Društvo

Tivat prvi u Crnoj Gori dobio vozilo za gašenja požara na visini

Predsjednik opštine Tivat Siniša Kusovac predao je danas ključeve vatrogasne hidraulične platforme za gašenje požara i spašavanje na visini, prve u Crnoj Gori, komandiru Službe zaštite i spašavanja Tivat (SZS), Zoranu Barbiću.

Kako je saopšteno iz službe predsjednika opštine Tivat, na gradskoj rivi Pine prezentovani su rad i performanse korpe radne visine 27 metara, kao i smotra vozila, opreme i tehnike Službe zaštite i spašavanja Tivat.

Kusovac je izrazio zadovoljstvo što SZS Tivat prvi u Crnoj Gori dobija tu vrstu vozila, za čiju nabavku je bilo obezbijeđeno oko 100.000 eura, a pripadnici Službe već su prošli obuku za rukovanje.

“Hidraulična platforma naravno ne treba da bude oprema samo za Tivat, već, za slučaj potrebe, da budemo na usluzi i za sve primorske opštine. Možemo da se pohvalimo da naša služba zaštite predstavlja jednu od tehnički najopremljenijih u Crnoj Gori, što naravno predstavlja i zadatak za njih da, uz ovakvu tehničku opremljenost, u bilo kojoj situaciji po bilo kom osnovu mogu promptno da reaguju. Profesija vatrogasca i spasioca je globalno jedna od pet najpoštovanijih i sada je na njima da uvijek budu, kao i od sada, adekvatno pripremljeni za reakciju i da sa požrtvovanjem rade na čast svima nama”, rekao je on.

Barbić je istakao da je u Službu zaštite i spašavanja Tivat uloženo oko 250.000 eura i zahvalio se opštini što je prepoznala da je ta služba od velikog značaja za građane i posjetioce.

„Radi se bez sumnje o vozilu od velikog značaja za primorski region. Platforma ima horizontalni dohvat korpe minimum 17 metara, nosivost 400 kilograma, a do korpe vode aluminijske pomoćne stepenice uz hidraulični most. Vozilo, pored ostalog, ima monitor za gašenje požara na platformi, agregat za električnu energiju, ventilator za dim, crijeva visokog pritiska i spremnik za komprimirani vazduh, dva kompleta izolacionih aparata za disanje, motornu pilu za drvo, hidraulično vitlo i dva svjetlosna reflektora“, rekao je komandir SZS Tivat.

Predstavnici opštine, Direktorata za vanredne situacije, javnih preduzeća i brojni posjetioci na Pinama, imali su priliku da vide prezentaciju svih operacija platforme, njen horizontalni domet, spašavanje i evakuaciju, te gašenje sa visine, koje je izvedeno preko jarbola školskog broda „Jadran“.

“Istovremeno je akcija SZS obezbijeđena i sa mora, odakle je dejstvovao vatrogasni brod „Jovana“. Prava atrakcija za posmatrače bila je prezentacija dizanja i transporta nosila sa povrijeđenom osobom”, navode u kabinetu predsjednika opštine Tivat.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
NekoTamoSurova realnostMiško
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
NekoTamo
Gost
NekoTamo

Zato što Tivat ima najviše visokih zgrada u Crnoj Gori

Surova realnost
Gost
Surova realnost

Kusovče dragi, vozilo ovakvog tipa postoji u više gradova naše nam zemlje godinama unazad. Nije ovo vozilo nikakva revolucija, još pogotovu sto je polovno…A svaka čast na nabavci pa da je malo koristite osim povodom lijepih manifestacija

Miško
Gost
Miško

Godiše ‘95

Send this to a friend