Društvo

Tim Osnovne škole “Radojica Perović“ pobjednik First Lego Lige

skola.jpg

 

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva nauke, takmičenje je počelo ceremonijom svečanog otvaranja, na kojoj su prisutne pozdravili Mirjana Bošković, direktorica OŠ „Radojica Perović“ u svojstvu domaćina i  prof. dr Srđan Kadić,  predsjednik fondacije „Mladi pronalazači Crne Gore“. 

Nakon ceremonije krenuo je takmičarski dio u kom je ucešće uzelo 10 timova OŠ, uzrasta od 9-16. godina, iz 5 crnogorskih gradova i to:

1. O.Š. Pavle Rovinski, Podgorica, tim Montebot

2. O.Š. Pavle Rovinski, Podgorica, tim LEGO Planet

3. O.Š. Radojica Perović, Podgorica, tim Montero

4. O.Š. 21 Maj, Podgorica, tim Ecco warriors

5. O.Š. Savo Pejanović, Podgorica, tim Outlanders

6. O.Š. Blažo Jokov Orlandić, Bar, tim ROBOTEX

7. O.Š. Meksiko, Bar, tim LEGO Meksiko

8. O.Š. Lovćenski Partizanski odred, Cetinje, tim Future LEGO Bees

9. O.Š. Njegoš, Kotor, tim EXTREME

10.O.Š. Vuko Jovović, Danilovgrad, tim LEGO Kids

Djeca su se takmičila u četiri pomenute kategorije, a najbolji po ukupnom broju bodova u svim kategorijama, prema ocjeni stručnih sudija, bio je danas tim „MONTERO“, koji je ponio nagradu ukupnog pobjednika First Lego Lige.

Ovo je drugo takmičenje First Lego Lige u Crnoj Gori u organizaciji Fondacije „Mladi pronalazači Crne Gore“, koja je zaslužna za dobijanje licence za organizaciju nacionalnog takmicenja. Podršku ovom događaju pružili su Domen, kao generalni pokrovitelj, Ministarstvo nauke, Ministarstvo prosvjete i Telenor, koji je putem Telenor pametne mreže obezbijedio livestream prenos.

“Uspjeh svake zemlje leži u sposobnosti da svoju kulturu transformiše na način da ona postane svijet u kome nauka i tehnologija zauzimaju posebno mjesto, a mladi ljudi sanjaju da postanu naučni i tehnološki lideri” , riječi su Dean-a Kamen-a, osnivača Kompanije FIRST, jedne od dvije kompanije koja je stvorila FIRST LEGO League. 

Ova druga,  više je poznata, jer gotovo da nema djeteta koje nekada nije složilo čuvene lego kockice. 

Misija FLL-a jeste da inspiriše mlade ljude da ostvaruju svoje potencijale i snove u nauci i tehnologiji. 

Kroz FLL progam oni dobijaju zanimljive zadatke i izazove, na koje kroz timski rad, pod nadzorom mentora, daju inovativna rješenja. Učešćem u ovom programu đaci povećavaju svoju zainteresovanost za nauku, inženjering, pronalazaštvo, istraživanja, uče koliko je timski rad važan i izgrađuju samouvjerenost u pogledu svojih kreativnih mogućnosti.

 

Send this to a friend