Društvo

Svaki inspektor imaće svoja zaduženja: Kako će se kontrolisati zabrana pušenja

Predviđene velike kazne

U Crnoj Gori je 14. avgusta stupio na snagu Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda kojim se strogo zabranjuje pušenje u zatvorenom. Za one koji prekrše odredbe utvrđene zakonom predviđene su novčane kazne i do 20 hiljada eura. Uprava za inspekcijske poslove nadziraće sprovođenjem zakona i to preko zdravstveno-sanitarnih, turistčkih i tržišnih inspektora. Svaki inspektor imaće svoja zaduženja. Inspektori koji budu zaduženi da kontrolišu da li se poštuje Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda izaći će na teren 14. septembra.

<<<Cilj zakona o zabrani pušenja nije kažnjavanje već zdravlje građana<<<

Danas je iz UIP-a pojašnjeno da će sanitarni inspektor kontrolisati zabranu pušenja i obavezu isticanja oznake za zabranu pušenja u javnim prostorima kao što su: vrtići, škole, fakulteti, igraonice za djecu, domovi kulture, pozorišta, sportske sale, prostori u kojima se obavlja trgovinska djelatnost i proizvodnja, skladištenje i promet hrane, domovi za smještaj učenika i studenata, domovi za smještaj starih lica, sredstva javnog prevoza i drugim javnim prostorima, kao i u svim radnim prostorima.

<<<Od sjutra zabrana pušenja u zatvorenom, kazna i do 20 hiljada eura<<<

Iz UIP-a upozoravaju da se ne može označiti prostorija za pušenje u radnom prostoru u kome poslove obavljaju državni organi, organi državne uprave, organi uprave, organi lokalne samouprave, organi lokalne uprave i službe, kao i druga pravna lica koja vrše javna ovlašćenja; vaspitno-obrazovna djelatnost; socijalna zaštita; kulturna djelatnost; sport i rekreacija; trgovinska djelatnost; snimanje i javno emitovanje programa, kao i u prostoru u kome se održavaju sastanci i javni skupovi.

Ipak, u ustanovama za smještaj starih lica može se odrediti prostorija za pušenje.

Osim toga sanitarni inspektor kontroliše proizvodnju i uvoz duvanskih proizvoda (cigarete, cigarilosi, rezani duvan, duvan za lulu, duvan za žvakanje, duvan za šmrkanje-burmut i druge duvanske prerađevine), elektronskih cigareta i biljnih proizvoda za pušenje, kao i primjenu Zakona u odnosu na sadržaj nikotina, katrana i ugljenmonoksida.

Obaveza zdravstvenog inspektora biće da kontroliše zabranu pušenja i obavezu isticanja oznake za zabranu pušenja u objektima u kojima se obavlja zdravstvena djelatnost, proizvodnja, kontrola i promet ljekova i medicinskih sredstava u kojima ne može biti određena prostorija za pušenje.

“Izuzetak- zdravstvena ustanova za smještaj mentalno oboljelih lica može imati određenu prostoriju za pušenje”, navode u UIP-u.

Zadatak zdravstvenog inspektora biće i da kontroliše zabranu reklamiranja i sponzorisanja duvanskih proizvoda, zabranu pušenja duvanskih proizvoda prilikom nastupa u medijima i zabranu objavljivanja u štampanim medijima fotografija ili crteža lica koja puše.

“Turistički inspektor kontroliše zabranu pušenja u javnom prostoru namijenjenom zajedničkom boravku ljudi, koji se odnosi na ugostiteljske objekte, u kojima se pružaju usluge smještaja, pripremanja i usluživanja hrane (pića)”, ističu u UIP-u.

Pod zatvorenim prostorom podrazumiejva se prostor napravljen od bilo kakvog materijala koji ima krov ili tavanicu koja je nepokretna ili pokretna, vrata, prozore i prolaze koji su u potpunosti zatvoreni stalno ili povremeno ili prostor kod koga se manje od polovine površine spoljnih zidova tog prostora sastoji od otvora u koje se ne računaju otvori za prozore i vrata (hodnici, liftovi, stepenice, holovi, vozila, zajedničke prostorije, kafeterije, toaleti, saloni, trpezarije i pomoćni objekti – skladišta ili barake, kao i drugi spojeni ili povezani prostori).

