena derišta!

Summer
Gost
Summer

A ti si kao probao pa znas?
Jesu li i bolesnici u KBC isto razmazeni kad dobiju sramne obroke za koje svi mi gradjani placamo

Nik
Gost
Nik

Hrana je prelosa za standarde ka kojima tezi Crna Gora u Evropskom pogledu. Trebalo bi da se osavremeni sve, od samog sistema obrazovanja pa do infrastrukture, i da dodjemo do Evropskih standarda,a ne da smo 50 godina “unazadni” i jos da cekamo Tita da se digne iz mrtvih.

Send this to a friend