Društvo

Svi rezidenti Crne Gore kandidati za vakcinaciju

Ilustracija

Da biste iskazali zainteresovanost i vakcinisali se protiv korona virusa, nije potrebno da budete osiguranik Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore. Svi rezidenti Crne Gore, bez obzira na status državljanstva, po automatizmu su kandidati da prime vakcinu, pojasnio je za Dnevne novine generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Sekulić.

Prema njegovim riječima, podaci koje građani ostavljaju prilikom prijave za vakcinaciju su bezbjedni.

“Podaci koji građani unose preko covidodgovor.me su zaštićeni sigurnom konekcijom i u skladu sa Zakonom, svim podacima se upravlja kroz baze podataka eZdravlja”, kazao je Sekulić.

Za razvoj web platforme, koja pruža podršku digitalnim sistemima angažovana je, kako napominje, firma FLEKA iz Podgorice, a za cjelokupan razvoj web rješenja, kao i produkciju, izdvojeno je ukupno 0 eura.

“Cjelokupan portal je donacija pomenute firme, koja je prepoznala potrebu da svojom ekspertizom pomogne borbu protiv pandemije”, navodi Sekulić.

On ističe da je netačna informacija da je Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) pripremio digitalnu podršku masovnoj vakcinaciji u vidu elektronskog servisa eVakcinaCOVID-19.

“Vlada Crne Gore, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, FZO i Institut za javno zdravlje, zajedničkim angažmanom, uspostavili su digitalnu plaformu covidodgovor.me kao centralizovano mjesto za sve informacije i servise vezane za COVID-19 pandemiju. Strateška je odluka Vlade Crne Gore da u odnosu na raniju praksu fragmentisanog i slabo povezanog djelovanja institucija, novi pristup bude snažno i zajedničko epidemiološko, informaciono i medijsko upravljanje krizom u kojoj se nalazimo”, rekao je Sekulić.

Prema njegovim riječima, prednosti ovakvog centralizovanog pristupa kroz covidodgovor.me jesu da je Fond za zdravstveno osiguranje eZdravlje samo dio cjelokupne platforme i njenih digitalnih servisa.

“Nadograđivanje i analiza potreba ovakvog sistema prevazilazi normativne i tehničke kapacitete samog Fonda, te je uloga Vlade i ministarstava dodatno ojačala obuhvat digitalnog odgovora na krizu, a time i pružila veću sigurnost građanima. Portal će u fazama dolaska veće količine vakcina planski uspostavljati servise preko kojih će digitalnim tehnologijama omogućiti da proces imunizacije u Crnoj Gori bude organizovan na nivou razvijenih zapadnih država. O detaljima će javnost biti blagovremeno obaviještena”, dodao je Sekulić.

Podsjećamo, donedavni direktor FZO Sead Čirgić je 21. januara saopštio DN da su u toj zdravstvenoj ustanovi spremni da, ukoliko za to dobiju zeleno svijetlo od resornog ministarstva, izradom i implementacijom novog servisa eVakcinaCovid-19, u okviru postojeće Fondove platforme eZdravlje, omoguće svim građanima Crne Gore da se prijave za vakcinaciju protiv COVID-19 infekcije, odnosno da se izjasne po ovom pitanju.

Čirgić je naveo da bi u tom slučaju mogli da obezbijede servis eVakcinaCovid-19 u roku od tri dana, bez dodatnih ulaganja u softver ili opremu.

“Na osnovu svih prikupljenih podataka dobili bismo izvještaje i precizne informacije o svim segmentima koji se odnose na vakcinaciju. Takođe, građanima se mogu slati povratne informacije na već ustaljen automatizovan način, putem SMS poruka i uspostavljenog dvosmjernog sistema komunikacije u okviru postojeće platforme eZdravlje”, kazao je tada Čirgić.

6

avatar
1000
5
1
0
 
6
🇲🇪bernini🇲🇪EkoSeaSpiritGruMeri
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
🇲🇪bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪bernini🇲🇪

A kada, 1922.?

Eko
Gost
Eko

Taj link postoji od marta prošle godine. Tako da ništa od toga nije doprinos ove nesposobne Vlade.

SeaSpirit
Gost
SeaSpirit

Ko primi vakcinu ustedjece na gorivo jer posle 6.mjeseci rastu krila

Gru
Gost
Gru

Bravo za Fleku.

Prakticna zena
Gost
Prakticna zena

0.5 kogumice vode
0.5 kogumice cukra
1 limun
Poprziti cukar i kada pozuti preliti vodom
Staviti sok od limuna i moze 2 pera lovorike
Dobro je protiv ove gripe
U zdravlje
😃😃😃😃😃😃

Meri
Gost
Meri

Ili sljivu svako jutro popodne i uvece

Send this to a friend