“Dozvoljeno je pušenje samo u prostoriji koju vlasnik, odnosno korisnik tog prostora odredi isključivo za pušenje i na kojoj istakne oznaku da je u toj prostoriji pušenje dozvoljeno. Prostorija mora da bude opremljena uređajima za ventilaciju, pepeljarama i odgovarajućim protivpožarnim uređajima. Prostorija mora da bude izolovana na način da nije moguć protok duvanskog dima u ostali dio prostora, a površina prostorije ne smije da bude manja od 10 m2, ne smije da zauzima više od 20 odsto radnog, odnosno javnog prostora i ne smije da bude namijenjena za prolaz u druge prostore. U prostoriji koju poslodavac označi kao prostoriju u kojoj je pušenje dozvoljeno ne mogu da se vrše poslovi iz djelatnosti poslodavca, niti da se konzumira hrana (piće)”, utvrđeno je zakonom.

U javnom prostoru dozvoljeno je pušenje u sobama i apartmanima za smještaj gostiju, koje poslodavac odredi i u kojima je istakao oznaku da je u tim sobama i apartmanima pušenje dozvoljeno.

Između ostalog u zakonu se navodi da u radnom i javnom prostoru u kojem je zabranjeno pušenje vlasnici, odnosno korisnici tog prostora moraju na vidnom mjestu da istaknu oznake o zabrani pušenja.

Kontrolu zabrane pušenja u radnom i javnom prostoru, kao i preduzimanje mjera i aktivnosti za uređenje prostora vrši lice koje rukovodi radom, odnosno obavljanjem djelatnosti. Ovo lice može pisanim putem da zaduži jednog ili više zaposlenih da kontrolišu zabranu pušenja tokom čitavog procesa rada.

“Tržišni inspektor kontroliše zabranu promet duvana za oralnu upotrebu. Zabranjena je prekogranična kupovina na daljinu duvanskih i sličnih proizvoda, elektronskih cigareta i posuda za ponovno punjenje, kao i novih duvanskih proizvoda. Takođe, tržišni inspektor kontriliše zabranu prodaje duvanskih proizvoda licima mlađim od 18 godina života, a kontroliše da li je na maloprodajnom objektima istaknuta oznaka o zabrani prodaje duvanskih proizvoda licima mlađim od 18 godina života”, naveli su u UIP-u.

Pored toga tržišni inspektor kontroliše zabranu prometa duvanskih proizvoda u javnom prostoru sportsko-rekreativnim objekatima, iz automatskih aparata, zabranu prometa duvanskih proizvoda uz davanje posrednih ili neposrednih povlastica kupcima ili nekom trećem licu, kao što je davanje poklona, premija, sniženog trgovačkog rabata ili prava da se učestvuje u nagradnoj igri, lutriji ili takmičenju.

“Tržišni inspektor kontroliše zabranu promet-a duvanskih proizvoda koji sadrži oznake, riječi ili izraze koji upućuju na to da je ta vrsta manje štetna od drugih („low tar“, „light“, „mild“, „ultra light“, odnosno „nizak katran“, „laki“, „blagi“, „ultra laki“ i druge slične oznake). Zabranjen je promet duvanskih proizvoda na način koji kupcima omogućava samoposluživanje sa izloga maloprodajnih objekata, kao i promet cigareta odnosno duvanskih proizvoda pojedinačno ili u pakovanjima koji sadrže manje od 20 cigareta”, dodaju u UIP-u.

Nije dozvoljena prodaja slatkiša, igračaka i drugih proizvoda namijenjenih djeci koji imaju oblik bilo koje vrste duvanskog proizvoda i proizvoda koji nijesu duvanski proizvodi (odjevni predmeti, modni detalji, motorna vozila i sl.), a imaju naziv, logotip i slične oznake koje upućuju na duvanski proizvod.

