Društvo Grupa građana #OčistiME POKRENULA INICIJATIVU

Treba li zabraniti upotrebu plastičnih kesa do kraja godine

Svaki građanin Crne Gore godišnje koristi oko 730 plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu, dok stanovnici Austrije u istom periodu potroše po 48, ističu iz Grupe građana #OčistiME, koja se bori protiv upotrebe plastičnih kesa u našoj zemlji. Kako kažu, sa tim ciljem su pokrenuli peticiju, uspjeli su da prikupe više od 4.800 potpisa istomišljenika i uskoro će zatražiti od Vlade da se one zabrane do kraja godine.

Kako je za CdM saopštila Alexandra Aubertin, osnivačica Zero Waste Montenegro, organizacije koja je podržala tu inicijativu, plan im je da u narednim nedjeljama peticiju zvanično dostave ministru održivog razvoja i turizma, Pavlu Raduloviću, kome su se već obratili otvorenim pismom.

U međuvremenu se nadaju da će prikupiti najmanje 6.000 potpisa.

Zero Waste Montenegro je, podsjeća ona, još 2017. godine podnio nacionalnu peticiju, kako bi se zauvijek zabranila upotreba jednokratnih plastičnih kesa u zemlji. Ministarstvo održivog razvoja i turizma tada je potvrdilo spremnost za saradnju, ali je sve ostalo na tome.

“U aprilu ove godine, grupa građana koja se zasitila smeća odlučila je da pokrene novu peticiju“, ističe Aubertin.

Potpuna zabrana plastičnih kesa u prodavnicama

Krajem maja je, naglašava, interno podnijeta na pregled izmijenjena verzija Zakona o otpadu, koju je pripremio MORT, ovog puta sa prijedlogom potpune zabrane plastičnih kesa u prodavnicama. Ta vijest ih je oduševila.

“Grupa #OčistiME je 25. juna uputila otvoreno pismo ministru održivog razvoja i turizma, kako bi ga informisala o peticiji kojom se ponovo od Vlade traži da zabrani plastične kese zbog svih štetnih posljedica njihove upotrebe“, navodi Aubertin.

U pismu su iznijeli zahtjev da se zabrani jednokratna upotreba plastičnih kesa i uvedu alternative do kraja 2019. godine.

Ukazali su da je zvanični slogan Crne Gore “divlja ljepota”, ali da ona, iako je nesumnjivo vrlo lijepa, posjeduje ozbiljan udio u globalnoj zagađenosti plastikom u odnosu na broj stanovnika i ukupnu površinu.

“U jeku integracija za članstvo u Evropskoj uniji, Crna Gora je dužna pridržavati se acquis communautaire Poglavlja 27 o politici zaštite životne sredine, sa ciljem promovisanja održivog razvoja i zaštite okoline za sadašnje i buduće generacije. U međuvremenu, Evropska unija i mnoge druge zemlje širom svijeta, kao i putničke kompanije, uključujući globalne avio-operatere, preduzimaju dodatne mjere kako bi radikalno smanjile plastiku. Bila bi velika pobjeda za imidž i ugled Crne Gore da isprati ovaj globalni trend i radi na njemu”, naveli su u pismu Raduloviću.

Naplata kesa u marketima nije smanjila njihovu upotrebu

U obrazloženju inicijative podsjećaju na procjenu EU iz 2017. godine, u kojoj se ističe da carina na plastične kese već postoji, ali se potrošačima naplaćuje na prodajnom mjestu i na relativno niskom je nivou.

“Činjenica da se jednokratne plastične kese naplaćuju u većini velikih marketa, očito nije uticala na smanjenje upotrebe ovih kesa, s obzirom na to da se one i dalje koriste, možda čak i više nego ikada”, konstatuje neformalna grupa građana #OčistiME.

Uvesti šemu povrata depozita za boce

Drugi zahtjev Ministarstvu je uvođenje šeme povrata depozita za boce, koja je, navode, dokazana kao najuspješniji pristup u mnogim zemljama.

“Takav sistem mogao bi imati velik uticaj na smanjenje otpada u Crnoj Gori. Dobro sprovedena i dobro vođena šema depozita ne košta više od 0,01 euro po boci, koju finansiraju sami proizvođači”, naglasili su u grupi građana #OčistiME.

Čišćenja pojedinaca kao rat u kom oni ne mogu pobijediti

U međuvremenu, navode, svijet se radikalno promijenio kada je u pitanju upotreba jednokratne plastike.

“Sve više zemalja uvodi zabrane i druge restriktivne mjere. Trenutno u Crnoj Gori, lokalna čišćenja od strane građana pojedinaca izgledaju kao pokušaji da se vodi rat iz kojeg ne mogu izaći kao pobjednici”, naglašavaju u toj grupi građana.

Hitno početi bolju brigu o divljoj ljepoti

Poručuju da je urgentnost bolje brige o “divljoj ljepoti” očigledna, zbog globalne i regionalne konkurentnosti u turizmu i vjerodostojnosti kao kvalitetne destinacije.

