Društvo

Titova vila u Igalu budi nostalgiju: Posjećuju je diplomate i brojni turisti

Od 1976. godine kada je sagrađena vila Galeb ili kako je češće nazivamo Titova vila, ona je u sastavu Instituta Igalo.

Poslije godina u kojima je ovo zdanje bilo zatvoreno, nedostupno javnosti i prilično zanemareno, za posjete zainteresovanih otvoreno je u junu 2014. godine. Pokazalo se to kao dobar poslovni potez – vila je interesantna posjetiocima iz cijelog svijeta.

Alen Filipović koji organizuje posjete i brine o gostima ovog i dalje lijepog kompleksa kaže za Radio Herceg Novi da je posjeta dobra i sada kada su obilasci organizovani samo petkom.

Krajem maja i početkom juna posjete su planirane čak četiri puta sedmično.

Tito na terasi vile

Broj onih koji požele da obiđu vilu Josipa Broza Tita stalno raste – lani je bilo između četiri i pet hiljada posjetilaca.

“Oni zaista dolaze iz cijelog svijeta, a reakcije su različite. Neki su nostalgični, neki spremni da ispričaju živa sjećanja na vrijeme kada je Tito bio predsjednik Jugoslavije ili na susrete sa njim. Ima tu i suza i smijeha, a posebno su sentimentalni dolasci posjetilaca iz zemalja nekadašnje Jugoslavije. Tokom obilaska sve upozoravamo da ne smiju da diraju neke predmete ili da koriste namještaj. Jedna starija gospođa je, međutim, i pored više puta izrečenih upozorenja ugrabila trenutak i sjela na Titov krevet. Kad smo reagovali, ona je samo prokomentarisala: E sad mogu da umrem”, priča Filipović.

Među posjetiocima Titove vile su osim gostiju Instituta i grupe turista ali i diplomate.

Ono što mogu da vide u objektu u kome je Tito zvanično boravio četiri puta, zapravo su prostorije u kojima je sa saradnicima i gostima održavao sastanke, gledao filmove.

Tu je i jedan od apartmana u kojima su boravili njegovi bliski saradnici, kao i njegov i apartman njegove supruge Jovanke.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
budala
Gost
budala

Ako je vila u sastavu Instituta, da li se i ona prodaje zajedno sa II fazom?

bu2nski filozof
Gost
bu2nski filozof

zamislite kako pipun ulazi u vilu i nosi badnjak od 5 metara

Vodič
Gost
Vodič

Mogli bi je malo usisati i oprati prozore. Popraviti onaj prozor na bazenu. Jezivo je zapuštena vila. Da je u nekoj pametnoj zemlji, svaki bi je gost koji dolazi u Crnu Goru obišao. Mada mataforički izgleda baš kao bivša Juga. Propala, pokradena i tužna. Samo malo ulaganja i mašte… Ništa više ne treba.

Djordje
Gost
Djordje

Ma sve je fenomenalno u H. Novom vec godinama u nazad,posto je Milo uveo tihi ekonomski teror. Samo njegovi iz DPS a zive bolje.

Sonja
Gost
Sonja

Tito he nas mi smo Titovi

Branka
Gost
Branka

Uvijek ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Send this to a friend