Društvo

Traži se lokacija za odlaganje guma u Podgorici

Foto: PG Biro

Ministarstvo održivog razvoja i turizma ubrzo će započeti izradu Studije odabira lokacije za privremeno odlaganje i lagerovanje guma kako bi u znatnoj mjeri riješilo problem odlaganja otpadnih guma koji je sve izraženiji na teritoriji Glavnog grada Podgorice.

Ministarstvo je tokom prethodnog perioda preduzelo aktivnosti na stvaranju pretpostavki za izradu Studije, pa se, kako ističu iz ovog resora, očekuje da će ubrzo, po okončanju procedure, biti započeta njena izrada što će uveliko omogućiti da gume ne budu razbacane i odložene, naročito u zaštićenim područjima, rijekama i šumama a čime će se takođe stati na put njihovom nepravilnom rukovanju i spaljivanju.

“Takođe, lokacija koja bude odabrana Studijom, omogućiće i da sva pravna lica koja posluju sa otpadnim gumama znatno rasterete svoje prostore od velikih količina istih”, dodaju oni.

S obzirom na to da se, kako navode, radi o specifičnoj vrsti otpada, lokacija će zadovoljavati sve kriterijume, pogotovo protivpožarne zaštite, dok će za potrebe obezbjeđenja lokacije biti organizovana i 24-časovna čuvarska služba.

“Želimo da istaknemo da odabir lokacije predstavlja privremeno rješenje ali i prvi korak u suzbijanju ovog dugogodišnjeg problema, kao i da će Ministarstvo nastaviti da radi na njegovom rješavanju u saradnji sa Glavnim gradom Podgorica i njegovim nadležnim službama Komunalnom policijom, Komunalnom inspekcijom, Čistoćom i Deponijom”, naglašavaju iz Ministarstva.

6

avatar
1000
6
0
0
 
6
Gligor73Zapamti već jedSurova realnostTvrtkoStara Podgorica
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gligor73
Gost
Gligor73

Za reciklazu guma masina kosta oko 500.000 eura. Melje sve vrste spoljasnjih guma i razdvaja posebno tri gomile , platno , gumu i zaljezo. Cudi me da niko o tome ne razmislja posto zeljezo odlazi u zeljezaru , platno se dalje reciklira a guma se ili dalje preradjuje ili ubacuje u asfalt da ne bi pucao od upotrebe

Zapamti već jed
Gost
Zapamti već jed

Reciklažnu fabriku u staroj zgradi vlade.

Surova realnost
Gost
Surova realnost

Aman više, potrovasmo se

Tvrtko
Gost
Tvrtko

Juce su opet zapalili ispred aluminijskog usred sume-nidje vatrogasne,valjda su svi digli ruke od ovog problema.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Nema slobodnih lokacija. Pola je Mugoša pretvorio u stanbeno-poslovne parcele a drugu polovinu je Amfilohije prepisao na srpsku crkvu.

marius
Gost
marius

Danas u svijetu se sve reciklira, pa tako i auto gume. S toga mislim da bi puno korisnije bilo napravit jednu fabriku za reciklazu guma, i na taj nacin rijesili ovaj problem jednom za vazda, a ne da ih palimo po poljana i tako zagadjivali okolinu.

Send this to a friend