“Većina (87 odsto) globalnih putnika želi putovati održivo. No, kada na Google-u pretražujete Montenegro + smeće, rezultat je 2.750.000 članaka i slika koje prikazuju vrlo tužnu stvarnost kod nas”, dodaju građani okupljeni u grupi #OčistiME, zaključujući da je za Crnu Goru vrijeme da reaguje sistemski i uspješno gradi načela održivosti, kako bi očuvala svoju titulu ekološke države.

Žana Novović

27

avatar
1000
20
7
0
 
26
ukradoše mi imeDanKoleKoleKole
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ukradoše mi ime
Gost
ukradoše mi ime

ne drebamo čekati zabranu svi borse u ruke pa u trgovinu nije se prije odilo u prodavnicu bez borse bez takulina si mogo ali bez borse nije se moglo biki su škartoci za refužnu robu madatvrde stručnjacu d a je za ekologiju bolja varijanta plastična kesa no papirnatni škartoc jer ko0liko treba posjeći stabala da se proizvede ambalaža od papira… Više »

Dan
Gost
Dan

Kesa neka bude 1€. Pa svi ce da nose cegere. Sta fali tome? Malo prodavnice neka daju neke svoje cegere ovo ono, i za godinu dana ima smeca neuporedivo manje da ima. Ko hoće moze da kupi plastičnu kesu 1€ i ćao.

Kole
Gost
Kole

Sve nam je naopako pa ova glupost od peticije da se ukinu kese. Niko normalan ne ukida kese jer ih neka stoka baca dje nije predvidjeno. Treba kazniti tu stoku, a ima ih zaisto dosta da ne zasluzuju ni u krmedar da zive.

Maxim
Gost
Maxim

Poznajem porodicu iz Rusije,kada dodju kuci u Kotor ,kako imaju 4 djece daju im rukavice i kese. Čitavo naselje oko svoje kuce počiste od smeca. Tako da moji Crnogorci neke stvari se ne uče od 40god nego od malih nogu!

Marko
Gost
Marko

Zabranit kese jednokratnu plastičnu ambalažu dok se stoka od naroda ne nauči da smeće bača u kantu i kontejner.

Kole
Gost
Kole

Kako da ne. Nego kazniti stoku sto baca po dzepu zestoko bez milosti pa da vidis.

Maxim
Gost
Maxim

Ovaj narod bi Singapur zaprljao da dodju na pola god tamo,dzaba cete bilo kakve kese uvesti. Treba od vrtica početi sa djecom raditi,organizovati im školicu u prirodi svakih 15 dana,možda bude bolje kroz koju godinu

Cijanid
Gost
Cijanid

U potpunosti se slažem sa tobom.Toliko smo nekulturan narod da je to nemoguće.Pogledajte samo ulicu Slobode u Podgorici.Svi trotoari su od fleka od žvakaćih guma.A bulevari kako ovi kroz grad tako i ovi prema Cetinju, Zlatici i Zeti, sve bacene kese, limenke od sokova i piva i drugo smeće.To je sve odraz naše kulture i koliko smo čisti..

Anonimus
Gost
Anonimus

Laž. ‘Montenegro + smeće’ vraća samo 136,000 rezultata. A i to je svakako irelevantna brojka i podatak. Svi mi znamo da smo okruženi smećem ali ova patetična dezinformacija čini više štete nego koristi. I svakako, neće naša vlada uraditi ništa sama ali EU direktive će nas spasiti. Bez praznogovorećih zaludnih NVO kojia je jedino važno da nađu donatora za ‘projekte’.

Green MNE
Gost
Green MNE

Zabraniti plasticne kese i flase, i uvesti šemu povrata depozita za boce. Ljudi ce poceti da skupljaju smece na ulicama da bi zaradili pare

b2b
Gost
b2b

A da oćemo dočekat više! Zbog čega kod nas sve ide tako sporo?

Kraj
Gost
Kraj

Treba!

Goran
Gost
Goran

Podržavam

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Trbalo je odavno Zabraniti plasticne kese kao i flase. I molim vas, postavite kontejnere za plastiku, staklo, papir kako bi mogli razdvajati otpad za reciklazu. Cuvajmo prirodu jer je ostavljamo djeci!!!

Cijanid
Gost
Cijanid

Ne ostavljamo nego smo je pozajmili od njih

Kole
Gost
Kole

Prvo mora a se stoka uvede u red da baca smece u kontejner, pa onda ce da sortiraju. Drakonske kazne za nepostovanje. Za baceno smece pored kontejnera bi mi palcali hiljade eura kazne, a ne daj Boze za bacanje po ulica i po livada bi im trebalo oduzeti i stan i kucu pa onda neka zive u to smece sto… Više »

Zvizdan
Gost
Zvizdan

Ne samo do kraja godine ,vec stalno da budu zabranjene

Ja i jos neko
Gost
Ja i jos neko

Plastične flaše treba zabraniti zajedno sa kesama.

Djiha
Gost
Djiha

Bez plasticnih kao i papirnih kesa. Pa neka se narod nauci da koristi cegere.

A kada pocnu, onda ce shvatiti koliko je LAKSE sa njima

Send this to a friend