Društvo

Tri godine od prvog registrovanog slučaja koronavirusa u Crnoj Gori

Ilustracija

Na današnji dan, prije tri godine u Crnoj Gori registrovan je prvi slučaj koronavirusa. Tada smo počeli da živimo drugačiju realnost – granice i škole bile su zatvorene, ugostiteljski objekti i ulice prazne. Građani se sjećaju nevjerice i straha, s kojim se živjelo.

Do tog trenutka, prije tri godine, Crna Gora bila je jedina zemlja u Evropi bez registrovanih slučajeva koronavirusa. Uslijedila je neizvjesnost i strah od nepoznatog. Tih momenata opšte panike, prisjeća se i prvi oboljeli od kovida – Baranin Mihajlo Vukić.

“Jednostavno sve je stalo. Moja porodica i saradnici su preživjeli jedan težak period dok sam bio u bolnici. Bili su svi obilježeni u Baru i Crnoj Gori zbog mene ne mojom i ne njhovom krivicom”, kazao je Vukić.

Tada je počeo život kakav do tog trenutka nijesmo mogli zamisliti. Granice i škole bile su zatvorene, ugostiteljski objekti i ulice prazne. Šetati nijesmo smjeli, osim u paru ili sami, i to do uveče, a nekim vikendima bilo je zabranjeno napuštati domove.

Ni na građane taj period nije ostavio ljepši utisak.

Svakog dana građani su čekali nove informacije o broju zaraženih i preminulih. U početku, bilo je teško nabaviti zaštitnu masku, dezinfekciono sredstvo, a nije bilo ni dovoljno testova.

“Situacija je bila takva svuda u svijetu. Nijedan sistem nije bio dovoljno pripremljen. Važno je naučiti”, kazao je direktor IJZ Igor Galić.

Nijesu samo institucije naučile, već i svako od nas ponaosob. Mihajlo Vukić, kaže, da od tada više cijeni svaki trenutak proveden s najmilijima.

Podsjetimo, od početka epidemije, kovid-19 prebolovalo je gotovo 290 hiljada građana, a bitku s koronavirusom izgubilo je, prema zvaničnim podacima, 2 808 oboljelih.

7

avatar
1000
5
2
0
 
6
XoxoxogwidoSifra KUMTijana MIva V.
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sifra KUM
Gost
Sifra KUM

U toku pandemije lijecenje smo placali kovertama i sleperima betona da se grade vile po Danilovgradu(Kujavi) i zgrade po Zabjelu doktorima tj investitorima , ko prezivi pricat ce . Neki prezivjeli pa pricaju .
Imace posla NVO kao i inspekcije

Tijana M
Gost
Tijana M

Sada koronu Hipokrati i ne spominju a kada odratite test na sopstveno insistiranje kazu evo ti Panklav i ajde kuci , a kada je bila takozvana “pandemija” ni jedan lijek antivirusni nisu dobili oni koji su lezali na odjeljenjima sto je svedocila dr. Subaric ! Dakle nije bilo ljekova nije bilo tehnickih uslova , sahranjivali smo voljene jer su bili… Više »

Iva V.
Gost
Iva V.

Najgore zdravstvo proteklie 2 i po godine! Bez trunke empatije odnos prema pacijentima, pulmolozi koji su liječili isključivo po litijaškoj osnovi, sestre medicinske koje su nestručno rukovale respiratorima, doktori koji su gasili nedjeljom nedužne pacijente i odlučivali o njihovoj sudbini jednom eutanazijom. Gladni, žedni, sami kao psi. Takva je sudbina bila moje majke kad je došla u vaše ruke. Znam… Više »

ObradovicKECINA
Gost
ObradovicKECINA

Oce te li jedan komentar koji dam.protiv apostola,pustit?

Čong Li
Gost
Čong Li

Aoo sjecam se , kao sinoc da je bilo… nekakvi “podgorica podgoricanima” da im ne propadne karta , otisli su u zariste virusa i donijeli ga u Crnu Goru…

gwido
Gost
gwido

litijasi….nismo mogli voljene vidjeti zadnji put, dok je ministarka pustala popove kako je koji htio da udje…

Xoxoxo
Gost
Xoxoxo

Eee, a ne samo sto su pokupili virus i donijeli ga ovamo, no su bolesnu đecu poslali u 4 škole da budu sigurni da su ga proširili. Da ne zaboravimo da su i litije predvodili…

Send this to a friend