Društvo

TO Tivat o otkazivanju Vaninog koncerta: Muzici nije mjesto u politici

Iz Turističke organizacija Tivta oglasili su se povodom otkazivanja koncerta hrvatske pop pjevačice Vanne koja je trebala da nastupi povodom 85. rođendana broda Jadran. 

Kako su istakli iz ove TO, muzici nema mjesta u politici, dodajući da žale što Vanna nije nastupila na Pinama.

“Vanna je već bila najavljena sa gostovanjem u Crnoj Gori na terasi restorana Hotela Mogren, te iz razloga znatno nižih troškova honorara zbog pomenute prisutnosti, te njenog prihvatanja svih unaprijed poznatih joj činjenica, kao izvođač koji još nije nastupao u našem gradu, smatrana je jednim interesantnim izborom. Niti jedna, a ni druga strana se nije vodila bilo kakvim drugim razlozima (sem umjetničkim) u pregovaračkim odnosima, jer i dalje, bez obzira na razloge koji nama nisu poznati, niti zvanično predstavljeni u slučaju otkazivanja ovog nastupa, mišljenja smo da u umjetnnosti nema mjesta za politiku, niti bilo kakvim insinuacijama na tu temu. Vjerujemo da ćemo u nekom skorijem periodu ipak Vannu ugostiti u Tivtu, bez obzira koji su je razlozi ponukali za otkazivanje ovog nastupa”, naveli su iz TO Tivat.

Rođendan jedrenjaka Jadran obilježavao se nizom manifestacija, budući da je to najljepši i najvrijedni brod Mornarice Vojske Crne Gore. Osim što je ploveći spomenik jednog vremena i pomorske tradicije na ovim prostorima, vlasništvo nad školskim brodom je predmet spora Hrvatske i Crne Gore koji traje još od vremena raspada bivše Jugoslavije, a čije se rješenje još ne nazire.

Vanna se tako našla u središtu hrvatsko-crnogorskog spora, a zbog nastupa u Tivtu prozvali su je brojni hrvatski mediji.

Još od raspada bivše države i pokretanja sukcesije između država nastalih njenim raspadom, Hrvatska od Crne Gore potražuje školski brod “Jadran” jer smatra da ima pravo nad jedrenjakom na osnovu činjenice da je brod, koji je bio u sastavu Ratne mornarice bivše JNA, svoju bazu imao u ratnoj luci “Lora” u Splitu.

Međutim, kako je nakon izbijanja rata između svih republika bivše Jugoslavije postignut dogovor da se sve naoružanje i vojne instalacije, koje su se na početku sukoba našle na teritoriji pojedinih republika, mogu smatrati i vlasništvom tih republika, tako je i školski brod “Jadran”, koji se u tom trenutku zatekao na remontu u tivatskom”Arsenalu”, ostao u posjedu Crne Gore.

No, da Hrvatska ne odustaje od zahtjeva da “Jadran” pređe u njeno vlasništvo pokazala je i protestna nota zvaničnog Zagreba vlastima Crne Gore i Malte u maju ove godine, kada je jedrenjak bio na krstarenju na relaciji Tivat-Valeta-Tivat. Naime, Hrvatska je od Malte diplomatskim putem zatraženo da otkaže gostoprimstvo “Jadranu” i njegovoj posadi”, što se , međutim nije dogodilo.

Brod je danas vezan na tivatskoj rivi Pine, gdje osim što služi za obuku i školovanje pomorskih oficira, predstavlja ukras grada ali i mjesto gdje crnogorski zvaničnici organizuju prijeme za visoke goste.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend