Društvo

Teorije zavjere QAnon-a sve popularnije u Crnoj Gori i na Balkanu

Ono što je nekada bilo percipirano kao andergraund teorija zavjere u SAD-u, QAnon sada postaje sve više mejnstrim i realniji, a efekti se osećaju i na našim prostorima, navodi se u analizi Digitalnog forenzičkog centra.

Teorije zavjere globalno poznate pod nazivom QAnon pojavile su se 2017. godine u SAD-u sa tvrdnjama o postojanju duboke države. Sa širenjem korona virusa u svijetu, proširile su se van granica te zemlje, prerastajući u antivakcinaške, antivladine proteste, 5G proteste i teorije podstaknute dezinformacijama.

“Ta neodređenost i nedefinisanost je šema putem koje je QAnon privukao ljude različitih ideologija. Oni imaju priliku da iz širokog spektra narativa biraju, pa su neki protiv establišmenta, drugi su protiv vakcine, a treći protiv 5G tehnologije”, navodi DFC.

Prema tvrdnjama tog pokreta, međunarodna pedofilska elita otima i zlostavlja djecu kako bi iz njihove krvi dobili lijek za podmlađivanje.

“Ta elita, kojoj navodno pripadaju Hilari Klinton i Džordž Soroš, pokušava da preuzme dominaciju u svijetu, formirajući tajnu vladu, koja iza kulisa vodi politiku cijelog svijeta. Na drugoj strani je američki predsjednik Donald Tramp koji je poveo bitku protiv duboke države”, ističe se u analizi.

Pokret se temelji na objavama koje su se na internet forumu 4chan pojavile u oktobru 2017. godine, a koje je postavio korisnik pod nazivom Q Clearance Patriot (Q Clearence je najviši nivo bezbjednosne dozvole koje zahtjeva američko Ministarstvo energetike za pristup povjerljivim informacijama o nuklearnom oružju), po kome je pokret dobio ime QAnon – skraćenica od Q-Anonymous.

“Q je bez dokaza naveo da Donald Tramp vodi rat protiv duboke države i drugih elita, te da planira krenuti u napad na satanističku pedofilsku kabalu. Q je tada tvrdio da radi kao obavještajni agent i da ima pristup povjerljivim informacijama”, ističe se u analizi DFC-a.

Na taj način su, dodaju, njegove kritičke objave postajale sve popularnije i proširile su se na Fejsbuku, Tviteru, Telegramu, Instagramu i Jutjubu.

Balkan i QAnon

QAnon je, dalje navodi DFC, sada dio svakodnevice, a putem društvenih mreža kao svoje baze, pokret je mobilizovao veliki broj ljudi na demonstracije širom Evrope.

“Broj Tvitova povezanih sa QAnon-om porastao je sa 5 miliona u 2017. godini na 12 miliona širom svijeta ove godine, pri čemu je Njemačka zauzela 5. mjesto, a Velika Britanija druga, odmah iza SAD-a”, ističe se u analizi.

Analiza objava na internetu na prostoru šest zemalja Zapadnog Balkana povezanih s QAnonom, a koju je spoveo Digitalni forenzički centar, pokazala je enorman rast tog fenomena između marta i novembra 2020. godine (56.9 hiljade objava), što je 147 odsto više u odnosu na čitavu prošlu godinu (38.6 hiljade).

“Da uticaj QAnon-a nije samo vidljiv na društvenim mrežama, svjedoče protestni skupovi organizovani zbog restriktivnih mjera i nošenja maski koji su se iz BerlinaBukurešta i Londona preselili u PodgoricuBeogradTiranu, Zagreb”, ukazuje DFC.

Demonstranti bez dokaza upozoravaju da je pandemija zavjera kabale satanističkih pedofila koji kontrolišu svijet, te da maske ne štite od virusa ili da Bil Gejts planira da čipuje ljude kroz vakcine čiju izradu finansira.

“Ako iz svega navedenog već nije očigledno, valja napomenuti da su dezinformacije ključ komunikacionih tehnika ovog pokreta, a ne činjenica i nauke”, navodi se u analizi.

I antivakseri pod paskom QAnon-a

Među brojnim teorijama zavjere naročito se ističe narativ o štetnosti vakcinacije.

“Rasplamsavanje inicijativa protiv obavezne vakcinacije nameće se kao tema godinama unazad širom svijeta, premda pokret antivaksera nije doživio svoj zamah u Crnoj Gori”, ističe DFC.

