Društvo ISTRAŽIVANJE UNICEFA I MONSTATA NA SJEVERU DRŽAVE POKAZALO

Svako sedmo dijete nevakcinisano

Ključni nalazi MIKS istraživanja Zavoda za statistiku (MONSTAT) i Unicefa, koje je rađeno 2018. godine, pokazalo je da na sjeveru vakcinu nije primilo 15 odsto djece mlađe od pet godina, dok čak 63 odsto najmađih ne ide u vrtiće.

Na regionalnoj konferenciji u Beranama predstavljeni su ključni nalazi ovog istraživanja za sjeverni region Crne Gore koji pokazuju da je situacija na sjeveru bolja nego u drugim regionima kada je riječ o dojenju i vakcinaciji djece.

“U ovom dijelu Crne Gore je najveća stopa dojenja – 39 odsto beba su podojene tokom prvog sata nakon rođenja na sjeveru Crne Gore, što je 15 procentnih poena više u odnosu na nacionalni prosjek (24 odsto)”, ističe se u istraživanju.

Na sjeveru roditelji manje oklijevaju kada je u pitanju vakcinacija djece.

“Samo 15 odsto majki djece mlađe od 5 godina je u nekom trenutku u sjevernom regionu odbilo da vakciniše svoju djecu iz raznih razloga – uglavnom zato što su djeca u tom trenutku bila bolesna, ali i zbog sumnji u pogledu vakcina. Ovaj procenat na sjeveru je niži od nacionalnog prosjeka (27 posto) za 12 procentnih poena”, navodi se u istraživanju.

Bez obzira što su mnogi indikatori vezani za zdravstveno stanje, navike i ponašanja u vezi sa zdravljem znatno bolji u sjevernom regionu nego u ostatku države, takva situacija, nažalost, nije slučaj kada se radi o testiranju na HIV.

“Uprkos postojanju razvijene mreže i servisa za besplatno, dobrovoljno i anonimno testiranje i savjetovanje o HIV-u, na sjeveru države je ovu mogućnost iskoristilo samo 0,9 posto ispitivanih muškaraca i 0,2 posto ispitivanih žena starosti 15-49 godina”, navode iz Unicefa.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić kazao je da zahvaljujući podacima iz MIKS-a, zdravstvenom sistemu je jasno šta je potrebno uraditi i koje je promjene neophodno izvršiti kako bi se povećala iskorišćenost postojećih servisa i unaprijedilo testiranje i rano otkrivanje HIV infekcije koje je ključ uspješne sekundarne prevencije i ranog započinjanja terapije.

18

avatar
1000
8
10
0
 
17
PedjaVasilijeŠćepan majušniIronijaTehno
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tehno
Gost
Tehno

Citajuci komentare se samo pokazuje nasa nadmenost i uvjerenje da smo najpametniji, a neko tamo radi protiv nas. Vise znamo mi citajuci zutu stampu nego naucnici sa najvecih univerziteta koji citav zivot posvetise materiji. Tesko je nauku izuciti, ali lako je pljunuti po naucniku i reci mu da ne zna. Obicno se bira laksi put.

Snobizam
Gost
Snobizam

Oladite vise od vakcina
Kao dijete primih jednu jedinu vakcinu u rame I evo me zdrav
A ima li istrazivanja koliko je djece zdravo ostalo po vakcini primljenoj

Kumovi braca
Gost
Kumovi braca

Djeca su pokusni misici
Neka u svojim drzavama vrse eksperimente na njihovu djecu

Šćepan majušni
Gost
Šćepan majušni

Što u nemačkoj švedskoj norveškoj danskoj …uređenim državama nije obavezna vakcina ko hoće nek se vakciniše samo u crnoj gori srbiji i bosni je kažnjivo ako se ne vakciniše šta smo mi farmaceutsko -eksperimentalni narod ???????????

Angela Merkel
Gost
Angela Merkel

Očigledno nisi upućen jer je nemačka vlada ove godine usvojila zakon obavezne vakcinacije za djecu

Šćepan majušni
Gost
Šćepan majušni

Možda ove godine koja vakcina ?

Tehno
Gost
Tehno

Odakle ti informacije covjece? Sve pogresno.

Pedja
Gost
Pedja

Nemoj ostati majusni . U Svajcarskoj nemozes upisati djecu u vrtic i u skolu ukoliko nisu vakcinisana . Sve vkcine ( cisto da nepitas – koju ). Malo nas je ,vakcinisite svoju djecu .

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Dajte plate umjesto sto kupujete vakcine
Dacemo djeci voca I povrca tako da ce biti vakcinisana

Ironija
Gost
Ironija

Samo ti pazi svoji djecu vocem i povrcem od bolesti. Samostalno ces da drzis u poslu bar jedno pogrebno preduzece

brko mali
Gost
brko mali

ajde sjasite vise sa vakcinama, isti ste kao lgbt lobi

freeman
Gost
freeman

Lijepo je vrsiti istrazivanja, ali nigdje nije objavljeno istrazivanje koje kaze koliki je procenat autisticne djece medju onom koja su vakcinisana i onom koja nijesu. …kad vec pricamo o procentima…..

Sova
Gost
Sova

Slažem se, treba objaviti. Podatak o umrlima od boginja je poznat. Treba ga pročitati.

Vasilije
Gost
Vasilije

Ko je jos i gdje umro od boginja??? Od djecijih bolesti se ne umire, vec se stice prirodan i trajni imunitet. Svi ti koji su zabiljezeni kao zrtve epidemije boginja(isto kao i gripa),prije dobijanja istih su bili bolesni. Samo zdrav ljudski organizam moze se izboriti i sa najtezim bolestima.

Tik Tak
Gost
Tik Tak

Bolje bi Unicefu bilo, kad vec toliko brine za djecu, da nahrani gladnu djecu po Africi i Bliskom istoku, da im obezbjedi osnovne uslove za zivot, da se bori protiv trafikinga djece, pedofilije ostolo, nego sto trci po svijetu s iglom u zelji da svu djecu bocne i to je sve.

el_guapo
Gost
el_guapo

Za one koji sumnjaju da je Crnogorcima prosječni IQ=86, samo pročitajte komentare na ovu vijest.

Angela Merkel
Gost
Angela Merkel

Slažem se sa tobom u potpunosti. Roditelji koji nisu proveli godine studirajući medicinu oće da se prepiru sa vrhunskim naučnicima da ne treba da daju djeci vakcinu. Pročitajte koliko je ljudi ginulo prije nego što je vakcina izmišljena

Mugabe
Gost
Mugabe

Hahahahaha bas tako. Mozda je i nizi….oko 56

Send this to a friend