Društvo

Taksi prevoz u Podgorici poskupljuje 10 centi po kilometru

Sekretarijat za saobraćaj prihvatio je sugestije podgoričkih taksista da cijena po kilometru bude 50 centi, u odnosu na dosadašnjih 40 centi,  kazao je za Pobjedu zamjenik predsjednika Strukovnog sindikata taksista Crne Gore Vesko Bjelić.

Kako dodaje, postigli su dogovor i da noćna tarifa bude skuplja za deset centi u odnosu na dnevnu.

Nakon što odluku o auto-taksi prevozu usvoji Skupština glavnog grada, taksisti će početi da voze po toj cijeni.

Problem su i dalje, ističe Bjelić, taksi-stajališta.

“Poslali smo peticiju Sekretarijatu za saobraćaj. Objasnili smo im da u Podgorici nedostaje 300 taksi-mjesta da bismo mogli da obavljamo ovu djelatnost, i to uz uslov da vozila koja nisu taksi ne budu parkirana na tim stajalištima”, kaže Bjelić.

Nacrtom nove odluke o autotaksi prevozu, pojašnjava on, predviđeno je da auto-taksi preduzetnici postojeća taksistajališta ustupe vozilima privrednih društava.

“Do 2006. godine, dok se nisu pojavila privredna društva, mi preduzetnici smo posjedovali 300 taksi-mjesta. Međutim, taksi preduzetnici su za ova stajališta podnosili svake godine zahtjeve nadležnim organima, plaćali elaborate o tehničkoj ispunjenosti uslova, obilježavali ih i održavali. Takođe, stvarali smo ugled kod klijenata koji je sada urušen neradom nadležnih organa i dolaskom jednog broja vozača u privredna društva kojima je to usputna djelatnost”, kazao je Bjelić.

Podsjetimo, nova odluka o auto-taksi prevozu izazvala je višesatnu polemiku na javnoj raspravi u aprilu ove godine.

Primjedbe taksista odnosile su se na iznos minimalne cijene taksi usluge i na neuređena stajališta.

Oni su zahtijevali od Sekretarijata za saobraćaj da minimalna cijena bude 50 centi umjesto predloženih 40, da iscrtaju više stajališta i tako razdvoje samostalne preduzetnike od privrednih društava, da uvedu noćnu i prazničnu tarifu, regulišu stajališta koja se vode na taksi udruženja koja više ne postoje…

Tada je dogovoreno da taksisti predaju pisane zahtjeve i potpišu peticiju, kako bi Sekretarijat za saobraćaj efikasnije riješio probleme u taksi prevozu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
bob
Gost
bob

Opet ce da procvetaju divlji taxisti!

Marko
Gost
Marko

Sto mislite,da uvedete i obavezno kupanje taxista i vozila . To nebi bilo lose ni malo . Mada mozete i staviti 0,05c na tu tarifu za sapun i dezodorans ????

marius
Gost
marius

Jos uvedite i START od jedno 1e-o, pa ce te opet uz novine bistrit politiku i sport na TAXI stajalista, ka nekad .

UBER
Gost
UBER

Uvedite UBER pa neka dizu cijene koliko oce. Uveli start, digli cijene, a ne izdaju fiskalni racun kako bi musterija mogla pravdati placenu voznju. Vrse Utaju poreza i jos prijete drzavi.

Mima
Gost
Mima

Poskupljuju oni svaki cas.Do centra sa starog voznja 1ipo e.I to pocetak starog.Uzas

Taksista
Gost
Taksista

Mima, podjite u glavne gradove u okruzenju pa vidite koliko kosta taksi. Dalje o Evropi da i ne govorim. Nisu taksisti krivi sto je gradski autobuski prevoz ocajan. Taksi nije autobus.
Zbog ovako niskih cijena je taksi uglavnom na niskom nivou sto se kvaliteta usluge tice. Mada, ima to veze i sa nasim mentalitetom, kulturom…

Utajivaci
Gost
Utajivaci

Podji i ti pa vidi kolike su tamo plate. Podji i vidi placaju li tamo taksisti porez drzavi. Podji i vidi izdaju li racune. Podji i vidi vrse li Utaju poreza. Podji i vidi mogu li imati licencu a nemati z. racun na koji uplacuju dnevne pazare. Vas pazar niko u drzavi ne evidentira. Kad pricate musterijama u kolima govorite… Više »

titogradjanin
Gost
titogradjanin

Hahahaha je li ovo neki vremeplov?Ili su ovi po malo ludi taksisti a?0.40€ je bila cijena prije 5,6 godina a evo vec 2 godine svi taksisti u Podgoricu voze za 0.55€ neki i 0.60€.Aaaa neka neka polako te,stavljacete vi peskire oko vrata ispred Maše ka nekad!

alo
Gost
alo

Ni jedan taksi u Podgorici nije vozio za 40 centi kilometar, minimum je bilo 50. A sto bi sa startom, jesu li odustali od toga?

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

A ti si se dosad na biciklo vozio, sa kisobranom za vrat. U Podgorici je kilometar voznje prije par godina bio o.35 eura, kod mnogih udruzenja.

Takuma Sato
Gost
Takuma Sato

Eto koliko znate! Kakve crne 40 centi kilometar? Dje to, u Rozaje?U Pg je odavno 0.50-0.55 .I sta ce biti sa startom ne pomenuste..

Send this to a friend