Dalje navode da su zagovornici te teorije našim prostorima portal i Fejsbuk stranica Pravo na izbor i dr Jovana Stojković, kao osnivačica.

“U decembru 2018. grupa ljekara je tužila dr Stojković pred Sudom časti Regionalne ljekarske komore Beograda. Tražili su da joj se oduzme ljekarska licenca zbog širenja panike i javnih istupa koji su doveli do smanjenja vakcinacije i najzad epidemije malih boginja u Srbiji. Postupak je bio obustavljen jer se smatralo da njeni medijski nastupi nisu dovoljan razlog za vođenje postupka za oduzimanje licence. Međutim, u martu 2019. proces je ponovo nastavljen pred istim Sudom časti, jer je utvrđeno da je dr Stojković ipak radila protiv zdravlja ljudi”, ističe DFC.

Osim dr Stojković, aktivna u širenju štetnih narativa je i dr Nada Kostić, doskorašnja narodna poslanica u Skupštini Republike Srbije i internista i profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu, kao i dr Lidija Gaški iz Hrvatske, takođe veliki pobornik prava na slobodan izbor vakcinacije, koja je zakonski obavezujuća u Hrvatskoj.

Sve učestaliji protesti roditelja

Kako se širom svijeta i dalje održavaju masovni protesti protiv obavezne vakcinacije, pripadnici QAnona prigrlili su ih i iskoristili za širenje svoga uticaja i agende, pa se nerijetko mogu vidjeti baneri sa njihovim porukama.

Takav slučaj zabilježen je i u Beogradu, kada je ispred zgrade Predsjedništva 17. oktobra održan još jedan u nizu protesta pod parolom Decu vam ne damo. Protest je organizovan s ciljem skretanja pažnje o ugroženosti osnovnih roditeljskih prava i onemogućavanja da sami odlučuju o vakcinaciji svog djeteta. Smatraju da je neprihvatljivo da im Centar za socijalni rad oduzima djecu zbog siromaštva, kao i da su prava djece u školama ugrožena budući da moraju da nose zaštitne maske. Dr Stojković je naglasila i da su ti problemi naročito vidljivi sada kada je na vlasti predsjednik Vučić, koji, uostalom, i ne vodi Srbiju, već njom upravljaju nevladine organzacije, što je jedna od ideja QAnon pokreta.

Na jednom od prethodnih protesta, organizovanom 7. septembra ispred Instituta za javno zdravlje Batut protiv najaveljenog testiranja vakcine protiv korona virusa, dr Jovana Stojković je navela da je ministar prosvjete Srbije najavio da će roditeljima biti oduzimana djeca ukoliko ih ne budu vakcinisali. Okupljeni su tada nosili transparente Decu vam ne damo i Stop otimanju dece, naglašavajući da svaki roditelj ima pravo da bira šta je najbolje za njegovu djecu. Te parole slične su onima koje promovišu zagovornici teorije QAnon: Sačuvajmo djecu, Izaberite stranu, Sloboda, a ne strah, Stop trgovini djecom, što se moglo vidjeti na ulicama Londona više puta od avgusta.

U Crnoj Gori, aktivni su roditelji u Baru, Podgorici i Herceg Novom, koji protestuju protiv nošenja maski u školama jer, kako navode, štete zdravlju djece.

“Takav pristup propagira neefektivnost maski i ne doprinosi sprečavanju širenja virusa, pogotovo u trenuto lošoj situaciji u kakvoj se nalazi Crna Gora”, ističu u DFC-u

Slična kampanja pod heštegom #SaveTheChildren (#sačuvajmodjecu) koja je pokrenuta radi podizanja svijesti o problemu dječije seksualne eksploatacije, a koja izmiče kontroli u Americi i širom svijeta, dobila je na afirmaciji ovog ljeta na društvenim mrežama.

“Kampanja je zaokupila pažnju i pokreta QAnon, koji je počeo da promoviše hešteg #SaveTheChildren da bi povećao sopstveni domet na društvenim mrežama”, ističe se u analizi.

Prema navodima zagovornika QAnon-a, ozbiljan problem predstavljaju zaštitne maske koje djeca moraju da nose usljed pandemije COVID-19, zbog čega se ne mogu čuti njihovi pozivi za pomoć ukoliko su napadnuti.

Propagiranje pokreta na društvenim mrežama

Iako je Fejsbuk uklonio grupe i stranice poput Q-ANON Bosna i Hercegovina, Q-Anon Serbian version, QAnon Serbia WWG1WGA, QANON/Buđenje Srbije, Qanon – Srbija, Q/QANON ARMY Srbija/Serbia, Qanon Balkan, na toj i drugim platformama postoji niz drugih koje propagiraju iste ili slične teorije.

“Koristeći ključne riječi povezane sa teorijama zavjere QAnon pokreta, analizirali smo objave na Fejsbuku kao dominantnoj platformi u Crnoj Gori i regionu. Na grafikama je vidljivo da je od početka godine u šest zemalja Zapadnog Balkana bilo preko 19.000 objava i gotovo 1,4 miliona interakcija. Indikativno je da se najveći broj objava dogodio upravo u periodu širenja Covid-19 na našim prostorima (mart-maj 2020) kada su i nastale mnoge teorije zavjere usljed brojnih nepoznanica o korona virusu”, navodi se u analizi.

U plasiranju takvog sadržaja ističe se, prije svih, nedavno formirana zatvorena grupa BalkAnon, sa 2.000 članova. Slijede Pravo na izbor (24.000 lajkova), Pravo na slobodu (93.000 lajkova) Protiv novog svetskog poretka (30.000 lajkova), Orvel civilizacija (11.000 lajkova), ali i mnoge druge stranice, grupe i pojedinci.

Teorija duboke države, pored onlajn grupa i stranica, svoje pobornike ima u političkom životu Crne Gore.

“Tu se prvenstveno misli na Nebojšu Medojevića koji na društvenim mrežama, ali i svojim nastupima u Skupštini, nerijetko govori o tajnoj kabali koja upravlja svijetom, koju finansira Džordž Soroš, a protiv koje se bori Donald Tramp. Nedavno je izjavio da Crnom Gorom već godinama vlada tajna organizacija koja ne izlazi na izbore i nema nikakav demokratski legitimitet”, navodi DFC.

Kada je riječ o video platformi Jutjub, identifikovali su nekoliko kanala koji se bave tematikom teorija zavjere.

“Široj javnosti poznat BalkanInfo, često ustupa prostor gostima koji govore o satanistima, dubokoj državi, vakcinama. Isto važi i za Slavija info TV, dok se kanali FES TV i Nauka i misterije Balkan otvoreno deklarišu kao zastupnici alternativnih pogleda na svijet s ciljem otkrivanja misterija i tajni”, navodi DFC.

Na Tviteru, kao platformi u usponu u regionu, nisU našli nalog koji je isključivo posvećen takvom sadržaju, ali postoji jedan broj korisnika koji su, između ostalog, tvitovali o dubokoj državi, globanim satanistima, neefektvnosti maski. Neki od njih su nalozi: @NebojsaMedojevi, @VladoGeorgiev, @SvilarovNikola, @peterstoun i @Kosovo_SRB_1244.

Za kraj, iako QAnon teorije zavjere nemaju utemeljenja u naučnim činjenicama, posljedice su, ističe DFC u analizi, stvarne i vidjljive.

“Najveća prijetnja tog pokreta je stvaranje sve većeg jaza između onoga što je istinito i onoga u što će veliki broj ljudi povjerovati da je istina, a zapravo nije. Na taj način, teorije zavjere dovode do dugoročnih posljedica: umanjuju važnost borbe protiv pandemije, podrivaju povjerenje u vakcine, nauku i zdrav razum uopšte. Takođe, miješaju svoje antisemitske i krajnje desničarske stavove sa teorijom da je korona virus zavjera kojom se oduzimaju slobode, te da se ljudi kontrolišu pomoću 5G mreže i čipovima u vakcinama”, ukazuje DFC.

S.Đ

 

 

43

avatar
1000
20
23
0
 
39
PravdaH2OH2OHohoTerminator
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pravda
Gost
Pravda

Povraticu..u kakvom mi svijetu zivimo…

H2O
Gost
H2O

Da,da……a sad aplaudirajte zatvaranje drzava, policijskom casu itd. Ovce i treba sisat…..i rec narodu, da su za sve krivi teoreticari zavjere….hahaha.

