Društvo

Svaki peti građanin vjeruje da su tačni tekstovi o štetnosti vakcina

Svaki peti građanin Crne Gore vjeruje da su tekstovi o štetnim efektima vakcina na internetu tačni, dok svaki drugi vjeruje da su ovi tekstovi dio “teorija zavjere” i da se ne zasnivaju na na naučnim činjenicama. To je pokazalo istraživanje koje je za potrebe UNICEF-a uradila istraživačka agencija Ipsos od 9. do 14 aprila 2019, na nacionalno reprezentativnom uzorku od 1030 ispitanika.

Direktor IPSOS-a za Crnu Goru Vladimir Raičević kazao je da je istraživanje pokazalo dva ključna nalaza koji jasno ukazuju na značaj medijske pismenosti za javno zdravlje.

“Prvo- više od dvije trećine građana vjeruje da su vakcine jedan od najboljih izuma medicine i da su zahvaljući njima iskorijenjene mnoge zarazne bolesti. Drugo – petina građana vjeruje da su tekstovi o štetnim efektima vakcina na internetu tačni. Polovina vjeruje da su ovi tekstovi dio “teorija zavjere” i da se ne zasnivaju na naučnim činjenicama. Čak svaki četvrti građanin ne zna šta da misli o istinitosti ovih tekstova, što ga čini potencijalnom žrtvom lažnih vijesti o vakcinama”, ističe Raičević.

Širenje dezinformacija o vakcinama putem digitalnih i društvenih platformi jedan je od faktora koji stoje iza porasta broja nevakcinisane djece i izbijanja bolesti širom svijeta. Zato UNICEF-ov ambasador dobre volje Antonije Pušić alias Rambo Amadeus poručuje da je vakcinacija civilizacijsko dostignuće, te da otkriće vakcina predstavlja prelomnu tačku u razvoju medicine.

“Vakcinama je čovječanstvo iskorjenilo najopakije bolesti. Medicina je nauka, ozbiljna nauka. Medicina ne donosi zaključke i odluke na osnovu nečijeg posta na fejsbuku ili instagramu,“ poručuje Pušić.

Da bi prepoznali lažne vijesti o imunizaciji, ali i o drugim temama, potrebno je da budemo medijski pismeni, poručuju mladi reporteri- volonteri kampanje medijske pismenosti „Birajmo šta gledamo“ koju su pokrenili UNICEF i Agencija za elektronske medije Crne Gore.

“Razne informacije na internetu i u drugim medijima mogu, ali ne moraju biti tačne. To što danas svi imamo internet ne čini nas ljekarima. Stoga, ovom prilikom pozivam sve roditelje da se o vakcinama konsultuju sa stručnjacima, tj. ljekarima,“ istakla je mlada reporterka Sofija Krivokapić.

Sofijin kolega, mladi reporter Balša Božović ističe da je interenet ogromna biblioteka, ali da bismo je koristili kako treba neophodno je da budemo medijski pismeni.

“To znači da treba da vidimo ko je izvor određene informacije, koliko je taj izvor pouzdan i stručan, šta kažu drugi izvori na tu temu i koliko su oni pouzdani, i konačno, šta kažu stručnjaci. Dakle, pozivam roditelje da analiziraju sve medijske poruke kako bi prepoznali lažne vijesti i da o vakcinama ne odlučuju bez ljekara”,  poručio je Balša Božović.

Svjetska zdravstvena organizacija je 2019. proglasila neodlučnost u pogledu vakcinisanja  – oklijevanje ili odbijanje vakcinacije i pored dostupnosti vakcina – jednom od deset najvećih prijetnji po javno zdravlje.

Zbog toga UNICEF, 24. aprila, pokreće globalnu onlajn kampanju Vakcine djeluju s ciljem podizanja svijesti roditelja i korisnika društvenih mreža o bezbjednosti vakcina. Kampanja će kroz mnogobrojne objave na društvenim medijima obezbijediti pouzdane, naučno zasnovane informacije o bezbjednosti vakcina i značaju vakcinacije za spašavanje miliona života djece

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Branko
Gost
Branko

Koliko je para uplaceno kao koncesija ovim vakcionasima? 700 000 eura smo dali za taj otrov. … nesposobne vlasti, edukuj se o toj posasti prvo. Zivjeli su ljudi i prije bez velikih farmacija i zivjece i u buducnosti ali ne zavisni od vasih prljavih vakcina.

Ljubo
Gost
Ljubo

NEKA KAZE MINISTAR ZDRAVLJA KOLIKO DOKTORA NECE DA VAKCINISE SVOJU DJECU DO NAVRSETKA PETE ILI SESTE GODINE

bob
Gost
bob

Primitivnim ljudima je uzaludna svaka prica,oni su jos u srednjem vijeku kad vakcine nisu postojale…

Realno je
Gost
Realno je

Svaki peti vjeruje, jer svaki 55ti ima nekog u svom bliskom okruzenju sa problemom

freeman
Gost
freeman

Antonije Pušić…čovjek koga jako cijenim ipak nije relevantan da priča o vakcinama. I moja preporuka, obezbijedite i nekoga ko je protiv vakcinacije, čisto da čujemo argumente za i protiv. Pri tome ne mislim na Jelenu Karleušu i Slađanu Velkov, uz svo dužno poštovanje. Možete dovesti nekoga relevantnog i sa jedne i sa druge strane, zašto ne i iz inostranstva. Pa… Više »

normalan
Gost
normalan

Bravo!

Realno
Gost
Realno

Svako preuzima odgovornost za svoju đecu. Od kako ih začne, pa do osamnaeste, a često i duže. Ja sam vakcinisan, žena mi je vakcinisana, đeca su mi vakcinisana, braća, svi školski drugovi, i niko od nas nije autističan.

Caca
Gost
Caca

To samo znaci da ste imali srece, drugi nisu tako srecni.

Lipovo
Gost
Lipovo

Bravo vam ga, ala imate ,,relevantne sagovornike,, a ne prihvatate nauchna imena iz oblastI medicine, na netu I dnevnoj sstampi, Ali ne CG zdravstva.

Send this to a friend