Kazne

Za kršenje zakonskih odredbi predviđene su novčane kazne za pravno lice u iznosu od 500 eura do 20.000 eura, te za odgovorno lice u pravnom licu,odgovorno lice u državnom organu,organu državne uprave, organu uprave i organu lokalne samouprave, organu lokalne uprave i službi u iznosu od 100 eura do 2.000 eura, za preduzetnike u iznosu od 150 eura do 6.000 eura.

Novčanom kaznom u iznosu od 30 eura do 1.000 eura kazniće se za prekršaj fizičko lice ako:
– puši u radnom ili javnom prostoru i izlaže druga lica sekundarnom duvanskom dimu, suprotno ovom zakonu,
– puši u sobama i apartmanima za smještaj gostiju,koje poslodavac nije odredio i istakao oznaku da je u tim sobama i apartmanima pušenje dozvoljeno,
– lice mlađe od 18 godina života prodaje duvanske proizvide

S obzirom da su novčane kazne propisane u rasponu, inspektor prekršajnim nalogom izriče minimum propisane novčane kazne, tj. 500 eura pravnom licu 100 eura odgovornom licu u pravnom licu,150 eura preduzetniku, 30 eura fizičkom licu.

Iz Ministarstva zdravlja je ranije saopšteno da im cilj nije kažnjavanje i prikupljanje prihoda po osnovu kazni, već da im je primarni i osnovni cilj je zdravlje svakog pojedinca.

A.O.

61

avatar
1000
36
25
0
 
51
TeodoraGgagaOmgIvanBole
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Teodora
Gost
Teodora

Ja ću da idem u kazino na kafu…tamo me niko neće dirat za cigareteeee..

Ggaga
Gost
Ggaga

Jednostavno treba imat mjesta dje se pusi i mjesta dje se ne pusi i džabe ste krecili

Omg
Gost
Omg

Koji inspektori će obilaziti cetinjske muzeje, i oće li ih uopšte obići? Tamo se uveliko puši čak i u izložbenim prostorima.Bila me sramota prilikom obilazaka sa turistima sa kojima radim kao agencijski vodič.Užas!

Bole
Gost
Bole

Je li moguce da cu pocet da se vracam sa kafe, a da ne moram odmah pod tus, a odjecu u ves masinu? Bravo za zakon. Bitno je u startu ga izuzetno ostro sprovoditi, da se narod navikne. Nadam se da ce i pusaci smanje, pa da im se moze prici na blize od metar od duvanskog smrada. Jos kad… Više »

Sefket
Gost
Sefket

Dok je ova balavurdija gramziva na vlast narod ce i dalje pusit.

ish
Gost
ish

Cime su kazina i kockarnice zasluzile status koji se ne tice zabrane?! Dolaze PRIKE bogate pa to ne vazi za njih?! Nemam nista protiv ovog zakona ali konsantno razmisljam o tome sta su smislili da barem MALO olaksaju rad bilo kome, sem upornih nametanja nameta, poreza, kazni itd….bas se ne mogu sjetit! Ladno se naplacuje TROTOAR koji koristis da bi… Više »

Toni
Gost
Toni

Napisao sam u već objavljenom komentaru. Nije to zbog poštede bogatih, nego da se ne bi ugrozio biznis kazinima, najgoroj društvenoj pošasti na planeti. U malim kazinima sa aparatima i elektronski ruletom možeš sresti jadove koji su založili auto za 500 eura ili donijeli svu svoju platu koju će sagoreti tu i ni centa neće ponijeti familiji. Ako ih makar… Više »

Toni
Gost
Toni

Ja sam pušač i ajde sad, zabranjeno pa zabranjeno. Puno puta kroz evropske zemlje nisam mogao da pušim u zatvorenom i to nije ništa novo. Licemjerno je to što može da se puši u kazinima, a kocka je najgori mogući porok, kojim se sopstvena familija gore uništava nego bilo kojim otrovom. Vlasnici kazina znaju da ako zabrane kockarima da puše,… Više »

Dr.
Gost
Dr.