Hoho
Gost
Hoho

Prepali su se mračnjaci i njihove sluge iz medija jer se projekat Internet oteo kontroli. Sve se tajne otkrivaju i NWO je u panici

Mi smo
Gost
Mi smo

Medo stalno cita ovo….. On i Vucic. Mandica updejtuje Acika.

Džo
Gost
Džo

Vakcina je jedno od najvecih dostignuca civilizacije, odnosno nauke. Sto se tice cipovanja, jos uvijek nijesmo u stanju da u laboratoriji kontrolisemo bubasvabu, a ne da uticemo na komplekni nervni sistem kao sto je ljudski. To mnogo bolje rade crkva i politika bez ikakvog cipovanja

jacobrotsild1
Gost
jacobrotsild1

Svi znamo da to nije teorija nego istina

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

da sam mason i da mi je cilj da smanjim populaciju baš bih osnivao ovakve grupacije.

Nidzo
Gost
Nidzo

Nije teorija zavjere ,nego istinske zavjere ocigledne !!

Terminator
Gost
Terminator

“Nije istina sve sto procitas na internetu” – Kralj Nikola I

Yes
Gost
Yes

A inace George Soros bas izgleda mladoliko a toliko ima i godina.

A STo ne pitate
Gost
A STo ne pitate

Podrzavam sve proteste “” Djecu ne damo “”
Podrzavam misljenja drugih ljudi kojima NE dozvoljavaju da se cuju na TV
Podrzavam sve koji su protiv SOROSA koga se otarasila i njegova zemlja rodjenja
Podrzavam i NOBELOVCA medicine kome su branili izjave da daje ..
Pozdrav

Elysium
Gost
Elysium

Podrska za QAnon i za sve ostale koji pokusavaju da raskrinkaju ovaj ljudski talog! Najlakse je reci da ne postoje dokazi, a dje su dokazi “druge strane” da je onako kako tvrde i da su ovo izmisljotine?

Yolo
Gost
Yolo

U knjigama koje treba procitati i analizirati, a kad ti serviraju neku informaciju provjeriti cinjenice

Mimi
Gost
Mimi

Dobro je da si ti načitan/a. Koje knjige o čemu mlatiš?

RADOJKA
Gost
RADOJKA

U teorije zavjere nevjerujem, postoji samo puno lazi a malo istine.Licno sam protiv vakcina 5G i.t.d.Svjetski mocnici postoje kako da ne i zele da kreiraju svijet kako njima odgovara.Sto se tice protesta, u Beogradu DECU VAM NEDAMO, podrzala sam i naravno i nedamo.A to da li se Vucic pita ili ne to me uopste ne zanima.Ja licno smatram da je… Više »

Provokatorka
Gost
Provokatorka

Svako , ali baš svako ko ima porod se smatra roditeljem! Nažalost

Prč
Gost
Prč

Jesno je biti za i protiv necega a drugo je nesto propagirati bez valjanih dokaza.eto ti si protiv vakcine i 5g sto je potpuno normalno.ja nisam peotiv vakcine al o 5g npr volio bih imati vise saznanja jer sam tu skeptik.neko je za nesto drugo.problem je da ne podlijezemo slijepo uticjima neprovjerenih informacij,najcesce iz licne sklonosti ka necemu i otpora… Više »

Kakoe
Gost
Kakoe

Kako mozes da imas misljenje o svim tim stvarima kad nisi elementarno pismena. Ni ja ne mogu da ukapiram Ajnstajnove formule, sto ni u kom slucaju ne znaci da je covjek budala jer ja nisam sposoban da to shvatim.

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

što se ne buniste protiv 4g mreže?

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

+ ti radojka utičeš na društvene procese u dvije države a protiv toga si što soroš radi isto što i ti??

Iz naroda
Gost
Iz naroda

Unistavaju nam svetinju a to je porodica
Vidis da nam vise ne daju ni da se iscelivamo na ulicu
Ali zato dobro promovisu istopolne brakove
Eto odjednom svi politicari od Srbije do C.Gore podrzavaju sve zapadno jer eto izgleda moraju ..
A do kada
Cek da vidimo
CAO

RADOJKA
Gost
RADOJKA

Bravo za komentar tacno tako, sve sto ima vrednost unistava se.Sve sto je lose servira nam se.

Pepa
Gost
Pepa

So and tekil bravo

Mimi
Gost
Mimi

Zato što je to potpuno druga stvar. 5g radi na drugim frekvencijama. Potrebno je postaviti stubove u gradovima na svakih 50-100m da bi radio kako treba. Štetnost takvog zračenja će se osjetiti kad ti postave antenu pored prozora.

Hydra
Gost
Hydra

FES TV je mnogo dobar kanal,ima zaista nekih spektakularnih priča koje vrijedi poslušati,takođe vjerovatno među najboljim YouTube kanalima u regionu je i Balkan UFO a definitivno je korisno poslušati Dr Semira Osmanagića,da je popularniji na Balkanu druga bi bila priča.

Sasavica
Gost
Sasavica

Znaci li to da ne treba poslusati izjavu
Nobelovca medicine kome je szo.branila izjave
Ipak se pojavio u javnosti
Zasto malo o tome ne pisete ?

Kuku
Gost
Kuku

Znaci da treba da poslusas sve ostale nobelovce iz medicine i generalno doktore koji ce ti reci da treba nosit masku, isto je njih malo vise nego taj jedan

H2O
Gost
H2O

Pa poslusaj sve ostale nobelovce iz medicine, ali nisu svi iz medicine epidemiolozi i virusolozi. Pametan ce imati vise povjerenja u nobelovca iza koga kojeg stoji i te kakavi radovi, nego lokalnim nasim epidemiolozima koji nisu objavili ni slova, a o naucnom radu da i ne govorimo.

Prč
Gost
Prč

Zasto ne bi saslusali.ako te neko dovoljno uvjerio onda ces gai poslusati al ne mozes svima da tvrdis da on govori istinu pa moze biti nobelovc 100 puta to vise nije relevantno,nije nikad ni bilo na bazi morala.ru pricu sam cuo i licno za mene ne pije vodu i ako ima detalja koji navode na sumnju.taj moj stav nikom nenamecem… Više »

Iz naroda
Gost
Iz naroda

Ne svirajte zivotavi
SZO je zabranila dobitniku Nobelove nagrade koji je otkrio druge viruse da prica
Sto ocete da kazete da SZO gospodin je doktor
Ajd ne mlatinjajte zivotavi

Ehhhhhj
Gost
Ehhhhhj

Ne nego vam.je Soros ziva istina
Aooooo vidi se sve iz prilozenog

ponajveci
Gost
ponajveci

Nije to vise teorija zavjere nego zavjera u praksi.

Окле
Gost
Окле

Дубока држава је термин везан за елитни уски круг људи од утицаја, који лобирају (потплаћују) друге да одлуке доносе у њихову корист. Свака држава или народ има такву елиту, аконијесу заостали. Разлика је што су ови у САД-ма па је пропорционално држави и то друштво јаче. Који је посао Џоџа Сороша, кад то схватите онда постаје јасна сврха тог истог… Više »

Laz ili istinLa
Gost
Laz ili istinLa

Dijelim isto misljenje
Bravo.

Sandokan
Gost
Sandokan

Bravo. Dao si definiciju svega u par recenica.

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

aooooo, a śekiraju se amerikanci oko toga ima li rata ili ne?
inače baš republikansko biračko tijelo zagovara da se bombarduje pola planete.
a baš tim “masonima” koji su vlasnici korporacija je baš ovaj “borac za narod” smanjio porez.

Tristan
Gost
Tristan

A hrišćanstvo ?

miki
Gost
miki

Ali kad kažu ‘vi ste ovce , vjerujete svemu’ a teoretičara zavjere vise nego ikad, oni kao znaju ‘sto niko ne zna’🤣

🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Ali nijesu teorije vjerovanja
Evo sve sto cih obistinilo se a dokaz su Svedjani

Edw
Gost
Edw

Ironija sudbine. Ako iko pripada pedofilskoj eliti, onda je to Tramp, koji je bio najbolji drug sa Epstajnom, pa je nedavno razrijesio drzavnog tuzioca, kad je ovaj poceo da kopa po Epstajnovoj mrezi saradnika, poput princa Endrua.

Daka
Gost
Daka

To si ti nešto pomješao nije Tramp već Kinton, imaš gomilu slika Epštajna i Klintona u društvu djevojke koja je bila maloljetna

Edw
Gost
Edw

Imas google pa sam vidi.

Terminator
Gost
Terminator

Daka pa kad imas google slobodno mozes naci slike i snimke Trampa i Epsteina zajedno na brojnim zurkama 😉
Inace ako nisi znao, Klinton se ne kandiduje za predsjednika

Send this to a friend