Toni: Duvan i rak pluća su ništa prema bolesti od koje boluju oni što idu u kockarnice.

Cijanid
Gost
Cijanid

Svi smo ga mi ispušili odavno…

Bob Rok
Gost
Bob Rok

Ako se necim slazem (i podrzavam) kada je vlast u pitanju, to je ovaj zakon. Pusaci, da cigara nema patike bi pusili. Pih..

Gile
Gost
Gile

Znači li ovo da onaj barovic nece vise pusit u sportski

Zakon
Gost
Zakon

Ovaj zakon je diskriminacija pusaca…

Mimi
Gost
Mimi

Ne znam samo kako su ovi silni nepusaci trpjeli do sad duvanski dim po nocnim klubovima i kaficima ? A,da..nisu izlazili uopste..ccc Sad ce pocet da izlaze i upoznace,konacno,cari nocnog zivota,posto do sad nisu mogli disat hah

Magistar
Gost
Magistar

OVO NEMA VEZE SA STVARNOŠĆU.
AKO NEMOGU DA ZAPALIM UZ KAFU NECU NI ICI U KAFANU.
PA NIJE KAFANA APOTEKA ILI TI CRKVA.
OVO JE JEDAN FIN PRIMJER UKIDANJA SLOBODE STO I JESTE KONAČNI CILJ.
STA JE SLEDEĆE? AKO TOURADIS…..PLATICES 5000 KAZNU ITD…

Ibro
Gost
Ibro

Sjedi kući i pusi koliko te je volja

Tivcanin
Gost
Tivcanin

Ti sjedi kuci i ne pusi, a ja cu pusiti u kafani. U crkvi necu, u domu zdravlja necu, u biblioteci necu, ali u kafani ‘ ocu. Da vidim tog junaka koji ce mi zabranit’.

Cijanid
Gost
Cijanid

Ajde pođi u kafanu i zapali taj cigar i vidi šta će ti gazda lokala reći.Bez jedino ako ćeš ti kaznu da mu platis.E da te vidimo onda junače…

Ricco
Gost
Ricco

Popusiti ćeš ti kaznu

Love Me now
Gost
Love Me now

Magareistre, ajde priznaj gdje si vidio da se hrani neko jednom a pusi drugom rukom bez u CG, eto, samo to priznaj pa cemo ti dozvoliti da pusis

Magistar
Gost
Magistar

Dragi moj love meni ja pisem o kafani a ne restoranu.
KNACNI CILJ GLOBALIZACIJE NIJE BRIGA ZA TVOJE I MOJE ZDRAVLJE VEC UKIDANJE
SLOBODE.AKO TI TO NEVIDIS ILI NECUJES TO JE TEBI DATO OD BOGA A JA NEMAM NAMJERU DA CACKAM USI GLUVIMA I OTVARAM OCI SLIJEPIMA.
JA VOLIM SLOBODU A KO ZELI ROPSTVO SRETAN MU PUT U ROPSTVO.

Nevjerovatno
Gost
Nevjerovatno

Magi: Blago ti u pamet. Nemam što drugo reći teškom zavisniku.

Jes, jes
Gost
Jes, jes

Magistre, od tebe i sličnih tebi, ja i slični meni zimi ne idemo u restorane i kafane. Najzad ćemo moći, i trošićemo više od tebe i sličnih, jer nsm pretiče bar 100 euta mjesečno, koliko ti spržiš.

Pgpg
Gost
Pgpg

Konačno.

Stara
Gost
Stara

Ispektori kontrolisu narod pa i narod ce vjerovatno kontrolisat njih jer i oni puse na veliko.

Mali Princ
Gost
Mali Princ

Sto nam je ovaj Ministar dobar, e Boze se zlatio, e kako on misli na nase zdravlje. Ma njegovog srca nema na daleko. Da hga nema trebalo biga izmisliti. Kad si tako dobar dragi Ministre,aj’ sad predlozi da se poveca cijena rada,aj’ dobricino ljudska.

Send this to a friend